TIME DATE
Ma Gedeon és Johanna nap van.

2015-10-08 14:44:47 / Szerző: HajduPress

Ez jó! Debrecen és Hajdú-Bihar értékei bemutatkoznak

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
2015. október 13-án a Hungarikum Bizottság Debrecenben tartja kihelyezett ülését. A zárt ülés keretei között a Debreceni Páros Kolbász hungarikummá nyilvánítása is napirendi pont lesz.


Az esemény kiegészítő rendezvényeként 10.00 órától „Őszi Értéknap – Debrecen és Hajdú-Bihar megye értékei” néven egész napos interaktív bemutatókkal, kiállítással színesített programok várják az érdeklődőket a Régi Városháza belső udvarán. A programok során ismert néptáncegyüttesek fellépései (Debreceni Népi Együttes, Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, Főnix Táncegyüttes, Forgó Rózsa Táncegyüttes), korongozási és hímzési lehetőség, tárlatvezetés, és történeti háttérbeszélgetések színesítik a nap eseményeit. Rossz idő esetén az értékek a Városháza Piac és Rózsa utcai kapualjában lesznek kiállítva.
 
Az Őszi Értéknap keretében a Debreceni és a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár elemei közül a tárgyiasultakat mutatják be. Az egyéb elemeket – a teljesség igénye nélkül –kiállítási installációkon jelenítik meg a szervezők.
 
Önálló molinókon szerepelnek az épített környezet elemei, úgy, mint a Szent Anna Székesegyház, a Bojti Tájház, a Barokk katolikus temetőkápolna, a Hajdúnánási Városháza. Az egészség és életmód elemeként a Hajdúnánási gyógyvíz, kulturális örökségként megjelennek a balmazújvárosi németfalusi népszokások, a magyar szürke hajtóút, a Hortobágyi Hídi vásár, a Hajdúböszörményi csónak alakú fejfás temető. Az agrár- és élelmiszergazdaság elemként a Debreceni Páros Kolbász, a turizmus és vendéglátás elemeként pedig a tiszacsegei korhely halászlé.
 
A tárgyiasult elemeket az érdeklődők nem csak a kiállítási keretek között, hanem interaktív bemutatókon is megismerhetik majd. Ezek az értékek témájukat tekintve párosan lesznek bemutatva.
 
A bemutató sátrakban a következő párosított értékeket láthatják:
 
  • debreceni kerámia - nádudvari fekete kerámia
  • debreceni cifraszűr - bihari szűr (rátétes szűr)
  • debreceni guba - derecskei szűrrátét
  • komádi hímzés, furtai hímzés - debreceni ötvösség
  • debreceni gyöngyös bogláros párta és polgári viselet - mikepércsi úrihímzés
  • debreceni női kisbunda hímzés mintája - pásztorművészet elemei (csengő, pásztorkalap, pásztorbot, karikás ostor, csikóbőrös kulacs, farvillás bicska)
  • Bocskai korona másolata - Bocskai korona, mint fizetőeszköz
  • debreceni ütőfás mézeskalács - hajdúnánási szalmafonás

A rovat legfrissebb cikkjei

Két nap alatt 14 millió forint
Megnyitják a létavértesi, a nyírábrányi és a méhkeréki átkelőket
Így csaphatnak be a koronavírus-járvány kapcsán
Esti autós üldözés a 33-ason: ez lett a vége
Polgáron már részleges kijárási tilalom van

Hozzászólások