TIME DATE
Ma Apollónia nap van.

2020-06-24 14:09:17 / Szerző: HajduPress

Ezen a hétvégén a DEkulT UTCÁK-on sétálhatunk Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

2020. június 26-a és 28-a között rengeteg színvonalas kulturális program várja Debrecen és persze az egész ország közönségét . Hogy mi mindent tartogat a DEkulT UTCÁK elnevezésű rendezvénysorozat, arról a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. és a város kulturális intézményeinek vezetői 2020. június 24-én egy sajtótájékoztató keretében adtak hírt.

A sajtónyilvános eseményt Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere azzal az örvendetes hírrel nyitotta meg, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet feloldásával ismét megnyílhattak Debrecen kulturális intézményeinek belső terei is. Épp ezért a június 26-ától 28-áig tartó hétvégén kint, szabadtéren, és bent, a múzeumainkon belül is fogadni lehet már a közönséget. Az alpolgármester elmondta: a nyári napforduló éjszakája hagyományosan a Múzeumok Éjszakáját szokta jelenteni, de mivel ezt a rendezvényt most országosan nem tartják meg, ezért ennek a hétvégének Debrecen sem ezt a nevet adta, hanem a DEkult UTCÁK névvel illeti azt a programsorozatot, amely a múzeumok kínálatán túl az Irodalom Éjszakája rendezvényét is magában fogja foglalni. Ez utóbbi tavasszal elmaradt, s nagy öröm, hogy ezúttal be lehet pótolni. Az irodalmon kívül azonban a három napnak megvan a saját tematikája: pénteken Debrecen ifjúsága mutatkozik be, szombaton a múzeumoké a főszerep, vasárnap pedig a zenéé. Nyitva lesz, s várja a közönségét a Szabó Magda-ház és a Református Kollégium is, valamint a CIHA Egyesület és a Csak Desing formátum fúziójával népművészetben és képzőművészetben sem lesz hiány. 

Az egyes közelgő eseményekről az azokért felelős intézményvezetők tájékoztattak. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója az Irodalom Éjszakájáról elmondta: a TITOK témáját járja körül idén a rendezvény, melynek keretében huszonhárom ország huszonhárom írójának huszonhárom műrészletét olvassák fel a Csokonai színművészei. A program célja a nyitás nemcsak a hazai, hanem az európai kortárs irodalmi folyamatok felé is. S amíg ez eddig egyetlen éjszakába sűrűsödött, most három éjszakán át fog tartani. Pénteken és szombaton 8-8, vasárnap pedig 7 felolvasással várják a művészek a nagyérdeműt 20 és 22 óra között. A rendezvény Debrecenen kívül az országban csak Budapesten van jelen, ott az Örkény Színház a kialakult helyzet miatt online közvetíti a programot.

Halász D. János, a Debreceni Ifjúsági Ház vezetője a pénteki, június 26-ai Fiatalok Éjszakája felelőseként elmondta: Debrecen a fiatalok városa, mintegy nyolcvanezer fiatal él vagy fordul meg Debrecenben, akik most nemcsak élvezni fogják a város adta lehetőségeket, hanem tevőleges részeseivé is válnak a város kulturális promotálásának. Ezért öt belvárosi helyszínen adják elő a tehetséges debreceni fiatalok a táncos és zenés produkcióikat: a Rózsa utcán, a Hal közben, a Piac és a Simonffy utca sarkán, a Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utca sarkán és az Ifjúsági Ház udvarán/a Sheldon’s terszán.

Angi János, a Déri Múzeum vezetője a szombati, június 27-ei eseményeket ismertette. A Déri téren ingyenes programokkal, múzeumpedagógia foglalkozásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal várják a látogatókat, bent a Déri Múzeumban pedig az állandó tárlatok megtekintési lehetőségén túl egy eddig kevéssé közismert eseményről, az 1945-ben az épületben folyó népbírósági perekről is lesz egy előadás. A Medgyessy Emlékmúzeum kertjében pedig a Vojtina Bábszínházzal együtt várják a kikapcsolódni vágyó családokat.

A MODEM-ben az elvileg augusztusig érvényes bérleteket a kialakult helyzet miatt az év végéig meghosszabbították – tudtuk meg az igazgatótól, Koroknai Edittől. Így a június 27-ei napon a bérletesek ingyen vehetnek részt minden, általuk kínált programon. 12 és 15 óra között azokat várják a MODEM-be, akik részt vettek a pandémiás helyzet alatt a múzeum maszkvarrási akciójában. Egyébként regisztráció után lehet erre az éjszakára jegyet váltani mindenkinek, akit az úgynevezett Maradj MODEM program egészen június 27-e éjfélig érdekel. 

Mátrai-Nagy Andrea, a CIHA Egyesület, és Kopócs Éva, a Csak Design vezetője elmondta: 2020. június 27-én együtt, közösen indítják útjára az Átjáró vásárt, amelyben a Csak Design és a Tímárház által tömörített CIHA Egyesület alkotói vesznek részt. A kézműves vásárt egyébként nemcsak ezen a szombaton, hanem augusztus 8-áig minden szombat délután 16 és 21 között meg fogják rendezni a Csapó utcai sétálóövezetben.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmonikusok vezetője pedig a június 28-ai, vasárnapi programot ismertette. Ezen a napon elkezdik, vagy pontosabban újrakezdik a nagyzenekari hangversenyeket, amelynek az első állomása a Kölcsey Központban lesz. De aki szabadtéren szeretné követni a koncertet, az a délelőtti beltéri esemény után vagy helyett este 8-kor a Déri téren is meghallgathatja a Kodály Filharmonikusok előadását. De aznap délelőtt a zenekar a református istentiszteleten is fel fog lépni, este 19 órától pedig az Emlékkertben fognak koncertezni.

Ne hagyják ki tehát ezt az irodalommal, múzeumi eseményekkel, zenével, képzőművészeti vásárral tarkított kulturális hétvégét június 26-a és 28-a között Debrecenben.

Gyürky Katalin


A rovat legfrissebb cikkjei

Közel hatmillióval segítettek a művészeken
Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerzőnek szentelte első koncertjét a milánói Scala
91 évesen elhunyt Ennio Morricone
Kiderült, milyen lesz idei virágkarnevál
Idén is lesz Debrecenben virágkarnevál, csak egy kicsit másképp

Hozzászólások