TIME DATE
Ma Laura és Alida nap van.

2018-11-16 18:19:27 / Szerző: HajduPress

Fiúk, férfiak, ez most csak rólatok szól

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A prosztatarák igen gyakori rosszindulatú daganat a férfiaknál, mely elsősorban az 50 feletti korosztályt érinti. Ma Magyarországon évente közel 4 500 férfi betegszik meg és megközelítőleg 1 500 férfi hal meg a prosztata rosszindulatú daganatai miatt. A Fórum Debrecen Bevásárlóközpont főszervezőként és a Holnapom Egyesület társszervezőként kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a betegség elleni küzdelem jegyében Movember – Együtt a férfiegészségért címmel nagyszabású rendezvény keretében hívja fel a figyelmet a férfiegészség megőrzésére és a betegségmegelőzésre. November 16-án Fórum Debrecen Bevásárlóközpontban szakmai felvilágosító előadások, szűrés és orvosi tanácsadás mellett kulturális és gasztronómiai programok is színesítették a rendezvény programkínálatát.

 

A prosztata daganatainak kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, ezért ötven év felett évenként ajánlott szűrővizsgálat, hiszen a betegség még idejében felismerve jól kezelhető. A prosztatarák kialakulásában a genetikai tényezőknek fontos szerepe van. Megfigyelték, hogy prosztatarákos beteg vér szerinti férfi rokonaiban (apa, nagyapa, nagybácsi) háromszor gyakoribb a prosztatarákos megbetegedés, mint a kontroll népességben. Bizonyos hormonális hatásoknak, életmódbeli kockázatoknak (helytelen táplálkozás) is bizonyítottan meghatározó szerepe van a kialakulásában.

Kiemelkedően fontos tudni és szem előtt tartani azt is, hogy akinek a családjában előfordult prosztatarák, azoknak a férfiaknak javasolt 40 éves kortól szűrésre járni, ahol a prosztatarák korai felderítése érdekében évente meghatározzák a vérben a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét. Széleskörű vizsgálatok tapasztalatai szerint, ha a PSA-szintje magasabbnak bizonyul, az a prosztatarák fennállásának lehetőségét jelentheti. Ez a szűrővizsgálat egy gyorsteszt keretében a rendezvény időtartama alatt ingyenesen elvégezhető lesz. Mint nagyon sokféle daganatos betegség esetében, a prosztatarák esetében is annál jobbak a sikeres gyógykezelés esélyei, minél korábban kerül felismerésre a daganat. Sajnos a korai időszakban gyakran nem okoz tüneteket, felismerése nem könnyű.

Debrecenben rendhagyó módon a november hónap nem csupán a prosztata daganataira való figyelemfelhívásról szól, hanem a férfiakat érintő hererák elleni küzdelemről is, hiszen Magyarországon évente megközelítőleg 300 új hererákos beteget diagnosztizálnak.

A hererák ritka daganatféleség, mely a férfiakban előforduló rákoknak alig 1%-át képezi. Ugyanakkor a fiatal, 20-25 éves korosztályba tartozó férfiakban az összes rákféleség közül a hererák a leggyakrabban előforduló daganat. Kevéssé köztudott, hogy a herék rákra gyanús elváltozásai - csakúgy, mint nőknél az emlőké - önvizsgálattal, a herék időnkénti áttapintásával saját magunk által is felismerhetők.

A pénteki rendezvénnyel megpróbálták felhívni a férfiak figyelmét a szűrések fontosságára, ezzel is tudatosítani azt, hogy az időben felismert, lokalizált prosztatarák, valamint hererák gyógyítható!

Fotók: hajdupress.hu, Bakos Attila


A rovat legfrissebb cikkjei

Bellozzo: remek olasz étterem nyílt a debreceni Fórumban
Fotók: trükkös fejtörők a Fórumban
Trükkös fejtörők a Fórumban
Zseniális kiállítás nyílt a Fórumban - GALÉRIA
Ismét nagy siker az állásbörze a Fórumban

Hozzászólások