TIME DATE
Ma Konstantin nap van.

2019-02-20 13:19:04 / Szerző: HajduPress

Ez várható márciusban a Vojtina Bábszínházban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

2019 márciusában a Vojtina Bábszínház a „szokásos” színháztermi és játszószínházi előadásai mellett egyéb exkluzív programokkal is várja a látogatóit, s ezúttal nem csak a gyerekekre, de a felnőttekre is számít. Programajánló következik.

Rögtön a hónap elején, március 1-jén a felnőtteket invitálja télűző mulatságra a teátrum. A farsangi időszakot lezáró Maskarádéról korábban már adtunk hírt, aki érdeklődik a program iránt, ezen a linken olvashat róla: http://www.hajdupress.hu/cikk/itt-a-farsang-all-a-bal-avagy-maskarade-a-vojtinab. Az 1-jei báli hangulatot követően március 2-án délután 16 órai kezdettel már nem csak a felnőtteket, hanem a családokat várják Városi maskarádé című előadásukkal a teátrum művészei, a Kossuth térre. Ezt követően a színháztermi előadások keretében március hónapban több vendégelőadás is látható lesz a Vojtinában. 4-én 9 óra 30 perckor és 11 órakor a Tünet együttes vendégelőadása keretében a KucokJátssz velünk mesét! című produkciót, 7-én pedig 11 és 14 órai kezdettel a Juhász Kata Társulat vendégjátékaként a Bemelegítést lehet megtekinteni. 18-án 19 órától a felnőttek részére ad koncertet az Android és Djabe, 24-én pedig 10 órai kezdettel a Nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulata hozza el a Túl a Maszat-hegyen című darabját. Hogy azután 31-én – már a DESZKA Fesztivál keretében – 10 órától a Hogyan fogjunk csillagot? című produkciót lehessen megtekinteni a Ciróka Bábszínház vendégjátékának köszönhetően. A fennmaradó napokon pedig a színházteremben a február 2-án debütált Boldog képek című előadás lesz látható.

S ha már a Boldog képek című darabnál tartunk, március 21-én, a Bábszínházi Világnapon ez az előadás is meg fog szakmai értelemben is méretődni. 2019-ben a bábosok immár hatodik alkalommal, szokatlan körülmények között mutatják be a műfaj sokszínűségét. Az eseménysorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra. Így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepe. Határon innen és túl több mint húsz településről csaknem negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott a világnaphoz. A Vojtina részéről e napon a program a következő:

A Boldog képek című színháztermi előadásra érkezőket 10.00 és 14.00 órától boldogságos meglepetésekkel várják!

18.00 órától rendhagyó előadást tartanak a felnőtt közönség számára. 

Az előadást követően egy pohár ital mellett beszélgetnek többek között arról, hogy kinek mit jelent a boldogság! Erről faggathatják a jelenlévők Nagy Tamás pszichológust, Áfra János költőt és Dr. Bálint Péter mesekutatót.

A kíváncsi nézők 17.00 órától még a kulisszák mögé is benézhetnek. 

A teátrum játszószínházában pedig márciusban a következő programokra kerül sor: Március 5-étől 14-éig naponta több alkalommal is a népszerű Őztestvérek című előadást lehet megtekinteni. 17-én 10 órától A csúnya kislány kerül terítékre, 19-én és 20-án, illetve 26-ától a hó végéig pedig Az aranyszőrű bárány. A szintén közkedvelt Babusgatóra pedig márciusban nem a hónap elején, hanem 22-én, 24-én és 25-én kerül sor.

Mindemellett a Vojtina Bábszínház idei évada harmadik kiállításaként még mindig látogatható A játék régebbi, mint a kultúra című tárlat, hogy ezt követően, 21-én megnyíljon a negyedik kiállítás is, Földön lebegők, égen járók címmel, melynek keretében Rofusz Kinga művészetével lehet közelebbről megismerkedni. Rofusz Kinga illusztrátor, látványtervező, animációs filmek alkotója. Képi világának lebegő figurái, a hátterek végtelenné nyitott mezői, színeinek lírai finomsága sokakat elvarázsol. Finom, érzékeny, sajátos vizuális nyelven szerkesztett, festett kompozíciói a nézőnek több szintű tartalmi kibontást engednek. Mesekönyvei lelki folyamatok, belső képek, fantázia utazások kivetülései. A fiatal művész évek óta tervez bábelőadásokhoz bábokat, díszleteket is. Tárlata e gazdag művészi sokszínűségre igyekszik rámutatni. A kiállítás 2019. március 21-től április 28-ig látogatható (hétfő-péntek: 8-17 óráig, szombat-vasárnap: 9-12 óráig)

Végül jöjjön egy-egy rövid tartalmi ízelítő a márciusi vendégelőadásokhoz: 

Kucok – Játssz velünk mesét!

a Tünet Együttes interaktív vendégelőadása

Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kucoki időben mérve reggeltől másnap reggelig tartó mágikus úton a kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. Eközben ők maguk is szabadon játszhatnak, mozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával.

A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3-7 éves kor között ajánlott!

Bemelegítés

a Juhász Kata Társulat interaktív táncelőadása

A „Bemelegítés” címet konkrét és metaforikus értelemben is használjuk. Metaforikus értelemben egzisztenciális állapotként, általánosabb síkon: az emberi életre, a kapcsolatokra, a közösségben való létezésre fókuszálva vetjük föl a bemelegítés témáját. Mondhatjuk, hogy az ember - ha nem is gondol erre – különböző életkoraiban, élete különböző stádiumaiban - mindig bemelegít: készül, edz, felkészül valamire. Gyermekként, majd kisebb vagy nagyobb kamaszként készül, „melegít” a felnőtt életre, annak a - több-kevesebb változtatással - mindannyiunk életében lefuttatandó „programnak” a végrehajtására, amely fizikai (élő) és társas lény mivoltunkból következik.

Mozgásvilágát tekintve az a darab, amit a cím is sejtet: bemelegítés, amely során a szereplők a test mozgásra való felkészítésétől eljutnak a látványos, akrobatikus elemekig, valamint az egységes, közös táncig.

Az előadás 10-16 éves kor között ajánlott!

Túl a Maszat-hegyen

a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának vendégelőadása
A Túl a Maszat-hegyen című történet főhőse, Muhi Andris nem is sejti, mire vállalkozik, amikor elindul a Maszat-hegyen túlra, hogy meglátogassa óvodáskori barátját, Maszat Jankát, akit focizás közben ismert meg. Így válik részesévé a Maszat-hegy környékén dúló bonyodalmaknak. A fő konfliktus ugyanis az, hogy a maszat-hegyiek belekeverednek a tiszták és a pacák örök harcába, melynek oka, hogy a maszat-hegyiek épp a két világ között laknak. Kalandos útja során Muhi Andris különös alakokkal találkozik. Például a náthás angol költővel vagy Turgenyevvel, a burgonyával. Ám a veszedelem egyre közeledik, hiszen Makula bácsi, Szösz néne és a Maszat-hegy többi békés lakóinak házát a Partfis Attila vezette barbár takarítók rajtaütésszerűen kitakarítják. A gonosz paca-cár, a maszat-hegyi trónbitorló pedig ördögi tervet eszel ki, hogy az egész világot telepacázhassa. Azonban Muhi Andris Badarországon át eljut a Maszat-hegyen túlra, ahol mindenkivel harcba száll és persze fényes győzelmet arat a paca szörnyek felett.

Az előadást 6 éves kortól ajánlják!

Hogyan fogjunk csillagot?

Égi és földi kalandok angyalszárnyon

a Ciróka Bábszínház vendégelőadása a DESZKA Fesztivál keretében

Az angyalok jók. Mennyei harmóniákat énekelnek, tökéletes, felhő-alakú felhőket göndörítenek, ők vigyáznak a csillagokra az égen és az emberekre a Földön. Egy angyal maga a megtestesült jóság, bölcsesség és nyugalom. Vagy legalábbis annak kellene lennie… Történetünk hőse egy kisangyal, Theo. Kissé hamisan szól az éneke, unja a tökéletes felhőket és nem igazán képes bárkire, vagy bármire vigyázni. Saját magára a legkevésbé. Így eshet meg, hogy Theo egy nap véletlenül elveszít egy csillagot. Leszáll a Földre, ahol egy nyüzsgő város zűrzavarában találja magát. Az idő gyorsan telik, neki pedig meg kell keresnie az elveszett égitestet napnyugtáig… És ez csak a kalandok kezdete.

Az előadás 3 éves kortól ajánlott!

Gyürky Katalin


A rovat legfrissebb cikkjei

A festészet igenis tudomány! - A Leonardo 500 című filmről
​Nagyváradon jártak a debreceni énekesek
A színházcsinálók és a színházat kedvelők újabb találkozási pontja - A Nézőpontok című kiállításról
Fontos pályázatot írt ki a Vojtina Bábszínház
Angol nyelvű színjátszó találkozó lesz Debrecenben

Hozzászólások