TIME DATE
Ma Auguszta nap van.

2020-03-21 05:44:00 / Szerző: HajduPress

Ferenc pápa: a járvány teremtette

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Sötét időszaknak nevezte az új típusú koronavírus-fertőzés miatt kialakult helyzetet Ferenc pápa a La Stampa című olasz napilapnak nyilatkozva pénteken. Úgy ítélve meg, hogy a járvány végeztével az emberiség egy "háború utáni" légkörben találja majd magát. 

    A katolikus egyházfő kijelentette: a járványhelyzetben "mindenki sír és mindenki szenved, és ebből az emberiség csakis együtt, közösen tud kilépni". 
    "Az otthonainkat elsötétítő árnyak majd szertefoszlanak, és a szívében sebzett, de egységbe forrott emberiség képes lesz talpra állni" - mondta a pápa. 
    A "Ne féljetek!" című interjúban, amely néhai II. János Pál pápa szavait idézte, az egyházfő kifejtette: az emberek gyakran megfeledkeznek "az életünkben előforduló sötét zónákról, azt gondolva, hogy ez csak mással fordulhat elő". A koronavírus-fertőzés viszont sötét időt hozott mindenki számára, senkit sem kímélve. 

    Ferenc pápa szerint a "süllyedés" nehéz, elkeseredett pillanataiban mondott imádság segít megérezni, hogy az Úrba "belekapaszkodhatunk". 
    "Nem akarok különbséget tenni hívők és nem hívők között. Mindannyian emberek vagyunk, és emberként ugyanabban a hajóban utazunk. Bármi, ami emberi, nem lehet idegen egy keresztény számára. Most azért sírunk, mert szenvedünk. Mindannyian. Közös bennünk az emberiséghez való tartozás és a szenvedés" - jelentette ki a pápa.     Úgy látta, hogy a járvány mintegy felfüggesztette az időt, és a betegség végeztével a világ egy háború utáni korszakban találja majd magát. 

    Ez a szolidaritás és az újjáépítés ideje lesz, amelyben az idősek által képviselt gyökerek, a "szürreális" napok emlékezete, az emberek közti testvériség és a "soha csalódást nem okozó" remény mutat irányt. "Nem lesz többé 'másik', csak 'mi' emberek leszünk" - mondta az egyházfő. 
    Arra a kérdésre, hogy a lezárt templomok idején hogyan lehet a húsvétra felkészülni, a pápa azt válaszolta: bűnbánattal, irgalommal, reménnyel és alázattal.     Az Apostoli Penitenciária pénteken dekrétumot bocsátott ki, amely teljes búcsút engedélyez a koronavírusban szenvedő betegeknek, valamint az őket gondozóknak és az értük imádkozó hívőknek, köztük a családtagoknak. A dokumentum kitér az általános feloldozás lehetőségére több hívőnek egyszerre, előzetes egyéni gyónás nélkül. 
    Ami az idei húsvét római szertartásait illeti, a Vatikán még tanulmányozza, milyen helyszínen és hogyan tudják megtartani a nagyhét eseményeit, köztük a hagyományos, a Colosseumnál tartott keresztutat.

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

Spanyolországban több mint nyolcszázan haltak meg egy nap alatt
Három héten belül döntenek az új időpontról
Trump 100 ezer új lélegeztetőgépet ígér
Szlovákia részlegesen lezárja határait a kamionforgalom előtt
Boris Johnson brit miniszterelnök is koronavírusos

Hozzászólások