TIME DATE
Ma Árpád nap van.

2020-01-23 20:55:06 / Szerző: HajduPress

Ez várható februárban a Vojtina Bábszínházban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A február – ahogy minden évben – idén is különleges hónapnak ígérkezik Debrecen bábszínházában. Mégpedig amiatt, mert a megszokott játszószínházi és színháztermi előadásokon kívül a Maskarádé, azaz a farsangi mulatságok keretében ekkor űzik ki a telet a művészek a térségünkből. Programajánló következik.A február hónap eleje még a hagyományok szerint indul a bábszínház Színháztermében: február 2-án, vasárnap A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete című előadásra várják a családokat délelőtt 10 órára. 9-étől, vasárnaptól kezdve pedig bérletes előadás keretében egészen 16-áig az Iciri-piciri mesék lesznek terítéken. Hogy azután a bábszínháznak ezt a termét is „belakja” a Maskarádé, melynek keretében február 18-a és 21-e között tanúi lehetnek a Színházterembe látogatók Konc király és Cibere vajda viadalának, valamint a városhírű komédiások – az ORT-IKI, a Szeredás, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes illetve a Vojtina Társulat bűvös-bábos csepűrágói „csinnadrattáinak”, melyek hallatán a tél garantáltan fejvesztve menekül Debrecenből! Február 22-én kerül sor az úgynevezett Városi Maskarádéra, amikor is a Főnix Rendezvényszervező Kht-val karöltve a bábszínház a Kossuth térre várja mindazokat, akik tanúi szeretnének lenni Konc király és Cibere vajda, azaz a bőség és a böjt urai végső összecsapásának. A rendezvény ezen a napon 16 órától kezdődik. Február 23-án pedig 10 órától a Vojtina Bábszínház Családi Maskarádéja zárja a vígságok sorát. Hogy ezt követően – a tél kiűzése után – a bábszínház Színházterme visszaadja a teret a produkcióinak: 25-étől a hó végéig bérletes előadás keretében az Óriásölő Margaret című darabot lehet megtekinteni naponta 14 órától.

A Maskarádé a Vojtina Játszószínházába is „beszüremkedik”.A hónap ugyan még ezen a helyszínen is megszokottan indul: Az aranyszőrű bárány családi illetve bérletes előadásával február 2-a és 6-a között, hogy azután február 10-étől itt is átvegye a terepet a télűzés. Ennek keretében az „Illik a tánc a farsangnak…” című előadást lehet 10-étől 14-ig, naponta három alkalommal is megtekinteni. Hogy ezután A papucsszaggató királykisasszonyok ismét „visszavehessék” a Játszószínházat 16-ától egészen 27-éig, bérletes előadás keretében. 28-án, pénteken pedig a rendkívül népszerű Babusgatóra kerül sor a Játszószínházban, 10 órai kezdettel.

Ám télűző Maskarádé ide vagy oda, a február sem telhet el a Vojtina Bábszínházban kiállítás nélkül. „Amíg a kezemet emelni tudom, játszani, játszani, játszani akarok” – ezt nem más, mint az a Kemény Henrik mondta, aki idén január 29-én töltené be a kilencvenötödik életévét, s aki ezt a mondatot nyolcvanhét évesen, élete utolsó évében is mondogatta. Az ő emlékére rendezi meg a bábszínház a legújabb kiállítását, amelynek címe épp a fenti Kemény Henrik-mondatból átemelt „Játszani, játszani, játszani akarok”. A tárlat szokatlanságát az képezi, hogy miközben tiszteleg a nagy művész emléke előtt, nem a Kemény Bábszínház bábos hagyatékából, hanem a fotóiból merít. Egy olyan fotóalbumot tár elénk, melynek a központi figurája maga a Mester, a zseniális művész, a magát sok rejtéllyel körbeépített ember. Minden képen őt láthatjuk majd, ő néz reánk, ő tesz-vesz valamit. Kemény Henrik szerette nézegetni a hatalmas mennyiségű fotógyűjteményét, amit ő maga hozott létre. Ezt nézegetve kezdett mindig a történetmeséléseihez. S tudott is mesélni: képszerűen, ízesen, hevesen, el-elkalandozva a megkezdett alaptól, szinte belezuhanva a képekbe. A fotófal előtti megszólalásra bírják így a tárlat létrehozói Kemény Henriket, amely kiállítást január 30-ától március 15-éig lehet majd megtekinteni, hétköznap 8 és 17 óra között, hétvégén pedig 9 és 12 óra között.


A kiállítás a Vojtina Bábszínházban – mint mindig – most is ingyenes. A Társulat azonban azt kéri, hogy aki a Maskarádé programjainak bármelyikén szeretne jelen lenni, az részvételi szándékát előre jelezze a 418-160-as telefonszámon, vagy a szervezes@vojtinababszinhaz.hu e-mail-címen.

A bábszínházas művészek tehát februárban is mind a hagyományos, mind pedig a farsangi időszak, a Debreceni Maskarádé különleges programjaira szeretettel várják Önöket. Ne hagyják ki!


Gyürky Katalin 

A rovat legfrissebb cikkjei

Digitalizáld a régi családi fényképeket
Koronavírus - Bővülő virtuális kiállítások, kulturális programok Debrecenben
Ingyenesen nézhető A Padlás musical
Elhunyt Kovács Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház színművésze
Színházi Világnap a négy fal között

Hozzászólások