TIME DATE
Ma Jónás és Renátó nap van.

2017-09-18 17:51:12 / Szerző: HajduPress

Erre 8-10 milliárdot költ Debrecen

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Debrecen önkormányzata a déli ipari park infrastruktúrájának kialakítására a jövő év végéig 8-10 milliárd forintot fordít - közölte Papp László polgármester hétfőn Debrecenben, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara elnökségi ülésén. 

    
Elmondta: a repülőtértől délre lévő 200 hektáros önkormányzati területre termelő beruházásokat várnak, a repülőtértől északkeleti irányban elterülő 35-40 hektáros területen pedig innovációs parkot és egy új városi alközpontot alakítanak ki szállodákkal, éttermekkel, szolgáltatásokkal.
    
Az ipari parkban egy-egy befektető legalább négy hektár területet vehet igénybe, de az önkormányzat azt szeretné, hogy nagyobb üzemek települjenek a parkba, legalább 10 hektáros területi igénnyel - részletezte Papp László hozzátéve, hogy első befektetőként egy autóbuszgyár építéséről folynak előrehaladott tárgyalások.
    
A polgármester közölte: a világ minden tájáról élénk az érdeklődés Debrecen iránt, ezért döntöttek úgy, hogy tízmilliárdos beruházással 2000-2500 dolgozó elhelyezésére alkalmas A-kategóriás irodaházat, szolgáltatási központot hoznak létre a város észak-keleti részében, ahol a repülőtérihez hasonló városközpontot alakítanak ki. A harmadik városi alközpont később az egykori helyi vágóhíd környékén lévő "rozsdaövezet" helyén alakulhat ki - fűzte hozzá.
    
A polgármester reális célnak nevezte, hogy a város gazdaság- és oktatásfejlesztési programjának megvalósításával Debrecen 2050-re egy 2,5-3 milliós régió 250 ezer lakosú regionális központja legyen.
    
Papp László kitért az oktatásra is, amely szerinte a gazdaságfejlesztés alapja. Ezért épít a város nemzetközi iskolát Debrecen-Pallagon, ezért alakítják át a műszaki képzést a Debreceni Egyetemen, és ezt a célt szolgálja a szakképzési rendszer fejlesztése is.
    
A polgármester fontos erőforrásnak nevezte, hogy 80 ezer diák tanul a városban, vagyis "Debrecennek nem ide kell hoznia, hanem meg kell tartania a munkaerőt".
    
Papp László országosan is példa nélkülinek nevezte a város, az egyetem és a gazdasági kamara együttműködését, ugyanakkor Miklóssy Ferenccel, a hajdú-bihari kamara elnökével megegyezően a kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének javítására hívta fel a figyelmet.
    
"A debreceni kkv-knak komoly utat kell még bejárniuk, hogy versenyképességben elérjék a Nyugat-Dunántúlon működő vállalkozásokat" - mondta Debrecen polgármestere a megyei iparkamara elnökségi ülésén.


(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Folytatódnak a fejlesztések a Nagysándor-telepen
Újra jön a CSAK egy nő?! szimpózium
Mert egy a kenyér…
A Debrecenben gyártott Mercedes-Benz Reform 501 LE nyerte Az év haszongépjárműve díjat
Megdöbbentő részletek a debreceni motorostragédiáról

Hozzászólások