TIME DATE
Ma Tünde nap van.

2020-05-18 14:01:13 / Szerző: Török-Papp Csilla

Fel a kezekkel! Ki az, aki naplót ír, vagy írt régebben? 3/1.

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Naplókról-három részben sorozatom 1. része.
A tavaszi nagytakarítás során a kezembe kerültek a régi naplóim, kisebbek-nagyobbak, szebbek és a lapokból összeragasztottak is. Azt hiszem, vagyunk páran, akik szeretik papírra vetni a gondolataikat és legféltettebb titkaikat. Én bevallom beleolvasva pironkodtam a saját őszinteségemen, de ami régen volt, talán igaz sem volt. A napló irodalmi műfaj, mely egyszerűen meghatározható: olyan magánjellegű feljegyzések sorozata, ahol az események időrendben követik egymást. A saját naplóimat forgatva jutott eszembe, hogy mi lenne, ha szétnéznék a Könyvepolc.On és készítenék egy összeállítást az általam olvasott „naplókról” melyek nagy hatással voltak az életemre. Ebben a részben a Bridget Jones „csomagot” osztom meg veletek.


A csomag első kötete:
Helen Fielding: Bridget Jones
Ki ne emlékezne a hebehurgya Bridgetre 1997-ből (jobban mondva nálunk ’99), aki folyamatosan a kilóit számolta és azon morfondírozott hogyan érje el, hogy a macsó Daniel Cleaver beleszeressen, miközben észre sem vette, hogy Mark Darcy mennyire megkedvelte. Még az is ismeri a sztorit, aki esetleg nem olvasta a regényt, hisz 2001-ben Renée Zellwerger, Colin Firth és Hugh Grant főszereplésével elkészült a szingli filmek alapműve. A színészek páratlan játéka olyan magával ragadó volt, hogy sokan a film megnézése után vették a kezükbe a könyvet. A film nagyon jól visszaadta a könyv hangulatát, amiért a stáb tőlem maximális pontszámot kapott, és bár Danielt nem Hugh Grant-típusú pasinak képzeltem, mert kissé bárgyú szerepekben láttam korábban, itt a Bridget Jonesban hatalmasat alakított. De térjünk vissza a könyvre. Emlékszem én tűkön ülve vártam a folytatást, ami az első regény fordításának csúszása miatt nálunk egy évre rá 2000-ben már kapható is volt a MIndjárt megőrülök kötet.. Helen Fielding ugyanazt a színvonalat hozta, mint az elsőben (bár sok kritikát kapott, melyben azt olvastam: ez a könyv gyengébb lett). Én inkább a fordítást kritizálnám, de azt akár mindkét könyvre értem, némi disszonanciát véltem felfedezni a laza hangvételű szleng magyar változatában, olyan szavakat olvastam, amik nem feltétlenül használatosan a szingli csajok körében. Ki használ ilyesmit: „kővel górálni, dzsiggelni, mátós céda, pucerájos”. Na és a Papok és Prostik bulit így fordítani: Rosszfélék és Vikáriusok. Ez mi?  Nos, nem mondanám, hogy tökéletes. A cselekmény szempontjából a 2. részben (Mindjárt megőrülök) Bridget semmivel nem lett érettebb és ugyanolyan vicces szituációkba keveredett, mint az első részben. Itt viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy a második film cselekménye és a könyv tartalma maximum távolról integethetnek egymásnak, és ez épp Hugh Grant szerepbeli sikerének köszönhető, ugyanis az első részből készült mozifilmben olyan „nagyot futott”, hogy a második adaptációban jóval nagyobb szerepet kapott, mint amennyit a regényben szánt számára az írónő. Itt mivel a könyv és a film nincs párhozamban javaslom, aki még nem olvasta bátran tegye meg, mert Bridget életének új aspektusait fedezheti fel a regényben.
…és hogy a 3. részről is beszéljünk, bár nehezem találok szavakat.
Szóval sokat kellett rá várni, pontosan 2013-ig. Most azt mondom, bár ne írta volna meg! A címe: Bridget Jones naplója 3. Bolondulásig.  A döbbenet, amikor azt olvasom - SPOILER, ha nem olvastad görgess tovább! – Mark meghalt, azt hittem ez a mélypont, de nem! A tetves gyerekek rész sokkal rosszabb volt… Nem is akarok róla írni. SPOILER VÉGE. Ám ekkor jött egy új film. Mark feltámadt és még egy új szépfiú is részese lett a sztorinak. Ennek a filmnek semmi köze a könyvhöz – hála az égnek! Hugh Grant ehhez a részhez már nem asszisztált, de sikerült találni egy újszerű szépfiút Patrick Dempsey személyében, aki engem már a Grace klinika sorozatban elbűvölt. Szóval könyv – kontra – film. Hmm, egyik sem az igazi. A könyv nyomasztó, és kínlódva olvastam és azon bánkódtam, hogy hová tűnt a régi Bridget. A film meg, nos, még jó, hogy a súlyán már nem poénkodtak, hisz ezért a szerepért Renée már nem volt hajlandó újra meghízni, és talán a túl sok botox sem segített a hitelességben.  A harmadik széria könyvestől filmestől feledhető.
Azt még megjegyzem, hogy a film megjelenése után a forgatókönyv alapján készült regény megjelent könyv formájában is Bridget Jones Babár vár címmel, de bevallom őszintén, ez nincs a Könyvespolc.On.
Helen Fielding próbálkozott még pár szingli könyvvel, de a Bridget sikereit egyik sem hozta. Olivia Jules-ról írt két könyvet, amit én annak idején el is olvastam (természetesen meg is van a Könyvespolc.On), de ahogy most rákerestem, nálunk már nem is kapható. Ha egy jó hasonlattal élhetek, azt mondanám: Egyszer volt Budán kutyavásár.

A Bridget Jones kultusz végigsöpört a világon. Az első könyv 40 országban jelent meg, és több mint 15 millió példányban fogyott. A The Guardian újság által készített felmérésben Bridget Jones naplóját a tíz legjobb regény egyikének nevezték, amely meghatározta a 20. századot. A 2004-es BBC közvélemény-kutatása során Fielding-et a brit kultúra 29. legbefolyásosabb személyének nevezték. 2016. decemberében a BBC Woman's Hour című műsorában Bridget Jones szerepelt azon hét nő egyike között, akik az elmúlt hét évtizedben leginkább befolyásolták a brit női kultúrát. A könyv sikere elvitathatatlan, az, hogy szeretjük, vagy nem szeretjük, ezek után nem is érdekes.

Hamarosan folytatom a napló összeállításomat, mert még van pár meghatározó könyv a Könyvespolc.On. A képgaléria utolsó fotóján láthatók a következő rész könyvei...

Török-Papp Csilla
Fotó: Török-Papp Csilla, Pinterest

A rovat legfrissebb cikkjei

Érkezik J. K. Rowling legújabb könyve
Gyermeknapi könyvkereső…
Soha ne állítsátok meg Terézanyut! Naplókról 3/2.
Fel a kezekkel! Ki az, aki naplót ír, vagy írt régebben? 3/1.
Mindig van új…

Hozzászólások