TIME DATE
Ma Kornél és Soma nap van.

2020-03-09 14:35:51 / Szerző: HajduPress

Hamarosan startol a XIV. DESZKA Fesztivál

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Idén április 2-a és 9-e között invitálja a közönségét a Csokonai Színház a kortárs magyar drámák seregszemléjére, azaz a DESZKA Fesztiválra. Az immár tizennegyedik alkalommal megrendezendő impozáns eseménysorozatról a debreceni teátrumban 2020. március 9-én sajtótájékoztatót tartottak. A sajtónyilvános eseményen jártunk. 

Az idei seregszemléről a sajtótájékoztatón először Dr. Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere ejtett néhány szót. Az alpolgármester hangsúlyozta: Debrecennek fontos, hogy a régió kulturális központ-szerepét továbbra is betöltse, s ebben foglal el kiemelt helyet a minden tavasszal hagyományosan megtartandó DESZKA Fesztivál is. Az, hogy ezalatt az egy hét alatt „házhoz jönnek” a kortárs magyar drámák, nemcsak a helyi és a régiós szinten a színházba látogató közönség számára kiváló, hanem a színházi szakma számára is remek találkozási pont és lehetőség. Ezt szolgálják az eseménysorozatban szintén tradicionálisan jelen lévő szakmai beszélgetések és fórumok is, amelyekben idén sem lesz hiány. Az alpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szintén minden évben a fesztivál fényét növelő határon túli társulatok idei jelenléte a teljes 2020-on átívelő Nemzeti Összetartozás Emlékéve miatt külön hangsúlyt kap.

A sajtónyilvános eseményen a közelgő fesztivál eseményei közül Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója emelt ki néhányat. Elmondta: idén harmincnégy kortárs magyar szerző színpadi adaptációja kerül a fesztiválon terítékre, s ezt a harmincnégyet több mint kétszáz produkció közül választotta ki a már jól összeszokott és bevált válogató bizottság: Adorján Beáta, Gemza Melinda, maga a színidirektor, Gemza Péter, Madák Zsuzsanna és Mispál Attila. A harmincnégy előadásból tíz teszi ki idén az úgynevezett GÖRDESZKA-szekciót, azaz a gyermek- és ifjúsági előadásokat. Az igazgató hangsúlyozta: a kísérő rendezvények idén is nagy hangsúlyt kapnak a seregszemlén: rögtön a nyitó napon, április 2-án kerül sor egy kerekasztal-beszélgetésre, amelyen Szirák Péter, Kricsfalusi Beatrix és Balajthy Ágnes Térey Jánosra emlékezik. Mint minden évben, a fesztiválnak idén is van díszvendége: Hajdu Szabolcs személyében, aki nemcsak, hogy debreceni származású, de sűrűn láthatjuk is a produkcióit a cívisvárosban. Aki azonban még nem látta volna a rendezéseit, az most itt, a XIV. DESZKA Fesztiválon egy „Hajdu-maraton” keretében teheti ezt meg. Április 4-én ugyanis egymás után, egy nap alatt lesz látható az Ernelláék Farkaséknál, a Kálmán-nap és az Egy százalék indián című Hajdu-remek.

A határon túlról itt lesz többek között a kassai, a marosvásárhelyi, a székelyudvarhelyi, a temesvári, a szabadkai társulat, illetve kuriózum, hogy Brassóból egy román társulat érkezik, s nem mást, mint Egressy Zoltán népszerű Potrugál című darabját adja elő román nyelven. S idén először tengertúli produkciót is láthat a DESZKA közönsége: Chicagóból érkezik egy Visky András-darab, A test történetei, amelyet eddig Magyarországon még sehol nem mutatattak be, s amelyet Visky András fia, Visky Andrej rendezett. A határon túliak mellett neves magyarországi társulatok is képviseltetik magukat: itt lesz többek között a miskolci, a kaposvári vagy a budapesti Katona József Színház csapata. A szerzők közül Székely Csabától ismét meg lehet a Rózsavölgyi Szalon tolmácsolásában egy darabot, a Semmit se bánok címűt tekinteni. De látható lesz Grecsó Krisztián: Megyek utánad című művének adaptációja is az Orlai Produkciós Iroda jóvoltából. 

A nagyszínpadon április 9-én a záró darab pedig az a Raszputyin lesz, amelyet Szőcs Géza írt, és a Debrecenben is jól ismert Sardar Tagirovsky vitt színre.

A jegyek a fesztiválra március 10-étől, aznap 13 órai kezdettel válthatók, a teljes és részletes programot pedig mától, 2020. március 9-étől a www.csokonaiszínhaz.hu/deszka oldalon találják meg.

Gyürky Katalin

Fotók: Pénzes László


A rovat legfrissebb cikkjei

Vírusbiztos, csillogó maszkokat mutattak be
Egy előkelő kisasszony „gyötrelmei” - Az Emma című filmről
Művészet és játék címmel fiatal képzőművészek kiállítása nyílik a MANK Galériában
Újrarendezett emlékszobával ünnepli névadóját az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
Meghalt a Diploma előtt írója

Hozzászólások