°C
TIME DATE
Ma Sára és Marió nap van.

2018-05-11 16:52:04 / Szerző: HajduPress

Három tagállam adja az Európai Unió gazdasági teljesítményének több mint felét

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Továbbra is messze Németország az Európai Unió legnagyobb gazdasága, egymagában több mint ötödét adja a huszonnyolc tagállam összesített bruttó hazai termékének (GDP) - írta friss jelentésében az uniós statisztikai hivatal (Eurostat).

    
A szervezet pénteken közzétett adatai szerint az Európai Unió teljes GDP-je jelenlegi árakon számolva 15,3 ezer milliárd euró volt tavaly. Ennek több mint felét három ország állította elő: Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország.
    
Az eurózóna tizenkilenc országának összesített GDP-je 11,2 ezer milliárd volt 2017-ben, ez a teljes uniós érték 72,9 százaléka.
    
Németország a közel 3,3 ezer milliárd eurós gazdasági teljesítménye az uniós össz-GDP 21,3 százaléka. Az Egyesült Királyság részesedése 0,9 százalékponttal csökkent ugyan, de még így is 15,2 százalékát állítja elő az EU összesített bruttó hazai termékének. Ezen érték Franciaország esetében 14,9 százalék, amelyet Olaszország (11,2 százalék), Spanyolország (7,6 százalék) és Hollandia (4,8 százalék) követ.
    
A skála másik végén tizenegy tagország található, amelyek egyenként kevesebb mint egy százalékát állítják elő az Európai Unió GDP-jének. Ezek növekvő sorrendben: Málta, Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Luxemburg, Szlovákia és Magyarország.
    
Magyarország mintegy 0,8 százalékát adja az Európai Unió gazdasági teljesítményének.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Átlagosan napi 820 forintért lehet síbiztosítást kötni
Jelentős béremeléseket jelentett be több áruházlánc
Hulladékgyűjtés okosan? Nem lehet elég korán kezdeni
A Spar nem vezeti be a 400-as túlórakeretet
Névtelenül jelezhetik a jogsértéseket a pénzintézetek dolgozói

Hozzászólások