TIME DATE
Ma Fülöp és Evelin nap van.

2020-05-18 10:22:44 / Szerző: HajduPress

Hétfőtől az összes debreceni önkormányzati óvoda és bölcsőde fogad gyermekeket

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

2020. május 18-től, hétfőtől valamennyi önkormányzati fenntartású óvoda és bölcsőde biztosít ügyeletet azon gyermekek részére, akiknek az előzetes igényfelmérés alapján szülei ezt kérték és az indokoltság fennáll - jelentette be sajtótájékoztatóján Barcsa Lajos alpolgármester. Önkormányzati közlemény.

A koronavírus-járvány miatt korlátozások enyhítése, valamint a debreceni gazdaság újra indulása okán egyre több szülő jelezte az önkormányzati bölcsődék és óvodák vezetőinek, hogy ha lehetősége lenne, igénybe venné az ügyeleti ellátást. 

A márciusi és az áprilisi hónapokban, amikor egy bölcsőde és öt óvoda fogadta a gyermekeket, elenyésző számban vették igénybe a szolgáltatást a szülők: néhány tíz óvodás és bölcsődés volt a teljes intézményrendszerben. Május 4-től, ahogy a kijárási korlátozások vidéki enyhítéséről döntött a kormány és az önkormányzat, megnövekedett az igény: az első héten 115, május 12-től pedig 196 gyermek elhelyezését kérték a debreceni szülők. Ezért 5 helyett 8 óvoda fogadta a gyerekeket május 4-től. 

Ezzel párhuzamosan széleskörű igényfelmérést indítottunk a szülők között arra vonatkozóan, hogy június végéig hányan szeretnék gyermeküket bölcsődébe és óvodába vinni. Május 18-tól a korábbi 196 helyett 752 gyermeknek kértek a szülők ügyeleti ellátást.

‘A megismert szülői igények alapján úgy döntöttünk, hogy május 18-tól, hétfőtől az összes önkormányzati bölcsődében és óvodában biztosítjuk az ügyeleti ellátást’ - jelentette be Barcsa Lajos alpolgármester.

Az ügyeletet azon fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője, vagy más törvényes képviselője - munkavégzés vagy más ok miatt - ezt igényli. Az ügyelet iránti igény elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az ügyeletet kiscsoportos formában, ötfős csoportokban kell megszervezni.

A 2019/2020. nevelési évben 262 óvodai csoport működik, ezekbe a csoportokba összesen 6303 gyermek jár. Ötfős csoportokkal számolva legfeljebb 1310 gyermek számára biztosítható az ügyelet, amely az összlétszám 20%-a. 

Vannak olyan óvodák, ahol a szülői igények nagyobbak, mint amit az ötfős korlát megengedne: ilyen óvoda az Angyalkert Óvoda Bányai Júlia utcai telephelye, a Boldogfalva Óvoda Manninger Gusztáv Utcai telephelye, a Görgey Utcai Óvoda, a Liget óvoda mindhárom feladatellátási helye, a Mesekert Óvoda székhelye, a Mosolykert Óvoda székhelye, a Simonyi Úti Óvoda, a Tócóskerti Óvoda, az Újkerti Manófalva Óvoda. Ezekben az intézményekben előfordulhat, hogy más, közelben működő még férőhellyel rendelkező óvodában kell a gyermekek elhelyezését megoldanunk.

Továbbra is biztosított a bölcsődés, óvodás és iskolás korú gyermekek és tanulók számára - ügyeleti ellátáson kívül is – a gyermekétkeztetés, melyet szintén a saját intézményén keresztül kérhet a szülő. 

A megrendelt ételek átvétele 2020. május 29-ig változatlanul a Debreceni Intézményműködtető Központ beosztása szerinti óvodákban történik. 

Ezen felül további átvételi pontok: 

  • Mesekert Óvoda Dombostanyai telephelye, valamint 

  • Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola főzőkonyhája.

Az étkezéssel kapcsolatos további információk a Debreceni Intézményműködtető Központ honlapján (https://diminfo.hu/) találhatók.

Fotók: Miskolczi János


A rovat legfrissebb cikkjei

Helló Nagyvilág, itt Guszti!
A mai nap legcukibb fotói
Online gyereknapi programmal készülnek a bábszínházak
Idén 20 éves a ZeneTheatrum
Felelőtlen döntések

Hozzászólások