°C
TIME DATE
Ma Fábián és Sebestyén nap van.

2018-09-07 16:02:09 / Szerző: HajduPress

Hetedikes lányok, ez nektek szól

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Idén is kérhető a hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni (HPV-) védőoltás - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-t.

    
A térítésmentes védőoltást az iskolaoltási program keretében az általános iskola 7. évfolyamát végző, 12. életévüket betöltött lányok kaphatják meg, a szülői beleegyező nyilatkozatokat szeptember 12-ig kell az iskoláknak visszajuttatni.
    
A védettség eléréséhez féléves különbséggel két oltásra van szükség, ezeket a 7. évfolyamra járó lányok a tanévben ősszel és tavasszal kapják meg. Az iskolai oltáskampányban használt vakcina a jelenleg elérhető legtöbb HPV-típust tartalmazó oltóanyag, a humán papillomavírus kilenc típusa ellen alakít ki védettséget.
    
Kitértek arra, hogy az oltás éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen, ugyanakkor felhívták a figyelmet az oltás melletti rendszeres nőgyógyászati szűrés fontosságára is. 
    
A hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014-ben vezették be a humán papillomavírus elleni védőoltást az iskolákban.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Méhnyakrák elleni oltást adnának a fiúknak is
Hivatalos: megkezdődött az influenzajárvány
Itt az influenza, több intézményben látogatási tilalom van
Több ezer magyar korai halálozását okozza a légszennyezettség
Magyarországon folytatódik a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztása

Hozzászólások