°C
TIME DATE
Ma Gyárfás nap van.

2017-05-26 15:19:28 / Szerző: HajduPress

Gyógyító kezek gyűltek össze Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A legújabb, kézzel végzett fizioterápiás fogástechnikákat, többek között a McKenzie- és a Maitland terápiát, valamint a Dorn módszert is bemutatták a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán, a Vlll. Fizioterápiás Szakmai Napon.
 

A mozgásszervi és az izmok okozta problémák kezelésére, valamint a fájdalom csökkentésére is alkalmazhatók a manuális technikáknak nevezett fizioterápiás módszerek. Ezek olyan passzív eljárások, melyek magas anatómiai tudáson alapulnak és egyéb, ma divatos tornaeszközök nélkül, a terapeuta kezével végzett fogástechnikákon keresztül érik el a panaszok megszűnését.

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán május 26-án megtartott Vlll. Fizioterápiás Szakmai napon a legújabb technikákkal ismertették meg a mintegy 250 résztvevőt, gyakorló és leendő gyógytornászokat egyaránt.

 

- A fizioterápiás eljárások rendkívüli ütemben fejlődnek, nemzetközi szinten folyamatosan újabb és újabb technológiákat dolgoznak ki. Ezeket nem mindig tudjuk azonnal beépíteni hallgatóink képzésébe, de választható kurzusként és az évente megrendezett szakmai napunkon elérhetővé tesszük számukra, ezzel is emeljük az oktatás színvonalát. Minden évben többszörös a túljelentkezés a gyógytornász szakra és a lemorzsolódás itt egyáltalán nem jellemző – mondta Veres-Balajti Ilona, a Fizioterápiás Tanszék vezetője.


A hallgatók és a gyakorló szakemberek megismerhették a szakmai napon például a Terrier és a Dorn módszert, a Maitland, a Mulligan és a fascia technikát, valamint a McKenzie terápiát. Ez utóbbi speciális tornáztatási módszer már nemcsak a szakmabeliek, hanem a betegek körében is széles körben ismert, az orvosok egyre gyakrabban ajánlják a porckorongsérvtől és hasonló tünetektől szenvedő pácienseknek. A módszer lényegét és hatékonyságát a nemzetközi hírű holland instruktor, Jan Kupier mutatta be.


A résztvevőket az elméleti és gyakorlati bemutatók mellett szűrővizsgálatokkal is várták a Vlll. Fizioterápiás Szakmai Napon. Többek között vércukor-, véroxigén-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérésre, fitnesz tesztre és testtömeg index-meghatározásra is volt lehetőség, amiben a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata közreműködött.


A rovat legfrissebb cikkjei

Nemzetközi elismerés debreceni vegyészeknek
Van egy csodahely Debrecenben: jártál már ott?
Szele Tiborra emlékeztek
Példás gesztus a Gyermekklinikán
Rangos elismerést kapott Váradi Judit

Hozzászólások