TIME DATE
Ma Endre és Elek nap van.

2019-03-05 04:52:14 / Szerző: HajduPress

Gyászol az amerikai nemzet

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az amerikai nemzet gyászolja az alabamai tornádó 23 halálos áldozatát - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban.

    "Szeretetünket és imádságainkat küldjük Alabama rendkívüli lakóinak" - fogalmazott az elnök, aki egy dél-dakotai egyetemi futballcsapat kitüntetési ünnepségén mondott beszédet.
    Donald Trump elmondta: hétfőn reggel telefonon egyeztetett Kay Ivey alabamai kormányzóval, és megígérte, hogy a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) "minden tőle telhetőt megtesz" a természeti katasztrófa utáni károk elhárításáért, a települések helyreállításáért. 
  
  Az elnök már vasárnapról hétfőre virradó éjjel Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését, szólva egyúttal azon aggodalmáról is, hogy újabb tornádók és viharok várhatóak.
    A déli államot sújtó vasárnapi tornádó egy erőteljes viharzóna része volt, amely végigsöpört Florida, Georgia és Dél-Karolina egyes vidékein is. Halálos áldozatokról jelentések egyelőre csak Alabamából érkeztek, ahol még mindig kutatnak eltűntek után.
  
  Crystal Pal-Buchanan, a FEMA szóvivője bejelentette: kapcsolattartót neveztek ki az alabamai és a georgiai kárelhárítás koordinálására, és a katasztrófa-elhárítási hivatal máris tíz-tíz fős mentőcsoportot küldött a két tagállam megsegítésére. 
    Alabamában a fővároshoz közeli Beauregardra és a Lee megyei Tuskegee, Auburn, Opelika városkákra csapott le a fergeteg, e településeken alig maradt ép ház. A hétfőn drónokkal készített felvételeken iszonyatos pusztításokat rögzítettek. A megye seriffje hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: "a pusztítás hihetetlen, olyan, mintha valaki egy óriási késsel a föld színéig lekaszabolt volna mindent". 
    Az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerint 2013 májusa óta - amikor Oklahomában pusztított forgószél - a vasárnapi, alabamai volt a legtöbb halálos áldozatot követelő tornádó.

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

Tűzvész: tízezer nyaralót menekítettek ki a horvátországi
Amerikai hivatalnak amerikai árut!
Gyilkosság Krétán: ismert tudós az áldozat
Súlyos vasúti baleset Franciaországban, halottak
Drog és gyógyszer hatása alatt állt a BMW-s

Hozzászólások