TIME DATE
Ma Gyöngyi nap van.

2019-07-26 16:34:31 / Szerző: HajduPress

Grezsa István: a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A nemzeti megújulás az óvodában kezdődik - mondta Grezsa István, a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosa a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) kerekasztal-beszélgetésén, amelyen a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról volt szó.

    A miniszteri biztos szerint a legnagyobb nemzetpolitikai program az óvodaprogram, amely mára igazi sikertörténet lett.     Grezsa István szerint meg kell értetni a szülőkkel, hogy az óvodában kell elkezdeni a magyar nyelven való beszélgetést, a magyar nyelvű oktatást. 
    A 2016-ban indított program 47,6 milliárd forintból valósul meg, amelyből a Kárpát-medencében 152 új óvoda épül, 450-nél többet pedig felújítanak. A miniszteri biztos közölte, most van az új óvodák építésének dandárja. Kárpátalján már átadtak 60 új óvodát, míg 30 átadásra vár. 
    Grezsa István közölte: a magyar nyelvű óvodákban beíratott gyerekek száma átlépte az 54 ezret. 
    A program zárására - 2020. december 31. - vagy a ciklus végére, 2022-re szeretnék átlépni a 60 ezres létszámot. Érdekességként jegyezte meg, van olyan település Kárpátalján, ahol korábban nem volt magyar óvoda, most viszont nyitottak. 
    A jövőben ovi sportpályákat is készülnek nyitni - fűzte hozzá.

    Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. részéről elmondta, az alap figyelemmel kíséri a magyarság megőrzése érdekében indított legnagyobb beavatkozást a tervezéstől a kivitelezésig, egészen a fenntartási időszak végéig. 
    A program kezdete óta 30 százalékos béremelés volt a közszférában, ami maga után vonta az építőipar, a szolgáltatások árának növekedését, ami miatt kiegészítő támogatást kértek az érintettek az anyaországtól. 
    A költségek növekedését okozta a forint-euró árfolyam változása is, hiszen a tervezéskor 309-311 forintos euróval számoltak, ám tavaly már 330 forint volt az euró - mondta.
 
   Hajnal Jenő, a délvidéki Magyar Nemzeti Tanács elnöke is elégedetten szólt a programról, amely Újvidéken és Szabadkán bölcsődeindítással is kiegészült. Utóbbi helyen magyar nyelvű logopédiai képzés is indul, amely korábban nem volt. 
    Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke bejelentette, 140 önkormányzati óvoda kapott támogatást a magyar nyelvű oktatásra, közülük Komáromban és Martoson adták át új intézményt júliusban. 
    A fenntartás komoly anyagi terhet jelent, különösen ott, ahol többségben vannak a szlovák képviselők az önkormányzatokban - közölte.

    Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mentális szempontból is fontos a magyar nyelvű óvoda, hiszen abban a korban alakulnak ki a barátságok, a kötődések. 
    Érdekességként jegyezte meg, hogy sokan választják az ukránok közül is a magyar nyelvű oktatást.

Fotó: Nyírő Gizella

(MTI)
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Orbán: a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyek segítségével független tud maradni
Grezsa István: a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik
Semjén Tusványoson: Romeltakarítás után építkezés
Kósa Az ellenzék célja csak a hatalom megszerzése
Varga Mihály: Olcsó munkaerővel nem lehetünk versenyképesek

Hozzászólások