TIME DATE
Ma Orbán nap van.

2020-05-09 09:57:02 / Szerző: HajduPress

Ezer fényévre találták meg a legközelebbi feketelyukat

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Ezer fényévre találták meg a legközelebbi feketelyukat – adta hírül az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO).

A feketelyukat a kísérőcsillaga leplezte le. Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) és más kutatóintézetek csillagászcsapata egy a Földtől csupán 1000 fényévre elhelyezkedő fekete lyukat fedezett fel. Az akár szabad szemmel is észlelhető hármas rendszerben található égitest, minden eddig ismert fekete lyuknál közelebb helyezkedik el a Naprendszerünkhöz.
„A láthatatlan harmadik tag jelenlétét a csillagászok a rendszer két fénylő szokványos csillagának mozgása alapján igazolták. Az égitesteket az ESO chilei La Silla obszervatóriumában működő 2,2 m-es MPG/ESO távcsővel figyelték meg. A szakemberek szerint ez csak a jéghegy csúcsa lehet, és a jövőben bizonyára rengeteg hasonló fekete lyukat fognak még találni” – írja a csillagaszat.hu.
„Nagyon meglepődtünk, mikor kiderült, hogy ez az első olyan szabadszemes csillagrendszer, amiben fekete lyuk található” – kezdi mondandóját Petr Hadrava, a prágai Cseh Tudományos Akadémia nyugalmazott professzora, a kutatási eredményekről szóló szakcikk társszerzője. A Távcső (Telescopium) csillagképben látható rendszer olyan közel van hozzánk, hogy csillagai egy tiszta és sötét éjszakán segédeszköz nélkül is láthatók a déli égbolton. „Ebben a rendszerben található a jelenleg ismert hozzánk legközelebbi fekete lyuk” – világít rá Thomas Rivinius, az ESO tudományos munkatársa, az Astronomy & Astrophysics folyóiratban ma megjelenő tudományos közlemény vezető szerzője. A kutatócsoport eredetileg a HR 6819 katalógusjelű csillagrendszert figyelte meg egy kettőscsillag-rendszereket vizsgáló tudományos felmérés keretében. Ám a mérések kiértékelése meglepő eredménnyel döbbentette meg a csillagászokat; a rendszerben egy harmadik, eddig ismeretlen test is kering – egy fekete lyuk. A La Silla obszervatóriumban üzemelő 2,2 m-es MPG/ESO távcsővel és a rajta működő FEROS spektrográffal végzett mérések kimutatták, hogy az egyik látható csillag 40 naponta kerüli meg a láthatatlan társát, míg a másik fénylő csillag e szoros belső páros körül tágabb pályán mozog.

További érdekességeket a feketelyukkal kapcsolatosan magyar csillagászati hírportálon (https://www.csillagaszat.hu/hirek/ezer-fenyevre-megtalaltak-a-legkozelebbi-fekete-lyukat/) olvashat.
 
Forrás: ESO, csillagaszat.hu

A rovat legfrissebb cikkjei

Tíznapos nemzeti gyászt rendel el jövő kedden a spanyol kormány
A Laudamotion bezárja a bécsi bázist
Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon
Betiltják a vállalkozói szerződéseket a német húsiparban
Augusztusra elkészülhet a koronavírus-érzékelő

Hozzászólások