TIME DATE
Ma Bernadett nap van.

2020-01-22 16:44:05 / Szerző: HajduPress

Feltérképezik a műanyagszennyezést a Tisza teljes hosszában

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában, A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében - közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel.

    
A projekt célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók - olvasható a közleményben.
    
A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák és közben felméréseket végezzenek.  Elsődleges cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára. Ezeket a lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.
    
A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, míg az ingyenes applikáció segíti a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását.
    
Mint írják, a nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak.
    
A Tiszta víz, boldog Tisza projekt a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB.) 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg.  
    
A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra - áll a közleményben.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

A hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla
Villámgyorsan felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kifizetéseket
10 milliót ad a rendőrség Judit gyilkosáért
Orbán: az utolsó 10 év volt a legsikeresebb 10 az elmúlt 100 év magyar történetében
Betépve: megijedt, hogy lecsukják, ezért hagyta magára áldozatát

Hozzászólások