TIME DATE
Ma Frigyes nap van.

2019-01-10 21:20:08 / Szerző: HajduPress

Hulladékgyűjtés okosan? Nem lehet elég korán kezdeni

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az NI Hungary Kft. egy olyan cég, amely létrejötte óta kiemelt fontosságúnak tartja, hogy működése megfeleljen a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak és folyamatosan arra törekszik, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát, azaz minél alacsonyabb legyen környezetének terhelése - mondta bevezetőjében Dr. Ábrahám László, ügyvezető. A National Instruments debreceni leányvállalata január 10-én abból az alkalomból tartott telephelyén sajtótájékoztatót, hogy megjutalmazza azokat az általános iskolákat, amelyek a legeredményesebben szerepeltek az A.K.S.D. Kft. által 2018-ban meghirdetett elektronikai hulladékgyűjtő versenyen.


 
2017-hez képest a résztvevő iskolák létszáma tavaly 50 százalékkal nőtt, a begyűjtött elektronikai és elektromos hulladék mennyisége pedig megduplázódott és meghaladta a 30 tonnát - hangsúlyozta Dr. Ábrahám László. Az NI Hungary Kft. - tette hozzá az ügyvezető - fontos társadalmi célkitűzésének tartja, hogy a gyerekek minél hamarabb megértsék a környezetvédelem jelentőségét, ezért évek óta támogatják az A.K.S.D. Kft. elektronikai hulladékgyűjtő akcióját.
 
Az NI egy olyan cég, amely a környezetvédelmi kampányok szponzorálásával példát mutat a város ipari szereplőinek - ezért az A.K.S.D. Kft. külön köszöni ezt a hozzáállást és bízik abban, hogy minél több követője lesz az amerikai cégnek - emelte ki Domokos Csilla, a városgazdálkodási cég szóvivője. Magyarországon évente több, mint százezer tonna E+E hulladék keletkezik, aminek jelenleg csupán töredékét gyűjtjük vissza, és hasznosítjuk újra. Az EU célkitűzései közt szerepel, hogy 2020-ra a keletkezett hulladék 85 %-a visszagyűjtésre kerüljön. Sajnos ez a célkitűzés várhatóan nem fog teljesülni, ezért minden olyan hulladékgyűjtő akciónak, amelyek a gyerekek és rajtuk keresztül a felnőttek szemléletét is formálják, óriási jelentőséggel bírnak. Debrecenben tavaly összesen 558 tonna elektronikai hulladék került be az A.K.S.D. Kft. hulladékgyűjtő udvarába és ebből több mint 30 tonna pedig az NI Hungary Kft. által szponzorált iskolai gyűjtésből származik, ez pedig szép teljesítmény - mutatott rá a szóvivő.
 
Az NI Hungary Kft. munkavállalói esetében a felelősségteljes környezetvédelem és a megfelelő hulladékkezelés a munkahelyen a feltételek és a tudatosság kialakításából, illetve az aktivitás fokozásából áll össze - hangsúlyozta Ferenczy András, a cég EHS vezetője. A környezet-egészségügyi szakember kiemelte, hogy a vállalaton belül több mint 60 szelektív hulladékgyűjtő szigetet helyeztek el. A munkatársak közel 50-féle hulladékot szelektíven gyűjtenek, például arra is lehetőségük van, hogy a telephelyen leadják a használt elemeket és fénycsöveket. Évente több alkalommal az A.K.S.D. telepet is meglátogathatják, és a kezdeményezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ferenczy András hozzátette, hogy a környezettudatosság szellemében nemcsak a kollégák részére nyújtanak továbbképzési lehetőséget, hanem rendszeresen programokat szerveznek az általános iskoláknak és egyetemeknek is, amelyek a környezetvédelem, a fenntarthatóság kapcsán szükséges szemléletformálást célozzák. Az NI Hungary Kft. aktívan részt vesz a "Te Szedd" kampányban és az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjában, de népszerű a „Bringázz a munkába!” kezdeményezés is.
 
A Debreceni Tankerülethez tartozó iskolák közel fele ökoiskola, amelyek kiemelt fontosságú célként kezelik a környezeti nevelést - hangsúlyozta Karika Rozália, a Klebelsberg Központ Debreceni Tankerületi Központjának kabinetvezetője. Debrecenben egyébként számos program erősíti a gyerekekben a környezetvédelem fontosságát, vagyis ezek hatása nem ér véget az iskolák kapujában, hanem otthon is folytatódik a megfelelő szemlélet kialakítása – hívta fel a figyelmet az okatási szakember. 
 
Dr.Pakurár Miklósné, a Szoboszlói Úti Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy nagy büszkeséggel tölti el, hogy sikerült egy példaértékű összefogással a harmadik legjobb eredményt elérni és 3.140 kg elektronikai hulladékot összegyűjteni. Ez elsősorban a gyerekeknek, az őket támogató szülőknek és a pedagógusoknak köszönhető. Fontos az is, hogy 423 háztartásban és vonzáskörzetében több mint 4 ezer ember környezettudatosságát fejleszthették.
 
Burger Angéla Erzsébet, a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezetője kiemelte, hogy az iskola a józsai kertségi városrészben már több generáción keresztül ívelve folytatja a szemléletalakítást, a környezetet óvó magatartás fejlesztését. Az A.K.S.D. Kft. hulladékgyűjtő akciójában is többször indultak és szerepeltek eredményesen. Tavaly összesen 7.360 kg elektronikai hulladékot gyűjtöttek be, amely a második legnagyobb mennyiséget jelentette. Ez nem sikerült volna, ha a családok és a tanárok nem lettek volna ennyire motiváltak.
 
Dr. Czifra Ildikó, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a legkisebb létszámú intézményként a legjobb eredményt tudják elérni, ahhoz egy valóban környezettudatos csapat volt szükséges. A gyerekek, a szülők és a pedagógusok megérezték, hogy a környezetvédelem nem csak hangzatos jelszavakból, hanem hasznos, ökotudatos munkából kell, hogy álljon. Így sikerült tavaly a legjobb eredményt elérni, és 9.140 kg elektronikai hulladékot összegyűjteni.
 
A győztes iskolák diákjainak Révész Csongor, az NI Hungary Kft. létesítmény-gazdálkodási igazgatója, Ferenczi András, az NI Hungary Kft. EHS vezetője és Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője egy-egy LEGO MINDSTORMS EV3 robotépítő-készletet ajándékozott.

A rovat legfrissebb cikkjei

Piszok sokat költöttünk útdíjra
Zseniális: tovább nőhet a sertéshús ára
Komoly károkat okozott a vihar a szomszédban
Exportra is bőven jut a magyar gabonából az idén
Távozik posztjáról a BMW elnök-vezérigazgatója

Hozzászólások