TIME DATE
Ma Albert és Lipót nap van.

2019-10-22 21:08:23 / Szerző: HajduPress

Hétvége a Nagytemplomban: zene- és népművészet a főszerepben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A reformáció ünnepéhez közeledve különböző zenei- és kulturális programokat kínál a  Debreceni Református Nagytemplom. Október utolsó hétvégéjén köszönthetjük a 280. jubileumát ünneplő Kollégiumi Kántust, jótékonysági koncerttel segíthetjük a szervátültetett betegeket, vasárnap pedig Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere időszaki kiállítása nyílik a Nagytemplom Galériáján.
A Debreceni Református Nagytemplom időről-időre kínál kulturális programokat az érdeklődők számára. Október elején több ezres közönség vett részt Varnus Xavér orgonahangversenyén, majd Mága Zoltán hegedűművész jótékonysági koncertjén.
A hónap végéhez közeledve további két komolyzenei hangversenynek ad otthont a Református Nagytemplom: október 25-én 18:30-tól jótékonysági koncerten vehetünk részt, ahol adományainkkal az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért munkáját támogathatjuk.
 
280 éves a Kollégiumi Kántus
Szombaton este a Kollégiumi Kántus 280 éves fennállásáért adhatunk hálát a templomban. A Debreceni Református Kollégium Kántusát 1739-ben alapította Maróthi György, a Kollégium hírneves professzora, mely kezdetben fiúkórusként, azóta vegyeskarként működik. A Kántus repertoárjának gerincét az európai protestáns egyházi zene elmúlt fél évezredének alkotásai teszik ki, az együttes kiemelt feladata azonban a 20. századi magyar egyházi kórusmuzsika ápolása és gazdagítása. A nemzetközi verseny-eredmények mellett hazai kitüntetések is elismerték és minősítették énekkar és vezetőjének munkáját: a kórus 1997-ben megkapta a Magyar Örökség díjat, 2003-ban Debrecen város Pro Urbe díját; Berkesi Sándor karnagy pedig a Liszt-díj kitüntetettje és Debrecen díszpolgára lett, majd munkáját 2018-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. Október 26-án 18 órától a Kántus 280 éves jubileumi ingyenes hangversenyére hívjuk és várjuk az érdeklődőket.
 
Kiss Árpádné, a Népművészet mestere a Nagytemplomban állítja ki palástjait
Október utolsó vasárnapján a Nagytemplom megnyitja idei utolsó időszaki kiállítását. A Debrecenben élő és alkotó Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész idén nyáron vehette át a Népművészet Mestere díjat, aki több mint három évtizede készíti  a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő református lelkipásztorok számára a liturgikus öltözetet, a lelkipásztorok palástját. A palástok eleje leginkább bársonyból, brokátból, a háta jól pliszézhető selyemből vagy szövetből készül. A hagyományos paszományok mellett saját alkotású paszományait is használja a művésznő, melyekhez alapul szolgálnak épített örökségünk motívumkincsei is, például a Nagytemplom orgonájának díszítése.
Az időszaki tárlat ünnepi megnyitója október 27-én (vasárnap) 11 órától lesz a Debreceni Református Nagytemplomban.

A rovat legfrissebb cikkjei

Emléktáblát állítanak a színészlegenda, Kóti Árpád emlékére
Harci törpe - A Kontroll nélkül című filmről
Mert egy a kenyér...
Szabó Magda, az ember, a nő, a feleség
Játéklehetőség nélküli játszmák - A Grönholm-módszer című előadásról

Hozzászólások