TIME DATE
Ma Eleonóra nap van.

2020-02-01 08:10:21 / Szerző: HajduPress

Hajléktalan művészek formabontó kiállítása

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Száz hajléktalan kapott fényképezőgépet Budapesten, hogy az általuk készített képekkel MyBudapest Photo Project néven kiállítást szervezzenek. A kezdeményezés a Budapest Bike Maffia, valamint a londoni Café Art együttműködésével valósult meg negyedik alkalommal. Az esemény idén a Debrecen Bike Maffia közreműködésével a Malterban kapott helyet.


 
A Magyar Vöröskereszt és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szállók lakóinak, illetve a Budapest Bike Maffia Vitamin Kommandó elnevezésű projektjének révén utcán élő hajlék nélküli alkotók csatlakoztak a pályázathoz. A beérkezett munkák közül hattagú szakmai zsűri - Bíró Kriszta színész; Csoszó Gabriella fotós, tanár, aktivista; Nánási Pál fotós; Oltai Kata művészettörténész, kurátor; Sándor Dávid a Fortepan szerkesztője és Szepessy Ákos a Fortepan alapító szerkesztője - választotta ki azt az 50 fotót, amelyekből kiállítás nyílt Budapesten, valamint idén Debrecenben is.
A fővárosban megközelítőleg tízezer hajléktalan él az utcákon, parkokban vagy számukra fenntartott szállókon. A kiállítás azért jött létre, hogy ezen rászorulók közül néhányan megmutathassák tehetségüket és mindennapjaikat, valamint, hogy ezáltal felhívják a figyelmet a hajléktalanság problémájára. A beérkezett pályamunkák közül választanak ki minden alkalommal 13 fotót, amelyekből naptárt szerkesztenek, a képek készítői pedig pénzjutalomban részesülnek. A MyBudapest Photo Project részleteiről a projekt koordinátorával, Fekete Bernadettel beszélgettünk:
 
Milyen változást szeretne elérni ez a megmozdulás?
A célja az érzékenyítés, az, hogy egy picit elmossuk az éles sztereotípiákat, amik a hajléktalan emberekkel szemben kialakulnak bennünk. A fotópályázat minden pontja során igyekszünk bevenni a munkálatokba a résztvevő hajléktalan embereket. Fontos számunkra, hogy az ő kreativitásuknak és személyiségüknek biztosítsunk ezzel teret. Meg akarjuk megmutatni nekik is, hogy ők is fontos és értékes tagjai a társadalomnak.
 
Mi ez a fal, amit le akarnak bontani az emberekben?
Mindenkinek a fejében van egy kialakult kép a hajléktalan emberekről, azzal kapcsolatban, hogy ők mivel foglalkoznak, vagy mit nem tesznek az életükben. Ezen a fotópályázaton keresztül nemcsak fotókat látnak, hanem személyes történeteket ismerhetnek meg az érdeklődők, illetve az események során a vendégek találkozhatnak a fotók készítőivel is. A kiállítással kapcsolatos események során a vendégeink találkozhatnak és beszélgethetnek az alkotókkal. A szelektált fényképekből pedig a közönség választja ki melyikek a nyertesek, így 12+1 legnépszerűbb fénykép a naptárba kerül. A nyomtatványban végül a fotók mellett is szerepelnek a kapcsolódó történeteket.
 
A Budapest Bike Maffia önkéntesei számtalan projektben részt vesznek, hogy segítsenek a rászorulókon: évente mintegy 70-100 ezer adag étel kiosztását végzik el a fővárosban. A Debreceni Bike Maffia biciklis csapata is nagy erőkkel dolgozik, hogy önkénteseivel javuló változást érjenek el. Jövőre a cívisváros is csatlakozik a megmozduláshoz MyDebrecen Photo Project néven.
 
A Debreceni Bike Maffia 2015-ben kezdte el a működését. Áltagosan 30 embert tudunk megmozgatni, de stabilan többnyire 10 személy vesz részt az eseményeken. Szerencsére mindig találunk olyan fiatalokat, akik jönnek, és itt akarják eltölteni a közösségi szolgálatukat, ami után nem mennek el, már maradnak évek óta szállítani.” – tette hozzá Nagy Zsuzsa, a Debreceni Bike Maffia vezetője.
 
A kiállításon az Alföld Televízió stábja is forgatott, valamint átfogó interjút készített a szervezőkkel. A megmozdulással kapcsolatos megható pillanatokról hamarosan a Pezsgő című műsorban tudhatnak meg többet. További részletekért kövessék az Alföld Televízió YouTube csatornáját, illetve Instagram oldalát.
 
 
Vigh Anna Judit

A rovat legfrissebb cikkjei

El se hinnénk, hogy igaz - A Közel a horizonthoz című filmről
Bélyegeket láthatunk a Nagytemplom idei első időszaki kiállításán
„A játékfilm energiája a színész arca” - Premier előtt láthattuk Debrecenben a Zárójelentés című filmet
130 éves Debrecen első nyilvános könyvtára
Tosca női szemmel, Debrecenben

Hozzászólások