TIME DATE
Ma Lõrinc nap van.

2020-07-14 20:35:27 / Szerző: HajduPress

Hatalmasat zuhant a magyar ipar, nagyobbat, mint 2009-ben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az előzetes adatokkal összhangban az áprilisi 36,6% után májusban 27,6%-kal zuhant az ipari termelés volumene év/év alapon munkanaphatástól megtisztítva, és bár havi alapon már látszott az élénkülés (15,6%-os ugrás), de a KSH most közzétett új megrendelésekre és rendelésállományra vonatkozó adatai egyelőre nem sok biztatót mutatnak.

A járműgyártásban például az egy évvel ezelőttihez képest 65%-kal alacsonyabb az új megrendelések értéke (az exportrendeléseké 69%-kal), a rendelésállomány így 6,6%-kal alacsonyabb a tavaly májusinál; az összes kiemelt ágazat új megrendelése pedig 38,1%-kal marad el az egy évvel ezelőttinél, így a rendelésállomány 8,5%-kal kisebb.

A KSH a mai adatközléssel együtt felülvizsgálta a 2019 elejétől közölt ipari termelési adatokat és ezzel függhet össze, hogy bár havi alapon májusra 13,8%-os ugrást közölt múlt héten, ezt most 15,6%-osra növelte, mégsem változott az év/év index: maradt 27,6%-os az esés mértéke. 

Az ipari export volumene 32%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27%-át képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51%-kal, míg a 17%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3%-kal esett vissza.
Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.
Az iparon belül döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a csekély súlyú bányászaté 18,5%-kal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,2%-kal csökkent.

Amennyiben fix bázison (2015=100) vizsgáljuk a folyamatokat, azt látjuk, hogy a termelés volumenének mélybe szakadása után májusban már elindult az élénkülés, ahogy egyre több üzem újra elkezdett termelni és a kijárási korlátozások is enyhültek. Összességében még az 5 évvel ezelőtti termelési szinttől közel 16%-kal elmaradt az idén májusi termelési volumen.

Érdemes megvizsgálni, hogy a kiemelt ipari ágazatok teljesítménye mennyire széttartott a vírusjárvány időszakában, hiszen míg a járműgyártás csaknem teljesen leállt az országban, így a hozzá kapcsolódó termelés is zuhant, addig például az elektronikai termékek piacán jóval szerényebb volt a visszaesés mértéke.

A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53%-kal a feldolgozóipari termelés 21%-át képviselő (a legnagyobb súlyú) járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 55, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 54%- kal esett vissza.
A feldolgozóipari termelés 13%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21%-kal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22%-kal nőtt, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25%-kal visszaesett.
A feldolgozóipari termelésből 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12,0%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,5 a második legjelentősebb italgyártás 10,1%-kal csökkent. Mindössze három alágazatban nőtt a termelés. A két legkisebb súlyú közül, a halfeldolgozás, -tartósítás 12,9, a dohánytermék gyártása 5,6%-kal emelkedett, míg a nagyobb súlyú növényi, állati olaj gyártása 9,8%-kal bővült.
A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 27, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 33%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
A legkisebb mértékben, 3,4%-kal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mért a hivatal.

A KSH májusi részletes ipari termelési adatai közül talán a legérdekesebb információk most azok, amelyek a jövőre adhatnak némi indikációt: az új (export és belföldi) megrendelési és a rendelésállományi adatok. Ezeket átnézve továbbra sincs kimondottan jó hírünk, így az ipari termelésünk várhatóan nem tud gyorsan talpra állni.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes, új rendelésének volumene ugyanis 38%-kal kisebb volt a 2019. májusinál. Az új belföldi rendelések 30, az új exportrendelések 39%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány május végén 8,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az új megrendelések még mindig a mélyben vannak, ami így lehúzza a teljes rendelésállományi statisztikát, de persze itt is látunk jókora különbségeket az egyes ágazatok rendelési adatainál. Míg a járműgyártás új exportrendelése a tavaly májusinál 69%-kal alacsonyabb, addig a vegyianyagok iránt 7%-kal több volt májusban a kereslet. Előbbi adat arra utal, hogy májusban még a főbb nyugat-európai és ázsiai piacokon sem állt helyre a kereslet a járművek iránt, így egyelőre nyomottabb termelési aktivitás, lassan felpörgő gyártás a legvalószínűbb. Erre utalt a Suzuki-gyár tegnapi bejelentése és a Mercedes-gyár nyári újbóli leállása is.

Forrás: portfolio.hu
Fotó: unsplash.com

A rovat legfrissebb cikkjei

191 ezer ember munkáját biztosította a koronavírus-járvány sújtotta ágazatok adókedvezménye júniusban
Így zárt a Budapesti Értéktőzsde pénteken
Megütötte a koronavírus a Toyotát, a járvány eltüntette az autógyártó profitját
További mérsékelt javulásra számítanak a kiskereskedelemben az elemzők
A járvány megütötte a BMW-t, veszteséges lett a konszern

Hozzászólások