TIME DATE
Ma Angéla és Petronella nap van.

2019-09-16 13:01:15 / Szerző: HajduPress

Folytatódik a Kertségi Fejlesztési Program

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A Kertségi Fejlesztési Program a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának kezdeményezésére indult el 2012-ben. A program célja a kertségek infrastrukturális ellátottságának, az ott lakók életkörülményeinek javítása, komfortérzetük növelése – mondta el sajtótájékoztató keretében Papp László, Debrecen polgármestere 2019. szeptember 16-án.

A programban megvalósítandó fejlesztések között javarészt útépítés, útkarbantartás, a közvilágítási hálózat bővítése, csatornaépítés, járdaépítés, játszótér építése, gyalogátkelőhelyek, valamint a buszmegállókban utasvárók létesítése szerepel.  Az elmúlt esztendőkben a város egyre nagyobb összegeket kívánt és tudott az ebbe a programba bevont fejlesztésekre fordítani. Így 2012 és 2019 között összesen 17 milliárd forintot fordított a Fidesz-KDNP frakció javaslatára a város a külső városrészek fejlesztésére. Ennek részeként ebben az évben 4,821 milliárd forint szerepelt erre a célra a város költségvetésében.

Papp László hangsúlyozta: 2014 és 2019 között – ez év végéig – összesen 52 olyan utcában építtetett az önkormányzat utat, ahol ilyen korábban egyáltalán nem volt. E munka megvalósításának csúcsa 2018-2019-ben érkezett el. A polgármester örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a Nagysándor-telepen is elkezdődhettek a munkálatok, s bízik benne, hogy részben ebben az évben, részben a jövő évben be is fejeződnek. Mindennek eredményeképpen a Nagysándor-telep is igazán dinamikusan fejlődő városrészévé válhat Debrecennek.

Széles Diána, a terület önkormányzati képviselője az infrastrukturális fejlesztéseken kívül kiemelte: egy városrész felemelkedése vonatkozásában nagyon fontos, hogy ott a közintézmények is megújuljanak, s új közintézmények jöjjenek létre. Nagyon fontosak az emberek mindennapjait meghatározó beruházások. A Nagysándor-telepen egészségügyi centrum létesült, itt van az élelmiszermentő tevékenység bázisa, s itt jön majd létre egy nagyon komoly városi egészségügyi szűrőprogram centruma. Megkezdődött az itteni közösségi ház megújítása is. – Az elmúlt öt évben nagyon sokat léptünk előre azon a téren, hogy az itt élők érezzék: a város gondol rájuk, a Gondoskodó város program eredményei itt is kézzel foghatók – mondta Széles Diána. 

Néhány példa a Kertségi Fejlesztési Program elmúlt 7 évéből: 

  • több mint ötezer debreceni gazda kezdeményezését is figyelembe véve a város közgyűlése 2015 márciusában arról döntött, hogy a Debreceni Közterület Felügyelet szervezeti keretein belül létrehozza a debreceni mezőőri szolgálatot. 
  • 2016-ban a Fidesz-KDNP frakciójának kezdeményezésére a város Közgyűlése megszüntette az úgynevezett lakossági önerős útépítéseket olyan formában, hogy onnantól kezdve az érintetteknek nem kell a fejlesztéshez hozzájárulást fizetniük, mert az összes költséget az önkormányzat állja. A program elnevezése is megváltozott ezzel: azóta lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítésekről van szó. 
  • 2017-ben a Kéknyelű utcában, a Sáfrány utcában és az Iringó utcában összesen bruttó 8.4 millió forint értékben épült ki közvilágítás. A Kéknyelű utca és a Szilváni utca torkolatában, a Szilváni utca mentén, a Sáfrány utcán és az Iringó utcán került ki összesen 10 darab villanyoszlop, amelyen korszerű, LED-es lámpák világítják meg az utcát. 
  • 2018-ban kiemelt figyelmet kapott az utak aszfaltozása, 26 utcában készült új útburkolat. Két városrészben összesen 24 utcában épült ki felszíni vízelvezetés. Ezen kívül szerepelt a programban még közvilágítás-fejlesztés és földút-stabilizálás. 
  • A kertségekben található utak aszfaltozása közül az egyik legjelentősebb fejlesztés a Felsőpércsi utcán volt, ahol 512 méter hosszan kapott új burkolatot az utca. Ez a munkálat 2019-ben folytatódott, újabb 250 méternyi útszakasz készítésével. 
  • 2019-ben 79 utcában végeznek karbantartási (felülterítés, stabilizálás) munkákat, ezen kívül mintegy 200 utca esetében végez a Dehusz Kft. földút-egyengető munkagéppel folyamatosan munkálatokat (gréderezés).
  • 2019. július 29-én elindult az ivóvízhálózat kiépítése Halápon és Nagycserén, ahol jelenleg nincs közüzemi ivóvíz. Az elfogadott tervek alapján a településrészek ivóvízellátása a Vámospércsi út mentén meglévő gerincvezetékről történik majd. A Panoráma útig húzódó meglévő gerincvezetéktől új, 4.628 méteres vezetékszakasz épül a Nagycserén létesítendő új vízműtelepig, majd innen 4.286 méter hosszban a halápi elosztóig. A nagycserei tározó mellett egy nyomásfokozó központ létesül, mely biztosítja Nagycsere és Haláp területén a tervezett hálózatban a megfelelő nyomást és vízmennyiséget. Az ivóvízhálózat kiépítésével a tervek szerint 2020 tavaszán végez a kivitelező.

LAKOSSÁGI KEZDEMÉNYEZÉSRE INDULÓ ÚTÉPÍTÉSEK

 

A Kertségi Fejlesztési Programban kiemelt szerep jut a lakossági kezdeményezésre induló útépítéseknek. 2019-ben ilyen fejlesztésekre összesen csaknem 930 millió forintot különített el költségvetésében Debrecen önkormányzata.

 

ELKÉSZÜLT:

Az Eper, a Pajtás, a Kertekalja utca III. üteme, a Gönczy Pál utca II. üteme és a Diófa utca aszfaltozása.

 

FOLYAMATBAN VAN:

A Gyűrű, a Csárda (III. ütem), a Gohér (II. ütem), a Cimbalom, a Jámbor Lajos, a Felsőpércsi (II. ütem), a Kistelek, és a Síp, Dob és Lant utcákban jelenleg is zajlanak a munkálatok. 

 

ELŐKÉSZÍTÉS ALATT:

A Nádsíp utca, Kadarcs utca és a Könyvkötő utca kivitelezése várhatóan október elején kezdődik. Mindezen felül három utca – Mézeshegy, Pipóhegy, Keresszegi – kapcsán az útépítési engedélyek beszerzése folyamatban van.

 

FOLYAMATBAN LÉVŐ ÚTÉPÍTÉSEK

 

A Síp, Lant és Dob utcák összesen 517 méter hosszban, 4,75 méter szélességben kapnak szilárd burkolatot. Tekintettel arra, hogy az utcák egymásból nyíló zsákutcák, így a kivitelezés egy ütemben fog megvalósulni. 

A Síp-Lant-Dob utcákban a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer építése a „Debrecen, Nagysándor telep, Vulkán telep (Fészek lakópark) csapadékvízelvezetése” nevű projekt keretein belül augusztus 27-én befejeződött, mely összesen 20 utcát érintett és bruttó 450 millió Ft volt. 

Az útépítés 2019. szeptember 9-én az előkészítési munkálatokkal megkezdődött és az időjárási körülményektől függően várhatóan november közepére befejeződik. A beruházás keretein belül az útépítéshez kapcsolódóan a szükséges közműkiváltások is megtörténnek. 

A beruházás költsége: bruttó 75.135.659 Ft.

 

A Cimbalom utca (a jelenleg már meglévő burkolattól a Torockó utcáig) 197 méter hosszban, 5,5 méter szélességben kap aszfaltburkolatot, kétirányú lakó-pihenő övezeti kialakítással. A beruházás keretein belül az útépítéshez kapcsolódóan a közvilágítás átépítésével együtt a szükséges közműkiváltások is megtörténnek. A beruházás költsége: bruttó 52.404.912 Ft, melyet az Önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

 

Lencztelepen a Kistelek utca teljes hosszában, 201 méteren kap szilárd burkolatot, melynek szélessége 4,75 méter. Az utca páros oldalában szegély épül 1,25 méter széles járható padkával, a páratlan oldalban pedig a padka szélessége 1 méter lesz. Az utca a tervezett forgalmi rend szerint kétirányú marad. A munkálatok során az utcában zárt csapadékvíz-elvezető rendszer is épül 300 méter hosszban. Az így elvezetett csapadékvizet a Kondoros csatorna fogadja majd be. A munkavégzés – a közművek feltárásával – augusztus 14-én kezdődött meg. A kivitelezés szerződés szerinti időtartama 9 hónap, de az építési munkák már várhatóan novemberben befejeződnek. A beruházás értéke bruttó 51.526.379 Ft, amit az Önkormányzat saját forrásból finanszíroz. 

 

Folytatódik az útépítés a Csárda utcán is. A Csárda utca I. üteme a Monostorpályi úttól a Diószegi út irányába haladva 100 méter hosszban 5,5 méter szélességben 2016-ban épült meg. A II. ütem a már megépült szakasztól folytatva újabb 100 méter hosszban 2017 tavaszára készült el. Az utcát a már meglévő szilárd burkolattól kezdve a III. ütem keretében újabb 150 méter hosszban 5,5 méter szélességben aszfaltozzák A beruházás keretében a csapadékvíz-elvezetés megoldása és a szükséges közműkiváltások is megtörténnek. A Csárda utcán augusztus 27-én kezdődtek a munkálatok, és várhatóan november végére fejeződnek be. Itt a beruházás teljes költsége bruttó 61.139.410 Ft, amit az Önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

Az előkészítő munkákkal elkezdődött a Diószegi útból nyíló Jámbor Lajos utcán is az útépítés. Az utca az Előkert utca és az Erdei Ferenc utca közötti szakaszán 287 méter hosszban, 4,0 méter szélességben kap szilárd burkolatot. A beruházás keretein belül az útépítéshez kapcsolódóan a csapadékvízelvezetés megépítése és a szükséges közműkiváltások is megtörténnek. A kivitelezés az időjárási körülményektől függően várhatóan november végére befejeződik. A beruházás költsége: bruttó 46.356.307 Ft, melyet az Önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

 

ELŐKÉSZÍTÉS ALATT LÉVŐ ÚTÉPÍTÉSEK

 

A Nádsíp utca a Kishegyesi út és a Derekassy István utca közötti szakaszon (valamint a Fészek-lakópark szilárd burkolatú szakaszainak meghosszabbításával a Derekassy István utca és a Tócópart utca között) mintegy 300 méter hosszban, 5,0 méter szélességben kap aszfaltburkolatot kétirányú lakó-pihenő övezeti kialakítással. A beruházás keretein belül az útépítéshez kapcsolódóan a csapadékvízelvezetési munkák és a szükséges közműkiváltások is megtörténnek. A beruházás költsége: bruttó 67.701.163 Ft, melyet az Önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

A munkaterület átadásA a Kadarcs utca, Cimbalom utca, Síp-Lant-Dob utcák, valamint a Gohér utca II. ütemével együtt szeptember 2-án megtörtént. A Nádsíp utcán a kivitelezés 2019. október első hetében kezdődik és az időjárási körülményektől függően várhatóan november végére befejeződik.

A Kadarcs utca Világos utca és a Furulya utca közötti szakaszon (valamint a Furulya utca Kadarcs utca – Császár Péter utcát összekötő szakasza) 221 méter hosszban, 3,5 méter szélességben kap aszfaltburkolatot, a Világos utca irányából a Furulya utca irányába, egyirányú lakó-pihenő övezeti kialakítással. A beruházás keretein belül az útépítéshez kapcsolódóan a szükséges közműkiváltások is megtörténnek.

A kivitelezés 2019. október első hetében kezdődik és az időjárási körülményektől függően várhatóan november végére befejeződik. A beruházás költsége: bruttó 33.085.780 Ft, melyet az Önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

A Veres Péter utcával párhuzamos Könyvkötő utca összesen 296 méter hosszban, 3,0 méter szélességben kap aszfaltburkolatot. A beruházás keretein belül az útépítéshez kapcsolódóan a szükséges közműkiváltások is megtörténnek.

A kivitelezés 2019. október első hetében kezdődik és az időjárási körülményektől függően várhatóan november végére befejeződik. A beruházás költsége: bruttó 33.085.780 Ft, melyet az Önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

A lakossági kezdeményezésre idén eddig megépült és még megépülő utcák kivitelezési költségének teljes összege: bruttó 926.461.126 Ft.

Fotók: Miskolczi János


A rovat legfrissebb cikkjei

Nagycsaládos kedvezményt vezet be a Nagyerdei Kultúrpark
Újabb mérföldkőhöz érkezett a debreceni BMW-gyár építése
Szájmaszkos csalót kaptak el a debreceni rendőrök
Kisbárány névre vár a debreceni állatkertben
Izolációs konténer a debreceni hajléktalan éjjeli-menedékhelyen

Hozzászólások