TIME DATE
Ma Hella nap van.

2019-04-25 13:08:57 / Szerző: HajduPress

Ez várható az évad végén a Vojtina Bábszínházban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Egy utolsó premierrel, hazai, határon túli és külföldi vendégelőadásokkal, évadzáró kiállítással és a már hagyományos Itt a vége, fuss el véle!-rendezvénysorozattal várja az idei évad finisében a gyerekeket és természetesen a szüleiket is a debreceni bábszínház. Májusi-júniusi programajánló következik.

A Vojtina színháztermében az április 27-ei premierje után májusban és júniusban jó néhány alkalommal megtekinthető a teátrum 2018/19-es évadának utolsó darabja, a Kodály madara. Májusban 7-étől 10-ig minden nap, 15-én és 17-én, 21-től 24-ig szintén minden nap, júniusban pedig 2-án, majd 6-ától 14-ig nézhető meg ez a produkció. A Kodály madarán kívül május 5-én, aki eddig elszalasztotta volna, ellátogathat a Szerencsés Jánosra, illetve június 2-án még egyszer találkozhat Az előszobaszekrény boszorkányával is. A saját darabokon kívül négy vendégelőadásra is készülhet a Vojtina közönsége. Écsi Gyöngyi Az elveszett báránnyal érkezik a debreceni bábszínházba május 16-a és 19-e között, 20-án 10 és 14 órától a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A halhatatlanságra vágyó királyfival lesz jelen a cívisvárosban, május 26-án 10 órától a Tea két személyre című produkcióval várja a nagyérdeműt az angol Other Half Produkcions, 27-én pedig 10 és 14 órától Felhőcirkusz címmel a Juhász Kata Társulat érkezik a debreceni gyerekekhez. Június 16-án pedig a népszerű és hagyományosan minden évben megrendezendő évadzáró Itt a vége, fuss el véle! várja a családokat.

A Játszószínház népszerű, a legkisebbeket megszólító programjára, a Babusgatóra ezúttal május 17-én 10 és 14 órától, valamint 19-én 10 órai kezdettel kerül sor. Május 6-ától 12-éig a Mátyás, a furfangos című előadás látogatható, 13-ától egészen 29-éig több alkalommal is a népszerű A csúnya kislány lesz terítéken, kivéve 22-ét, amikor 9 óra 30, 11 és 14 órai kezdettel Az aranyszőrű bárányt játsszák. Júniusban 3-ától 7-éig a „Szíp kerekek, forogjatok!” látogatható, 12-én és 13-án pedig ismét A csúnya kislány.

A bábszínház sorrendben az ötödik, évadzáró kiállítása május 16-án nyitja meg kapuit Nézőpontok címmel, amely egészen június 17-éig várja a közönséget. 

Most pedig következzék az előadások és a programok részletesebb ismertetése:

A Nézőpontok című kiállításról:

Szélesre tárják a szemhatárt, a szemszöget, azaz a látásmódot. Tárlatukkal arra tesznek kísérletet, hogy képekben fogalmazzák meg a többféle nézőpontot arról, hogy milyen, ha valaki belemélyed a színháznézésbe, ha átadja magát az alkotás folyamatának, ha megálmodja egy bábu figuráját, ha elképzeli valamely szereplő életterét. Sokféle nézőpontból fedezhetjük fel a színház világát, lehetünk benne passzív nézők, lehetünk játszók is egy-egy folyamatban, néha alkotók is a különleges helyzetekben. De az élménygyűjtő megfigyelő szerep is fantasztikus örömmel jár.

A kitekintés nem más, mint lelki és alkotói hozzáállás a színházban szemlélődő, megfigyelő, olykor alkotóként is bevonódó nézőhöz.

A kiállítás fotóit és bábjait a Vojtina Bábszínház archívumából komponálták képpé. A kiállítást Láposi Terka, Szabó Kártik Zsuzska és Surányi Gergő rendezte.

Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála

Hol volt, hol nem volt, egyik országban vagy másik országban, annak is a közepén vagy a szélén, itt vagy ott, volt egyszer egy szegénylegény. Úgy hívták: Szerencsés János. És hogy mit akart ez a Szerencsés János? Hát a király lányának a kezét. A király meg azt mondta, csak akkor adja a lányát a Szerencsés Jánoshoz, ha a Szerencsés János az ördög fejének a tetejéről három aranyhajszálat elhoz. Elindult hát a Szerencsés János egyenesen a Pokol iránt. Hogy odaért-e? Hogy az ördögöt megtalálta-e? Hogy a fejéről a három aranyhajszálat elhozta-e? Aki kíváncsi, járjon utána!

A történetet paravános bábos játékban keltik életre dudaszó kíséretében.

Az előadást 3 éves kortól ajánlják!

Kodály madara

zenés képszínházi előadás

A szárnyas lények az égi szférához tartoznak. Védikus szövegek szerint a madarak az emberek iránti isteni szeretet kifejezői. A madár gyakran a lélek szimbóluma is. Ennek a történetnek a madara is szellemi, isteni lény, aki keresi és megtalálja azt az embert, aki egy kis időre – egy emberéletnyi hosszra – képes őt befogadni, együtt repülni vele. Az előadásban a zene ad szárnyakat a fantáziának, a dallamok vezetik a képzeletet: Kodály Zoltán és Czapp Ferenc zenéje öleli körül a színpadi játékot a debreceni Kodály Kórus és a Lautitia Gyermekkar közreműködésével. A zene mellett a színpadi mozdulatok mesélnek Kodály Zoltánról, a művészetről, amely nélkül az emberi lét kevesebb lenne. A zene és a színház iránti szeretet hívta életre ezt az előadást, és Kodály Zoltán filozófiája, mely szerint a zene mindenkié.

(A Kodály Kórus és a Lautitia Gyermekkar felvételről hallható az előadásban.)

Az előadást 6-99 éves korig ajánlják!

Az elveszett bárány

Écsi Gyöngyi vendégelőadása

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy derék Vendel pásztor, annak meg egy kicsi báránykája, csengettyűjének hangja betegeket gyógyított. A Garabonciás vihara azonban felkavarta a juhnyáj életét és a kisbárány egyedül találta magát egy ismeretlen erdőben. Meg kellett tapasztalnia, hogy a világ micsoda veszedelmes és félelmetes, ha valaki elveszik. Ám egy igazi pásztor, mint amilyen Vendel, nem mond le arról, hogy az elveszett Baricskát megkeresse és hazavigye, akár világ végéről és az Üveghegy tetejéről is.

A mese alkalmat ad a gyermekeknek megélni és megharcolni a félelmeiket, mindezt játékosan, a pásztor- és szövő kultúra eszköztárgyaival, interaktívan bekapcsolódva a történésbe.

Az előadást 4 éves kortól ajánlják!

A halhatatlanságra vágyó királyfi

a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház vendégelőadása

Egy kicsi királyfi a hosszú vándorlásai után szomorúan tér vissza apja birodalmába, mert nem találta meg azt, amire igazán vágyik. Elszántan kel újra útra, hogy addig haza se térjen, amíg meg nem találta azt a birodalmat, ahol a Halálnak nincs hatalma. Vándorútja során találkozik a Saskirállyal, a Kopasz királlyal és a Kék ország úrnőjével, akik varázserejű ajándékokkal segítenek neki eljutni a Halhatatlanság királynőjéhez.

A népmesei világ e bábjátékban árnyjáték-technikával és élő játékkal elevenedik meg a nézők szeme láttára.

Az előadást 5 éves kortól lehet megtekinteni!

Tea két személyre

az angol Other Half Productions vendégelőadása

Ez egy különleges műsor Liverpool-ból. Egyvelege a kabarénak, a színháznak és a mágikus cirkuszi világnak. A műsor célja, hogy mindenkit megnevettessen. Tökéletes hétvégi kikapcsolódás!

Egy nonverbális előadás, amelyet mindenki megért. A társulat bejárta vele az egész világot!

Az előadást 3 éves kortól ajánlják!

Felhőcirkusz - táncszínházi előadás Weöres Sándor gyerekversei nyomán

a Juhász Kata Társulat vendégelőadásában

Juhász Kata koreográfus ezúttal a legkisebbekhez kíván szólni a kortárstánc és cirkusz nyelvén Weöres Sándor verseinek ritmusai és motívumai által ihletett előadásával.

A Felhőcirkusz képekkel, mozgással, élőzenével mesél gyereknézőinek. Az előadás ihletői Weöres Sándor Bóbita című kötetének igen képszerű gyermekversei: a címadó Déli felhők, a Tündér, a Haragosi, a Vásár vagy a Kutya-tár. A verseket a koreográfus klasszikus és improvizált zenei műveket felhasználva egy 50 perces tánc- és cirkuszi koreográfiában jeleníti meg.

A nyári égbolt felhőit bámuló Katókához képzeletbeli barátok érkeznek. A felhők között vándorló cirkusz maroknyi társulatának táncosa, akrobatája és zenészei Katókával kiegészülve vágnak új kalandokba.

Weöres Sándor gyerekversei nem hangzanak el az előadásban, hanem ihletik a darab képeit, dramaturgiáját.

Az előadás 4 éves kortól tekinthető meg!

Az előszobaszekrény boszorkánya

Ha egy szép napon öt frankért egy gyönyörű házat kínálnának nektek, feltétlenül kérdezzétek meg, lakik-e boszorkány az előszobaszekrényében. Mert boszorkány lakhat sötét erdőben, mézeskalácsházban, de nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy éppen egy előszobaszekrénybe költözik be. Hogy mi ilyenkor a teendő? Gyertek, elmesélem! Pierre Gripari népszerű meséjét különleges formában, egyszemélyes előadásként Hell Krisztina kelti életre.

Az előadást 3 éves kortól ajánlják!

Itt a vége, fuss el véle!- Kapuzáró a Vojtinában

A Nagytemplom mögötti Emlékkertbe várják a kicsiket és nagyokat 2019. június 16-án 10.00 órától 13.30-ig a Vojtina évadzárójára, azaz Kapuzáró Napjára! Ezen a vidám napon a gyermekekkel együtt ünneplik meg egy újabb évad, illetve tanév végét. Rövid ízelítőkkel emlékeznek az elmúlt évad előadásaira, kézműveskednek, játszanak és mókáznak. Majd bezárják a bábosház kapuját a nyári szünet idejére. A részletes programról hamarosan mi is hírt adunk!

Mátyás, a furfangos

Kamarajáték

A mese három pajkos udvarhölgyről szól, no és a királyi nevelőkisasszonyról. Á, nem! Természetesen Mátyás király vándorlásairól, furfangjairól, udvarlásairól és bölcs döntéseiről. Azaz erről is, de inkább a három udvarhölgy tanulmányairól, hiszen Eleonóra kisasszony, a nevelőnő szépre, jóra próbálja őket szoktatni, no és… De tudjátok, mit? Játsszunk együtt! A művészek úgy alakították a történeteket, hogy a Ti segítségetek nélkül nem lehet befejezni a Mátyás királyról szóló meséket.

Az előadást 3 éves kortól ajánlják!

A csúnya kislány

Kamarajáték
Miért csúnya? Ki tartja csúnyának? Miért bujdosik el? Miért találkozik a sünökkel? Miért segítenek neki a sünök? Miért jó neki az erdőben? Miért segít a kicsi fának, a katicának és a madárfiókának? Ki a Szűcsék kisfia, és miért nőtt akkorára magas Izabella? És ki megy el a maszkabálra?

Mennyi kérdés… Lássuk, tudunk-e mindre válaszolni!

Az előadást 3 éves kortól ajánlják!

Az aranyszőrű bárány

Kamarajáték

„Volt egyszer egy szegény ember, akinek annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több.” A rosta likánál eggyel több, azaz a Legkisebb, ha elálmosodott, elévette szépen szóló furugláját. Ezzel tartotta magát ébren a juhosgazda nyájának őrzése alatt. Ó, milyen csudákat tett a muzsikájával és azzal az aranyszőrű bárányával, amit fizetségként kapott. Miben van az ereje ennek a Legkisebbnek? Miért nyeri el még a királykisasszony kezét is? Annyi kacagás kíséri a Legkisebb és bárányának útját az esküvőig, hogy mindenki a hasát fogja majd a nevetéstől.

Az előadás 3 éves kortól tekinthető meg!

Babusgató

Bölcsőszínház

Havonta várják a gyerekeket és szüleiket e foglalkozásra. Péntekenként kettő, vasárnap és hétfőn egy-egy játék keretében ismerkednek a legfiatalabb játszótársak „természetrajzával”. Táncolnak, énekelnek, mesélnek, azaz babusgatnak.

„Szíp kerekek, forogjatok!”

Szertartásszínház - rítusjáték

Pünkösdkor nászát üli minden a teremtett világban. Az ég kapui kinyílnak, a fény szinte felszív, felemel minden lent, földön lakót a magasba. S kikből lesz a királyi pár? Harmatszedés, fésülködés, bothúzás, kakasütés, zsákban futás izgalmai után eldől, kik alkalmasak rá.

Az előadást 3 éves kortól ajánlják!

Gyürky Katalin


A rovat legfrissebb cikkjei

Elhunyt Jerger Krisztina
Online látogatható az Országház több nevezetes helyszíne
Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa
Spórol nekünk a Netflix!
Ma lett 80 éves Pécsi Ildikó

Hozzászólások