°C
TIME DATE
Ma Csilla és Noémi nap van.

2017-02-17 12:55:31 / Szerző: HajduPress

Fotók: a Gulág-munkatáborok áldozatainak emlékére

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve kapcsán „Kor-dokumentumok” címmel meghirdetett pályázat nyomán készült installációt Debrecenben Komolay Szabolcs alpolgármester mutatta be pénteken a Piac utca és a Rózsa utca kereszteződésében.
 

A kommunista diktatúrák áldozatai emléknapjának megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el. Azóta minden év február 25-én tartják országszerte – és tartjuk most mi is – a megemlékezést annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, s ahonnan csak 1955 őszén, rettenetes megpróbáltatások után térhetett haza. Emlékezünk továbbá arra a mintegy 700-800 ezer emberre, akiket a második világháború végén vagy után deportáltak az országból, és akik közül 300 ezren sosem tértek vissza. Ezen a napon a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik áldozatul estek a kommunista diktatúráknak, akiket megfosztottak életüktől, akiket bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy internáltak.

„A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek” – írta Milan Kundera cseh író. A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta is minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.

A hazánk szempontjából sorsfordító történelmi eseményekről Debrecen városa évek óta igyekszik méltóképpen megemlékezni. Legutóbb 2016. november 25-én, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján a debreceni önkormányzat emléktáblát avatott az egykori „Pavillon” császári és királyi gyalogsági laktanya – ma a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája – bejárati épületének külső falán.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve 2017 februárjáig tart. Ez alkalomból a GerillaPresS Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft. – mint a PestiSrácok.hu oknyomozó és hírportál kiadója – a kormány „Kor-dokumentumok” pályázatán nyert lehetőséget arra, hogy internetes portált (www.gulag800000.pestisracok.hu), valamint kültéri installációt készítsen. Debrecenben a Piac és Rózsa utcák kereszteződébe helyezték ki a művet, amely 2017. február 26-ig tekinthető meg.

Az alkotás „Y” alakú, 6,5 méter hosszú, legszélesebb pontján pedig 2,5 méter széles. Fából és fémből készült. A talapzata fa, melyből szintén fa kopjafák állnak ki, valamint egy fém keret – egy borona – amelyre vörös csillag és sarló-kalapács van rögzítve. Utóbbiak az elnyomó kommunista hatalom jelképei, a szögesdrót a táborra, a kopjafák pedig az áldozatokra emlékeztetnek. Az alkotó Inconnu Művészcsoport 1988-ban vált ismertté, amikor a budapesti Rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájában – ahol főleg az 1956 utáni törvénytelen perekben elítélt és kivégzett áldozatok nyugszanak – felállították az első, majd később még 300 kopjafát. Jelen installációt a csoport két tagja, Molnár Tamás képzőművész és Nagy Kristóf szobrász készítette.

Az installáció járt már és Szombathelyen, Pécsett és Budapesten, s útjának befejező állomása Debrecen.


A rovat legfrissebb cikkjei

Pörög az ipar, újra nyitja debreceni gyárát az LB-Knauf
Új vezére lesz a HUNÉP-nak
Papp László: Csak azért is: Hajrá, Debrecen! Hajrá, Loki!
Életmentésben segédkezett egy debreceni rendőr
Új sportpark épül a Veres Péter kertben

Hozzászólások