TIME DATE
Ma Klára nap van.

2020-04-25 18:30:31 / Szerző: Szőgyényi Adrienn

Hősök vagytok! A mindennapi hősök előtt tiszteleg a Nemzeti Hang zenekar

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Hősök vagytok címmel jelent meg a Nemzeti Hang legújabb klipje a legnagyobb videómegosztó portálon. A dalhoz egy három hónapos jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik, hiszen a zenekar a dal digitális terjesztéséből és támogatói pólójának eladásából származó bevételeket felajánlja a Szent László Kórház infektológiai osztálya számára. A dalról és a kezdeményezés részleteiről Szalóczi Ádámot, a zenekar frontemberét kérdeztük.


Hősök vagytok címmel jelent meg a zenekar legújabb videóklipje. Hogyan született meg a dal, mi inspirált titeket?
Már a tavalyi év végén megjelent Legyetek hangosak új albumunkra majdnem felkerült egy dal, ami a Kínában kirobbant, ottani vírushelyzetet és eseményeket dolgozta volna fel. Akkor még itt Európában reménykedtünk abban, hogy ez a helyzet minket nem érhet el, ezért ezt az ötletet el is vetettük. Viszont a környezet- és állatvédelem témáját mindig is fontosnak tartottuk, így végül a CD-re a Különbek az állatok nálatok című dalt tettük fel, ami ezt a témát boncolgatja. Aztán idén márciusra sajnos megérkezett hozzánk is a járvány, így újból elővettük a tavalyi vészhelyzetre írt ötleteinket is. Azonban a helyzet súlyát és az egészségügyben vagy a kereskedelemben dolgozók, a rendvédelmi szervek vagy az áruszállítók munkáját látva, úgy döntöttünk, hogy a dalt a vészhelyzetben értünk dolgozók tiszteletére kell megírnunk.

Ebben a járványügyi időszakban mennyiben volt másabb a videoklip-forgatás az előző munkáitokhoz képest?
Most minden munkamenet a feje tetejére állt, az eddig megszokott stúdiós vagy klipes munkát részletekben tudtuk csak megcsinálni. A stúdióban csak két ember tartózkodhatott egyszerre, a hangmérnök és az a hangszeres zenekari tag, aki éppen a saját részét játszotta fel. A klippel egy kicsit könnyebb dolgunk volt, mert a hangszerek feljátszásakor párhuzamosan forgattunk is a stúdióban. Ez érdekessége is a klipnek, hogy Szilágyi Pisti, az MMP stúdió (ahol a felvételek készültek) hangmérnöke két dolgot is csinált egyszerre. Hangfelvételt készített és egyben fel is vette, ami éppen körülötte zajlott a stúdióban. Vagyis a nézők egy teljes egészében eredeti klipet láthatnak, úgy, ahogy a munka folyt a stúdióban. Nincs semmi megjátszva, nincs playbackre készített felvétel, javítgatás, semmi. Minden úgy történt a stúdióban, ahogy a videóban látható.

A videóklip megjelenésével egy jótékonysági felhívást is hirdettetek. Mit lehet tudni erről az akcióról?
Bár a dallal és klippel kifejezzük hálánkat a mindennapi hősöknek, de úgy éreztük, hogy ez kevés. Úgy döntöttünk, hogy a zenekar a saját szerény eszközeivel és lehetőségeivel még tud további segítséget nyújtani, akár anyagi forrásokkal is. Ezért a dal címéből kiindulva, Hősök Vagytok Összefogás néven egy kezdeményezést is indítottunk. A zenekar egy szerény összegen túl, a Hősök vagytok dal és hozzá kapcsolódó támogatói póló bevételeit is felajánlja a Szent László Kórház infektológiai osztálya számára. Az összefogáshoz bárki csatlakozhat, nem csak rajongóinknak szól ez a felhívás. Szívesen vesszük zenekarok, intézmények, vállalkozások és egyéb más szervezetek felajánlásait is. Időközben már érkeztek tárgyi felajánlások is, amiket a zenekari közösségi felületünkön licitálás formájában nyílt árverésre bocsájtunk.

Miért tartottátok fontosnak, hogy elindítsatok egy ilyen összefogást?
Bár tudjuk, hogy most mindenki nagyon nehéz helyzetben van, mint ahogy mi is, de azt is látjuk, hogy a művészvilágban pont azon zenekarok, előadók részéről indult el egy nagyfokú önsajnáltatás, akik megtehetnék, hogy támogatják a rászorulókat. És ezek az előadók a jelenlegi helyzetben nem tesznek semmit. Otthon ülnek a kényelmes otthonaikban, sajnáltatják magukat és várják, hogy megfelelő helyekről, jó nagy zsíros falatokban majd jön az előadói szakma megsegítése. Ezt mi egyszerűen felháborítónak tarjuk. Ugyan nekünk is szerény lehetőségeink vannak az anyagi támogatásra, de legalább megpróbálunk valamit tenni annak érdekében, hogy segíteni tudjunk. Úgy gondoljuk, hogy ebben a válságos helyzetben minden fillér számít a járvány legyőzésére. Ezért tettük meg felhívásunkat, hogy bárki csatlakozhat hozzánk. Most meg lehet mutatni, hogy ki számít igazán ebben a szakmában. A dalban van is egy erre vonatkozó mondat, ami így hangzik: „Vannak, kik nagy szavakat beszélnek, bár igazán semmit sem tesznek.” Többek között erre is fel szeretnénk hívni a figyelmet.

A segíteni vágyók milyen módon tudnak csatlakozni a jótékonysági akcióhoz?
Elsősorban az előbbiekben már említett támogatói póló megvásárlásával. Továbbá az érdeklődők licitálhatnak a hozzánk érkező, a zenekarhoz valamilyen formában köthető ereklyék árverésén, amit honlapunkon követhetnek figyelemmel. De elfogadunk anyagi felajánlásokat is, amit bankszámlaszámunkra történő utalással tehetnek meg az adományozók. Fontos, hogy ebben az utóbbi esetben a tárgymezőbe a Hősök támogatás megjegyzés kerüljön! De egyébként igyekszünk mindenkivel személyesen is felvenni a kapcsolatot, aki bármilyen formában segíti ezt a kezdeményezést.

Lehet-e valamilyen formában követni, hogy mennyi pénzt sikerült már összegyűjteni?
Igen, természetesen. Honlapunkon létrehoztunk egy ún. üvegzsebet. Külön erre a célra egy olyan oldalt, ahol napi frissítéssel közöljük a támogatás anyagi összesítését. Ezen a felületen látható a póló, vagy a dal digitális értékesítéséből befolyt összeg. De névvel vagy akár név nélkül (monogrammal) közöljük a pénzbeli és a tárgyi adományozókat is. Így mindenki láthatja, hogy éppen hol áll az összefogás pénzügyi háttere.

Az összegyűlt összeget a tervek szerint kik és mikor fogják megkapni?
A kezdeményezésünk április 10-én indult és július 31-ig tart. Ezután fogjuk átutalni az összeget a Szent László Kórháznak.

Miért pont rájuk esett a választásotok?
Mivel a hivatalos szervek az első körben ezt a kórházat jelölték ki a vírusos betegek ápolására, illetve itt tapasztalható a legnagyobb nyomás az egészségügyi dolgozókon, ezért választottuk ezt az intézményt jótékonysági összefogásunkhoz.


A rovat legfrissebb cikkjei

Öt szuper társasjáték
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Íme a 2020-as MTV VMA jelöltjei
A debreceni vidámparkban rendezik az idei Galiba gyermekfesztivált
Elmarad a Strand Fesztivál, az EFOTT, a Fishing On Orfű is

Hozzászólások