°C
TIME DATE
Ma Fábián és Sebestyén nap van.

2017-06-27 18:40:27 / Szerző: HajduPress

Fontos lehet: óvatosan a klímával!

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés - hívta fel a figyelmet Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában.

    
Szabó Enikő kiemelte: nagyon fontos a karbantartás, egy zárt rendszerű szellőzőberendezést minimum félévente kell, de negyedévente ajánlott átvizsgáltatni szakemberrel. Ennek hiányában allergének, gombák is megtelepedhetnek a rendszerben, amelyek a levegőbe kerülve akár súlyos betegségeket is okozhatnak.
    
A helyettes tisztifőorvos azt ajánlja, a kinti hőmérséklethez képest 6-8 fokkal hűvösebbre legyen beállítva a klímaberendezés. Előfordul az is, hogy a légkondicionáló egy irányból, egy helyre fújja a levegőt, ez esetben felfázást, vesegyulladást is okozhat. A zárt helyiségekben a klímaberendezés okozta magas szén-dioxid tartalom álmosságot is okozhat, de olyan helyen, ahol még az ablakok is sötétítettek, akár depresszió is előfordulhat - sorolta Szabó Enikő.
    
A tartós hőség veszélye miatt Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár először múlt csütörtöktől hétfő éjfélig rendelte el az ország egész területére a hőségriasztást, majd kedden meghosszabbította szerda éjfélig.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Több száz áldozatot szedett az ukrán kanyaró
Hasuknál és medencéjüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét
2018-ban több pénz, még több kórházfejlesztés és újabb béremelés
A szamárköhögés az újszülöttekre veszélyes betegség
Hamarosan milliókat kapnak a fogorvosok

Hozzászólások