TIME DATE
Ma Gabriella nap van.

2019-12-01 12:42:38 / Szerző: HajduPress

Helyszíni riport: ​hazatértek a négyes ikrek

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Egészséges állapotban hazatérhettek azok a négyes ikrek, akik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján jöttek a világra október 24-én. Anita, Anna, Panna és Richárd a már rutinos szülők gondviselésében tölthetik otthon az ünnepeket.
 
“A feleségem a szememben egy hős, hogy végig csinálta mindezt.” – hangsúlyozta Nagy Richárd, az ikrek büszke édesapja. A nemrégiben 4 taggal bővült családnak az életében eljött az a nap, amikor végleg elhagyták a debreceni klinikát.
 
„Eleinte nem is tudtam felfogni, de most, hogy öt hete folyamatosan a feleségemmel és a kicsikkel vagyok, egyre nagyobb a kötődés köztünk. A feleségemnek minden nap próbálok segíteni, hiszen ez egy komoly feladat. Két etetés között is fáradalmas a folyamat, ezért próbálom levenni a válláról a terhet, és én is ugyanúgy beállok a sorba, és megteszem, amit csak tudok.” - nyilatkozott Nagy Richárd a hazatérés napján.
 
Anita, Anna, Panna és Richárd között már most felfedezhetők az elválaszthatatlan testvéri kötelék jelei az édesanya, Nagyné Kozák Anita szerint: 
„A kisfiú, Ricsi és Panna nagyon aktívak. Ha etetésről van szó akkor ők az elsők. A másik kettő, Anita és Anna nagyon nyugodt babák. Meglátszik, hogy kik voltak egymás mellett a pocakban, mert szeretnek egymáshoz érni. Ha egymástól el vannak fordítva, akkor visszafordítják a fejüket és összebújnak, érződik, hogy jobban kötődnek egymáshoz.”
 
A csöppségek 1200 és 1800 gramm közötti súllyal jöttek a világra a terhesség 32. hetében. A következő mintegy 5 hét komplikációmentesen folyt le.
 
“A négyes ikerterhesség az mindig nagy kihívás. Számos komplikáció adódhat már a várandósság alatt, különösen, ha császármetszést végzünk, vagy akár utána, a gyermekágyas időszakban is. Szerencsére ezúttal semmiféle probléma nem volt, egy teljesen szövődménymentes gyermekágyas szakasz után most bő négy héttel boldogan mennek haza.” - ismertette Krasznai Zoárd Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese, majd hozzátette - “Egyre nagyobb és gyakoribb kihívásokra  kell felkészülnünk, mert a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a klinika integrációjával, Debrecenben az ország legnagyobb szülésszámú klinikája fog létrejönni, ahol adottak a feltételek, a magasszínvonalú szakmai tudás. Infrastrukturális fejlesztéseink folyamatban vannak, és a jövőben is lesznek annak érdekében, hogy az ilyen különleges eseményeknek is család- és bababarát módon tudjuk helyet adni.”
 
A Szülészet mellett a Neonatológiai osztály szakembereinek munkája is nagy szerepet játszott az elmúlt időszakban az újszülöttek ellátásában. Rózsa Tímea csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos szerint ez nem egyénileg elért siker volt, itt csapatmunka eredménye zajlott le.
 
„A 32. terhességi hétnél a négyes ikrek, ha csak átmenetileg is, de mindenképpen légzéstámogatást igényeltek. A hagyományos értelemben vett gépi lélegeztetést legtöbb esetben el tudjuk kerülni, ebben nagy szerepe van annak, hogy non-invazív légzéstámogatást alkalmazunk melyben, a nővéreknek van nagy szerepköre, hiszen ez rendkívül sok többletmunkát jelent.” - emelte ki Rózsa Tímea szakorvos.
 
A debreceni klinikán négyes ikerterhesség legutóbb 3 éve, azelőtt pedig 30 éve volt. 

Vigh Anna Judit

A rovat legfrissebb cikkjei

Indulhat a járműmérnök képzés Debrecenben
Csúcsszervezethez csatlakozott a Debreceni Egyetem
Debreceni orvos az EULAR főtitkára
Telitalálat: lövész hallgatók sikere
Aranyosi Jánosra emlékeztek

Hozzászólások