TIME DATE
Ma Orbán nap van.

2015-10-28 12:13:27 / Szerző: HajduPress

Generációs kapcsolatok a Debreceni Művelődési Központban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az Európai Unió a 2012-es évet az aktív idősödés európai évének – a Generációs kapcsolatok évének nyilvánította. A Debreceni Művelődési Központ fontos feladatának tekinti a generációk közötti kapcsolat kialakítását, erősítését, segítését, de 2012 óta még tudatosabban tervezi azt. Közösségi házai - figyelembe véve saját lehetőségeiket, adottságaikat -, igyekeznek megfelelni a megfogalmazott feladatoknak.
Ki-ki a maga profilja szerint valósítja meg eseményeit, akcióit, rendezvényeit. Vannak minden egységre jellemző megnyilvánulások, illetve csak az adott egységre jellemző találkozási pontok.


A Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában, ahol a legtöbb közösség található, Találkozások címmel hagyományosan visszatérő programot indítottak a különböző életkorú csoportoknak a generációs kapcsolatok jegyében. Idén már a harmadik valósult meg. A közös összejövetelek kötetlenül beszélgetve, táncolva, énekelve, kézműveskedve telnek. Így a fiatalok, idősek közel kerülhetnek egymáshoz, a személyes élmények segíthetnek egymás megismerésében és elfogadásában. Az információs társadalom okozta űrt és ellentétet próbálja oldania a „digitális lakótelep” projekt, melyben a fiatalok számítógép-használatot tanítanak az időseknek.
 
A DMK valamennyi intézményi egységében jellemző, hogy a nagyrendezvényeken együtt mutatkoznak be a generációk (pl. családi napok, városrészi programok). A különféle eseményeken, ünnepeken közösen vesznek részt és közösen adnak műsort (március 15., ’56-os megemlékezés, advent, húsvét, stb.). Így van ez a DMK Belvárosi, Nagymacsi, Kismacsi és Újkerti Közösségi Házában.
A Kismacsi Közösségi Ház a népi kultúrát hívta segítségül, s szervezi 2007 óta a Nagyanyáink praktikái című sorozatot. Fő célkitűzése, hogy az idősebb generáció fejében lelkében, szívében és kezében lévő ismeretet, tudást, tapasztalatot átörökítse a fiatalabb generációnak, hogy továbbéljenek hagyományaink. Éves szinten 4-6 alkalommal szerveznek ilyen típusú programokat (Kenyérsütés Világnapja, Elfeledett ízek, Márton-napi sokadalom, Farsang, Csigacsinálás stb.) Generációs veteményes kertet művelnek együtt gyermekek-felnőttek a Kismacsi Közösségi Házban.

Több egységben szerveznek Egészségnapot - hónapot , ahol szintén minden életkor szerepet kap. Az Újkerti Közösségi Házban 2010 óta rendeznek Empátia napot, ahol az érzékenyítés kerül középpontba, melynek célja, hogy bármilyen fogyatékkal élő, vagy korú életébe belátást nyerhessenek, az elfordulást, a tudatlanságot felváltsa a nyitottság, az odafordulás.
A Debreceni Művelődési Központ közel száz csoportjában jellemző, hogy több generáció tevékenykedik együtt, így pl. a „TÁJOLÓ” Tűzzománc Szakkör és a ”PALMETTA” Ötvöszománc Szakkör, vagy a FESTŐTANODA Képzőművészeti Szakkör résztvevői a 6-tól 80 éves korig terjedő korosztályt is felölelik.
Az Önkéntes Fiatalok Klubjába vendégként érkeznek külföldi diákok (pl: török, spanyol, orosz, német, ukrán, erdélyi), akik részt vesznek olyan programokon, ahol népszerűsíthetik nemzetük kultúráját, és megismerkedhetnek a miénkkel.
Ők gyakran a nyelvi akadályok ellenére is nagyon jó kapcsolatot teremtenek az idősebb, vagy kevésbé idős korosztállyal is, hiszen mindenre nyitottak, elfogadóak. Önkéntes segítőként gyakori vendégek az Újkerti Közösségi Ház által szervezett gyermeknapokon, családi napokon, teadélutánokon, egészségnapokon, táborokban.
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Online látogatható az Országház több nevezetes helyszíne
Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa
Spórol nekünk a Netflix!
Ma lett 80 éves Pécsi Ildikó
Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze ma ünnepli 93. születésnapját

Hozzászólások