TIME DATE
Ma Frigyes nap van.

2019-04-25 11:01:07 / Szerző: HajduPress

Ez nem jó a magyaroknak: elfogadták az ukrán nyelvtörvényt

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a sokat vitatott nyelvtörvényt, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. 

    Az ukrán hírügynökségek szerint a törvény elfogadásához legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló párt 106 honatyája is.
    A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez. A jogszabály kimondja, hogy "nyelvellenőrök" fognak ügyelni a törvény betartására. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a minap úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a törvény tervezete elfogadhatatlan, mert felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.

    A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett vitázni a törvény végleges változatáról. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be.

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

Klímatüntető diákokat büntettek meg Németországban
700 állást szüntet meg a Telekom
Kínából jött: megölték az anyját a szomszédok, majd ő is a szomszédokat
Tűzvész: tízezer nyaralót menekítettek ki a horvátországi
Amerikai hivatalnak amerikai árut!

Hozzászólások