TIME DATE
Ma Orbán nap van.

2020-04-28 19:18:24 / Szerző: HajduPress

Emelkedéssel zártak a főbb nyugati tőzsdeindexek

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, a figyelem középpontjában a vállalati gyorsjelentések mellett az olajárak álltak. Növelték a kockázatvállalási hangulatot azok a jelzések is, hogy több gazdaság elkezdte enyhíteni a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozásokat.

    Londonban az FTSE-100 mutató 1,91 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,27 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,43 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,71 százalékkal, Madridban pedig 1,55 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,54 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,61 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,73 százalékkal kapaszkodott feljebb.
    A nap nyertesei a bankrészvények voltak. A bizonytalanságok miatt a várakozások jelentősen csökkentek, de az eddigi beszámolók azt mutatják, hogy a nyereségek stabilak a rossz hitelekre félretett céltartalékokat nem tekintve.
    A HSBC brit multinacionális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató, Európa legnagyobb bankja 1,0 százalékos pluszban zárt, jóllehet bevétele éves összevetésben 5 százalékkal, adózás előtti nyeresége pedig 48 százalékkal csökkent. Az eredményt lényegesen gyengítette, hogy a rossz hitelekre félretett tartalék összegét 2,4 milliárd dollárral, 3 milliárd dollárra növelte a bank.
    Svájc legnagyobb bankja, az UBS 7,1 százalékkal drágult, miután első negyedéves gyorsjelentésében nyereségének 40 százalékos emelkedéséről számolt be. A spanyol Santander, az euróövezet második legnagyobb bankja a jelentős céltartalékolás miatt 82 százalékkal kevesebb nyereséget termelt, árfolyama 4,8 százalékkal ugrott meg.
    A British Petrol (BP) brit olajipari konszern első negyedévi nyeresége több mint 60 százalékkal csökkent, és a vállalat jelentősen rontotta a finomítói marzsaira vonatkozó második negyedéves előrejelzést. A Brent árának emelkedése végül felfelé húzta a BP árfolyamát is, 2,58 százalékos pluszban zárt a részvény.
    New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,31 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,07 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,67 százalékos mínuszban állt.
    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, de estefelé mérséklődött a veszteség mértéke.
    A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,47 százalékos mínuszban, 22,73 dolláron, míg a júniusi szállítású WTI 6,81 százalékos veszteségben, 11,91 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.
    A WTI napközben közel 20 százalékos, a Brent pedig 7,5 százalékos mínuszban is járt azokra a félelmekre, hogy hamarosan megtelnek az olajtárolók szerte a világban a hatalmas túlkínálat miatt.
    Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,61 százalékkal, 1703,69 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,23 százalékkal 1719,75 dollárra esett a New York-i árupiacon.
    A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0844 dollárt adtak, 0,14 százalékkal erősödött az euró.

MTI


A rovat legfrissebb cikkjei

Ötmilliárdos pályázat elektromos autókra és robogókra!
Erősödött a forint estére
Négy egyetemi startup együttesen 60 millió forintos befektetést nyert el
A második műszak is elindult a győri Audinál
Rövid tőzsdei hírek

Hozzászólások