TIME DATE
Ma Albert és Lipót nap van.

2019-10-31 22:37:34 / Szerző: HajduPress

Fókuszban a paródia: a Debreceni Irodalmi Napok programajánlója

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A hagyományosan, minden év novemberében megrendezendő Debreceni Irodalmi Napok szervezését három éve a Méliusz Juhász Péter Könyvtár vette át. Épp ezért az idei, november 4-e és 6-a között tartandó programsorozatról is az intézmény központi, Bem téri fiókjában tartottak sajtótájékoztatót 2019. október 31-én. A sajtónyilvános eseményen jártunk.


A sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs, az oktatási intézmények közötti kapcsolatokért felelős tanácsnok először az Irodalmi Napok kurátorának, Dr. Szirák Péternek a szavai idézte, aki szerint amíg ember lesz a Földön, addig irodalom is lesz. Debrecen városa a művészetnek ezen ágát illetően is nagy múltra tekinthet vissza, s hagyományai erősítéséhez a minden évben megrendezendő Debreceni Irodalmi Napokkal is hozzájárul. Amit ugyan három éve – hangsúlyozta a tanácsnok – a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervez, de mivel ez a programsorozat is egyre inkább fesztivál-jelleget ölt, ezért a könyvtár mellett számos debreceni kulturális intézmény is hozzájárul e pár nap impozánssá és emlékezetessé tételéhez egy-egy programmal. Ahogyan azt már megszokhattuk, a rendezvény tematikája minden évben más és más. Idén a főszerepet a paródia játssza, ami azért nagyon érdekes, mert ez a „kiváltságosok” műfaja: csak arról lehet paródiát csinálni, aki maga is karakter, illetve csak az képes paródiát „gyártani”, aki valamiben nagyon tehetséges.

Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője, a Debreceni Irodalmi Napok kurátora mindezt azzal folytatta, hogy a paródiát azért is állították idén a programsorozat fókuszába, mert egyfelől szakmai kérdéseket vet fel, például, hogy mi a különbség a karikatúra és a paródia között, s hogy mi a viszonya a paródiának az iróniához, a travesztiához vagy a pastiche-hez, másfelől túl is mutat a szakma határain. Hiszen sokszor a hétköznapi életben épp egy másik ember utánzása során teremtünk humoros helyzeteket magunknak. Minderről november 5-én, kedden a Nagyerdei Víztoronyban 16 órai kezdettel Bényei Tamás és Balogh Gergő fog előadást tartani, majd Reményi József Tamás is csatlakozik a két fent említett előadóhoz, és egy panelbeszélgetés keretében folytatják tovább a paródia témájának „kivesézését”. Ezen kívül Szirák Péter még két eseményre hívta fel a figyelmet: a paródiáról szóló panelbeszélgetés után 18 óra 15 perces kezdéssel fogják szintén a Nagyerdei Víztoronyban immár 42. alkalommal átadni az Alföld-díjakat. Idén sajnálatos módon van egy posztumusz díjazott: Térey János, aki ez év június elején távozott közülünk: díját az özvegye fogja átvenni. Térey posztumusz kitüntetésén kívül idén Bengi László irodalomtörténész valamint Németh Zoltán költő és irodalomtörténész veheti át ezt a rangos elismerést. S ha már Térey szóba került: november 4-én este a Csokonai Színházban Őszi hadjárat címmel a teátrum művészei egy verses est keretében emlékeznek meg a költőről, Mészáros Ibolya szerkesztésében és rendezésében.

Az ez évi Irodalmi Napok további programjait a sajtótájékoztatón Pogrányi Péter szervező ismertette. Felhívta a figyelmet a november 6-ai két könyvbemutatóra, amelynek a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete ad otthont. 15 órai kezdettel Hogyan tanítsunk kortárs irodalmat? címmel A Fausttól a Szívlapátig című kötetet ismertetik, 16 óra 30-tól pedig Bódi Katalin irodalomtörténész, egyetemi oktató Éva születése című könyvét fogják bemutatni.

Az Irodalmi Napok azonban tudtuk meg Pogrányi Pétertől – nemcsak az irodalomról szól. Így november 4-én, hétfőn a fotóművészetben is fellelhető paródiának lehetnek szemtanúi azok, akik ellátogatnak a Debreceni Fotóklub Poén a képen – humor a fotográfiában című, 17 órakor kezdődő kiállítás-megnyitójára a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtár első emeleti kerengőjébe. Ezen kívül, kicsit már „túlmutatva” az Irodalmi Napok háromnapos keretén, november 9-én 17 óra 30 perckor az Apolló moziban szeretettel várják az érdeklődőket az Ernelláék Farkaséknál című filmre, amelynek megtekintése után a rendezővel, Hajdu Szabolccsal egy beszélgetést is meg lehet hallgatni.

A szervezők ugyanakkor egy pályázati kiírással is készültek a Debreceni Irodalmi Napokra. Lévén, hogy Ady-év van, Egy félig csókolt csóknak a tüze… címmel versillusztrációs pályázatot írnak ki Ady Endre nőkhöz illetve nőkről írott verseihez. A határidő november 16-a, amely időpontig mind a diákok, mind pedig a felnőtt jelentkezők pályamunkáit várják a könyvtár Bem téri kirendeltségébe. S aki még bizonytalan, hogy induljon-e a pályázaton, az a döntése előtt részt vehet november 4-én 9 óra 30 perctől egy helytörténeti sétán, amelyen A mulandóság fia a Maradandóság városában címmel Ady Endre cívisvároshoz kötődő történetét (is) megismerheti.

A Debreceni Irodalmi Napokra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és a programoknak helyt adó kulturális intézmények.

Gyürky Katalin

A rovat legfrissebb cikkjei

Emléktáblát állítanak a színészlegenda, Kóti Árpád emlékére
Harci törpe - A Kontroll nélkül című filmről
Mert egy a kenyér...
Szabó Magda, az ember, a nő, a feleség
Játéklehetőség nélküli játszmák - A Grönholm-módszer című előadásról

Hozzászólások