TIME DATE
Ma Ipoly nap van.

2015-02-08 07:00:07 / Szerző: HajduPress

First Lego League elődöntő Debrecenben: fotók, videó

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban rendezte meg a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány a First Lego League (FLL) robotprogramozási versenysorozat közép-európai elődöntőjét február 7-én. A nemzetközi erőpróbán hat magyarországi és három határon túli magyar csapat mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország legügyesebb műszaki érdeklődésű középiskolásai is ringbe szálltak saját programozású autonóm robotjaikkal. A tét a müncheni döntőbe történő továbbjutás volt, ahol két cseh, egy lengyel és egy szlovákiai magyar csapat képviseli majd régiónkat március 7-8-án.

A versenysorozat jó példája, hogy milyen módszerekkel kelthető fel a középiskolás korosztály érdeklődése a természettudományos tárgyak iránt: világszerte 80 országban mintegy 265.000 diákot mozgat meg gyakorlatias kihívásokon keresztül, sikerélményekhez és alkalmazható ismeretekhez juttatva az indulókat. A visegrádi országok 20 legjobb 3-10 fős csapata a közép-európai elődöntőben is a szokásos négy versenyszámban mérte össze kreativitását és felkészültségét. A nemzetközi zsűri értékelte a felprogramozott robotok designját, a versenypályán végrehajtott feladatokat, a csapatmunkát és az önálló kutatási projektek prezentációját is. Ez utóbbi versenyszám évente változó tematika szerint valósul meg, idén a tanulás jövőjére kerestek innovatív megoldásokat a versenyzők. A legjobb három projekt között volt normál szöveget diszlexiások számára kifejlesztett betűtípusra átalakító okostelefon-alkalmazás, a vívó technikáját monitorozó edzéstámogató rendszer és a diákokat tanulási stílusuk alapján csoportokba rendező program is. A nem szokványos oktatási megközelítést képviselő versenysorozat tehát máris lélegzetelállító újításokra inspirálja a jövő mérnökeit és tudósait.

A verseny kísérőprogramjai szintén arra keresték a választ, hogy miként lehet bevezetni a diákokat a műszaki és természettudományok izgalmas világába. A mérés- és irányításautomatizálás terén vezető  National Instruments vállalatcsoport debreceni leányvállalata, az NI Hungary Kft. az elődöntőhöz kapcsolódóan rendezte meg mentorkonferenciáját, melyen a 2009 óta folyamatosan bővülő NI Mentor Program önkéntes mentorai és mentortanárai cserélhettek tapasztalatokat. A természettudományos és mérnökképzés jövőjéről kerekasztal-beszélgetést is szerveztek, melynek résztvevői – Kroó Norbert akadémikus, Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, Bácsiné Polyvás Imola, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium igazgatóhelyettese, Koleszár Szilvia, a Skool nonprofit szervezet ügyvezetője, Dudits Ádám, az SAP felsőoktatási keretprogramjának vezetője, Hegyesi Donát, a BME Gépészmérnöki Karának tehetséges hallgatója és Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke – egyértelműen megerősítették, hogy a robotprogramozási versenyhez hasonló gyakorlatias kihívásokkal kell támogatni a jövő műszaki értelmiségének képzését.
Szoros versenyben végül az első négy helyezett, a cseh Kvantové limetky (4.) és TeamCO3 (3.) nevű csapatok, a lengyel iKids_SAP (2.), valamint az abszolút győztes, a szlovákiai TalentumSAP jutottak tovább a németországi döntőbe.

A kassai Cassoviensis Alapítvány programozóműhelyének TalentumSAP nevű csapata ezen kívül hazavihette az NI különdíját is. Összetettben ötödik helyen végzett a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapata (SAP-ka-SÁL) és hatodikok lettek a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum tanulói (Adysok).

Az élményközpont egyik legfontosabb feladata, hogy már gyermekkorban felkeltse az érdeklődést a műszaki ismeretek és a természettudományok iránt. Az Agóra lehetőséget teremt arra, hogy a diákok a hagyományos iskolai keretek közül kilépve sokkal élményszerűbben és kalandosabban, maguk tapasztalhassák meg a tudományos jelenségeket. A háromszintes épület laboratóriumaiban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika és a robotika rejtelmeibe, a központ tornyában található csillagdában pedig tanulmányozhatják a Napot, a Holdat és más égitesteket. Az Interaktív térben több mint harminc tudományos játékot, illetve interaktív eszközt lehet kipróbálni. Az Agóra Tudományos Élményközpontban február 10-től naponta többször izgalmas előadásokkal, tudományos bemutatókkal és látványos kísérletekkel várják az iskolai csoportokat és az egyéni látogatókat.

Fotók a fenti galériában!
Fotó és videó: Miskolczi János

A rovat legfrissebb cikkjei

Baleset a Csapó utca Rákóczi út sarkán
Farmer Expó: állatbemutatókkal „fűszerezve”
Felkészültek az új tanévre
Megállóhely lezárás a Klinikáknál
Esti kaland az Agórában

Hozzászólások

Kapcsolódó videó