TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2019-06-06 20:11:03 / Szerző: HajduPress

Évadot hirdetett a Csokonai Színház

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Június 6-án a Csokonai Színház nagyszínpadán a teátrum igazgatója, Gezma Péter, valamint a városvezetés részéről Komolay Szabolcs kultúráért felelős alpolgármester nemcsak a következő, a 2019/20-as évad programját ismertette, hanem a színház várható új arculati elemeit is felvázolta. A sajtónyilvános eseményen jártunk.Komolay Szabolcs elmondta: minden évadtervezés nagyon sok izgalommal jár, főleg a színházvezetés és a művészek számára, most azonban még a szokásosnál is nagyobb várakozás övezi a 2019/20-as csokonais évadot. Hiszen nagy változások előtt áll a teátrum, s vele együtt természetesen az intézményt támogató városvezetés is. A helyzet ugyanis az, hogy elkezdeni még a régi, történelmi színházépületben fogja a társulat a következő évadot, befejezni azonban a színház főépületének rekonstrukciója miatt már nem a megszokott kereteken belül és helyszíneken fogja. Jelen állás szerint a teátrum főépülete külső és belső enteriőrjének tervezése folyik, amelyről részletesebben a nyár végén még fogják a sajtót értesíteni. Ezt követően indul be a közbeszerzési eljárás, s a 2020-as év első negyedében következik be a színház tereinek átengedése a konkrét átalakító munkálatokra. Nagy kihívás ugyanakkor, hogy a nemzeti színház státuszának továbbra is meg kell felelni, ami azt jelenti, hogy az év kétszáznyolcvan előadásának és a nyolcvanezer nézőjének meg kell lennie, ezért a főépület rekonstrukciójának idejére új játszóhelyeket kell bevezetni. 2020 elejétől ezért játszóhelyként megmarad a Víg mozi, új térként pedig a színház megkapja a Debreceni Művelődési Központ nagytermét.

A gyermekelőadások helyszíne az Agráregyetem színházterme lesz, s nóvumként a multifunkcionális Nagyerdei Stadion halljában és sajtószobájában is lesznek előadások. A Stadionra azért esett a város és a színház vezetésének a választása, mert ebben az épületben a színházi előadások zavartalan lebonyolításához szükséges kiszolgáló helyiségek is rendelkezésre állnak. Van ruhatár, van büfé, a parkolóhelyek száma elegendő, s ott áll meg az épület előtt az 1-es villamos is. Ugyanakkor ezt a Stadionban található két új játszóhelyet nemcsak a színház főépületének rekonstruálása idején szeretnék igénybe venni, hanem a későbbiek folyamán is.

Az évad szakmai vonatkozásairól – átvéve az alpolgármestertől a szót - a Csokonai Színház igazgatója, Gemza Péter beszélt. Az átalakítással kapcsolatos izgalmak ellenére a direktor a lehetőségek évadának nevezte a 2019/20-as évadot, amikor új pályára állítják a színházat, s a társulatot is rengeteg új, termékenyítő impresszió éri majd. Arra számítanak, hogy a kiköltözéssel, a játszóhelyek átrendeződésével új közönséget is be tudnak vonzani az előadásaikra, s olyanok is eljutnak majd egy-egy darabra, akik eddig esetleg ezt nem tették. A társulat összetétele is meg fog változni: öt fő távozik a színháztól, de érkezik hat új színművész, akiknek a konkrét személyéről az igazgató egy későbbi sajtótájékoztatón fog beszámolni.

Az új évaddal a színház arculata is átalakul: új közönségkapcsolati rendszerben fognak dolgozni, hogy a nézőkhöz közelebb kerüljenek, s új logót is kap a színház. Ezen az új arculati elemen egyfelől a színház több mint százötven éves múltja, másfelől a modern, élő jelene is rajta van. A múltat, a jelent s egyben a jövőt is a logón szereplő négy színművész fémjelzi: Blaha Lujza és Latinovits Zoltán mellett Ráckevei Anna és a legfiatalabb generációt képviselő Rózsa László látható rajta. Ezzel a logóval azt is közvetíteni szeretné a teátrum, hogy a Csokonai Színház nem vagy nem feltétlenül egy épület, hanem egy társulat, amely saját szellemiséget hordoz, s ez adott esetben együtt él az épülettel, de tőle függetlenül is érvényes.

A következő évadban –a nehézségek ellenére – tizennégy bemutatóra továbbra is számíthat a nagyérdemű. A Csokonai Színházban kezd kialakulni egy rendezői gárda, amely a színház művészeti arculatát fémjelzi és építi. Így ezektől az évről évre itt rendező alkotóktól – Ilja Bocsarnikovsztól, Keszég Lászlótól, Szabó K. Istvántól – ismét izgalmas darabok színrevitelét várhatjuk. Bocsarnikovsz immár negyedjére rendez jövőre a Csokonaiban, ezúttal Don Quijote történetét viszi újszerűen színre. Keszég Lászlóra két feladat is hárul: Dürenmattól Az öreg hölgy látogatása, valamint Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk színrevitele. Szabó K. István Bornemisza Péter Magyar Elektráját fogja megrendezni. Maga az igazgató, Gemza Péter a Csárdáskirálynő rendezésével rukkol elő. A várható premierek egy része illeszkedik a továbbra is fontos arculati elemet képező CSIP-hez, azaz a Csokonai Ifjúsági Programhoz, amelynek keretében Madák Zsuzsanna és Bethlenfalvy Ádám újabb ifjúsági és osztálytermi nevelési előadásokat visz színre. A jövő évadban harmadik alkalommal megrendezésre kerülő MagdaFeszt, amely a női alkotókat helyezi előtérbe, a következő évadban itt alkotó női rendezők darabjaival is jeleskedni fog: A Toscát például Gábor Sylvie rendezi meg, a jövő évad első bemutatóját képező Közel-Távol című táncprodukciót Simkó Beatrix, a Yerma című darabot pedig a színházba ismételten visszatérő román származású női rendező, Anca Bradu. Ugyanakkor jelen lesz egy darab színrevitele erejéig Juronics Tamás is, aki Mozart egyik klasszikusát, a Szöktetés a szerájbólt állítja színpadra.

A MagdaFeszt mellett 2020 tavaszán a XIV. DESZKA Fesztiválra is sor kerül, 2019 szeptemberében pedig a tavaly indult, öt színház koprodukciójában megvalósuló Transz/Missziók idei helyszínére, Kassára is ellátogat a társulat egy része.
A következő, minden szempontból izgalmasnak ígérkező évadra augusztus 6-ától indul a bérletváltás, amelyre október 31-ig lesz lehetőség. Ugyanakkor a színház e téren is radikális változásokat vezet be: kevesebb bérletházzal, s több bérlettől függetlenül megtekinthető előadással várják majd a közönséget.

A további információkról a színház és a város vezetése várhatóan június második felében egy újabb sajtótájékoztató keretében még be fog számolni, amelyről természetesen szintén hírt adunk.
 
Gyürky Katalin

A rovat legfrissebb cikkjei

„Az én ügyem a te ügyed is” - Lezajlott a 39. Adyák Gála
Múzeumok éjszakája - Nemesi útlevéllel a debreceni városházára
Díjazták a Csokonai Színházat is
Gének és/vagy környezet? A Három egyforma idegen című filmről
Elhunyt Franco Zeffirelli

Hozzászólások