TIME DATE
Ma Ilona nap van.

2018-12-13 11:12:05 / Szerző: HajduPress

Gyászjelentés: vége a Traubinak?

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Tartozása miatt felszámolás alá került a Traubisodát több mint húsz éve gyártó debreceni vállalkozás, amelynek üzemét és védjegyeit 1,1 milliárd forintért hirdették meg eladásra. Magyarországon közel fél évszázada gyártják az osztrák eredetű, szőlőízű Traubit - írja a napi.hu.

Elindult a Traubisoda magyarországi védjegyeivel rendelkező, az üdítőitalt több mint két évtizede gyártó Ráthonyi Kft. felszámolása. A társaság debreceni telephelyét és védjegyeit (Traubi, Traubisoda, továbbá Róna üdítő és Csokonai ásványvíz) összesen nettó 1,1 milliárd forint irányáron hirdette meg eladásra a cég felszámolója, a Ceres Kft.

Az italgyártó és forgalmazó Ráthonyi Kft. felszámolását idén júliusban rendelte el a Debreceni Törvényszék, miután bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette. Ennek előzménye egy jogvita volt - derül ki a kft. felszámolás előtti tevékenységet záró mérlegének kiegészítő mellékletéből. A vállalkozás a 2013 és 2015 között átadott Traubi üzemcsarnokának felújítási és bővítési munkáival kapcsolatos elszámolási hiányosságok miatt bírósághoz fordult, míg a kivitelező a beruházás egyes pótmunkáinak elfogadtatása miatt perelt. Ennek jogosságát a Ráthonyi Kft. vitatta. Hogy a bíróság döntése nyomán mekkora összeget kellene az üdítőgyártónak a kivitelező részére kifizetni, lapunk nem tudta meg. A kivitelező nem nyilatkozott, az italcég tulajdonosa nem reagált a felszámolással kapcsolatban írásban feltett kérdéseinkre, a felszámolóbiztos pedig "a hitelezők védelmére" hivatkozva elzárkózott a nyilatkozattól.

700 milliót meghaladó kötelezettség

A Ráthonyi Kft. a gyártás finanszírozásához - egy bankváltást követően - 2018. februártól 150 millió forint kölcsönt kapott a Budapest Bank Zrt.-től. (Az italgyártó vagyonának értékesítésére kiírt pályázatból kiderül, hogy a pénzintézetnek 450 millió forint keretösszeg erejéig zálogjog van bejegyezve a társaság ingatlanjaira - ez azonban nem befolyásolja az értékesítést, hiszen a felszámolási eljárás keretében eladott ingatlanok tehermentesen kerülnek új tulajdonoshoz.) A cég tavaly igényelt MFB-től kamatmentes beruházási hitelt, amit a termelő gépek korszerűsítésére és termékei fejlesztésére használt volna fel, ezt azonban nem kapta meg. Idén egyre többször kellett a gépeket karbantartani, a napi hibákat kijavítani - írták a zárómérleg mellékletében.

A kft. saját tőkéje az előző évi 1,3 milliárd forintról idén - a 2017. júliusi tevékenységet záró mérleg szerint - 468 millió forintra csökkent. A kötelezettségállománya (tartozása) 722 millió forintra rúg.

A nettó árbevétele 2015 és 2017 között évi félmilliárd forint körül alakult, az éveket 19, 23, illetve 25 millió forint adózott eredménnyel zárta - a Céginfo.hu adatai szerint. Idén július 22-ig, a felszámolást megelőzően 220 milliós forgalom mellett 63 milliós veszteséggel zárt. (A felszámolás elindulása után a cég még bruttó 404 millió forint árbevételt számlázott ki.)

Több dolgozót elküldtek

Jelenleg - a NAV adatai szerint - mindössze 7 dolgozót foglalkoztatnak, idén a felszámolást megelőzően átlagosan 27 főt, tavaly 32-t, tavalyelőtt pedig 36-ot foglalkoztattak.

A Ráthonyi Kft. termékeit belföldön értékesítette, egykor kereskedelmi partnere volt többek közt a Metro, a Spar, a CBA, a Coop, az Auchan, az Aldi, 2018-tól a Lidl és a Penny Market. (Az elmúlt napokban a lap munkatársai által felkeresett féltucat budapesti üzletben nem volt kapható Traubi.)


A rovat legfrissebb cikkjei

Gyenge lesz az almatermés, erős lesz a kereslet
Áremelés jöhet a Lenovónál
Jól megy a BMW-nek, jöhet Debrecen
Megkezdődött a szüret a Csabagyöngye szedésével
Agrárfórummal nyitott a Hajdúsági Expo - FOTÓK

Hozzászólások