TIME DATE
Ma Árpád nap van.

2020-02-04 17:26:21 / Szerző: HajduPress

Elstartolt a debreceni Városi Tőkealap

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A tavaly októberi bejelentést követően az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest elindította első tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját Debrecenben. A Debreceni Városi Tőkealap Debrecen és Hajdú-Bihar megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni. A tőkealap működésében első számú partner Debrecen Város Önkormányzata, az operatív feladatokat az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ és az MFB Invest alapkezelője, a Logos Ventures végzi.Az MFB Csoport tag MFB Invest Zrt. 2019. utolsó negyedévében jelentette be legújabb alapja, a Városi Tőkelap indulását. Elsőként Debrecenben került sor az operatív feltételek összehangolására, az együttműködési nyilatkozatok aláírását követően pedig megnyílt a 10 mrd Ft keretösszegű tőkelap a helyi, megyei vállalkozások számára, melyből fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást. Az Alap 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal működik, az átlagos befektetési méret a tervek szerint 100 M Ft és 1 Mrd Ft között alakul. Az Alapból bármely iparági szektorból, kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjei finanszírozhatók. 
 
Az eljárás menete:
  1. Az MFB és a debreceni önkormányzat közös Városi Tőkealapját a debreceni (és hajdú-bihari) vállalkozások az EDC Debrecen-en keresztül érhetik el. A pályázattal kapcsolatos információk megtalálhatók a debrecen.hu Üzletember vagyok oldalán és az EDC Debrecen honlapján, ott a részletekről és a finanszírozási lehetőségekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.
 
  1. A pályázati eljárás úgy indul, hogy az érdeklődő cégek eljuttatják jelentkezésüket, valamint a tőkealap támogatásával fejleszteni kívánt ötletük leírását az EDC Debrecenhez a business@edc.debrecen.hu címre vagy az EDC Debrecen Vállalkozásfejlesztési csoportjánál keresik Lévai Balázst.
 
  1. Az EDC Debrecen vállalkozásfejlesztési csoportja felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel, elvégzi a cég vizsgálatát, majd az anyagot továbbítja az MFB-hez tartozó Logos Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez, mely előterjeszti, jóváhagyásra küldi a projektet a Befektetési Bizottság számára. A Befektetési Bizottság háromtagú, melynek két tagját Debrecen város, harmadik tagját az MFB Invest delegálja.
 
 
  1. Sikeres tőkebefektetést követően az MFB Invest látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az Alap tulajdonrészének eladásáig.
 
Papp László polgármester az eseményen elmondta: a térség kis- és közepes vállalkozásai (kkv-k) versenyképességének javulását várják az első városi tőkealaptól. Debrecen komoly erőforrásként tekint a kkv-kra, amelyek beszállítói lehetnek a városba települt nemzetközi multinacionális cégeknek.

Fotók: Miskolczi János

A rovat legfrissebb cikkjei

Ő sem maradt otthon: őrjöngés a Nagytemplomban
Ő nem maradt otthon, tört-zúzott a Daraboson
Online rajzpályázatot hirdet a Debreceni Vidámpark
Hajápolás karantén alatt
Változások a Kenézy sürgősségi ellátásában

Hozzászólások