TIME DATE
Ma Jenõ nap van.

2020-06-16 19:09:00 / Szerző: HajduPress

EU: elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea megsemmisítette a keszongi Korea-közi összekötő irodát

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) keddi állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy Észak-Korea megsemmisítette a keszongi Korea-közi összekötő irodát, ami - mint hangsúlyozta - feszültséget kelt, destabilizálja a Koreai-félsziget helyzetét, és aláássa a két Korea között fennálló konfliktus diplomáciai megoldására irányuló erőfeszítéseket.

    Az uniós külügyi szolgálat elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy Phenjan fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe, valamint a Szöullal folytatott hivatalos kommunikációs kapcsolatok megszakítását.
    A nyilatkozat leszögezte, hogy minden további provokatív és káros lépést el kell kerülni. A félreértések elkerülése, valamint a két fél közötti bizalom erősítése érdekében elengedhetetlen, hogy a párbeszéd nyitott maradjon Észak-, és Dél-Korea között.
    Az Európai Unió ösztönzi a felek közötti a párbeszéd felvételét, aminek célja a bizalom építése, a tartós béke, és a nukleáris fegyverek nélküli biztonság megteremtése a Koreai-félszigeten. Konkrét és előremutató észak-koreai intézkedések hiányában, illetve a nukleáris és más típusú rakétaprogramjainak teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelése érdekében az unió továbbra is fenntartja az ország ellen bevezetett szankcióit és gondoskodik azok maradéktalan végrehajtásáról - húzták alá.
    A dél-koreai országegyesítési minisztérium azt közölte kedden, hogy Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát.
    Az irodát 2018-ban létesítette a két ország, hogy elősegítse a párbeszédet és az együttműködést. A múlt héten Észak-Korea "ellenségnek" kiáltotta ki Dél-Koreát, és fogadkozott, hogy mindenfajta kommunikációs csatornát felszámol a dél-koreai aktivisták röpiratos kampánya miatt. Röviddel a robbanás előtt az észak-koreai hadsereg vezérkara közleményben tudatta, hogy fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe.

MTI


A rovat legfrissebb cikkjei

A buszsofőr, aki 21 embert vitt a halálba
Rendkívüli hír: szerdától egészségügyi ellenőrzés és akár karantén várhat szinte minden környező országból hazaérkezőre
Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban
Stájer Nagydíj – Hamiltoné a pole
Torlódás a magyar-horvát határnál

Hozzászólások