TIME DATE
Ma Gedeon és Johanna nap van.

2015-06-16 11:58:57 / Szerző: HajduPress

Élő népművészet Debrecenben: nyílik a kiállítás

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A XVI. Élő Népművészet Országos Pályázat Észak-Alföldi Regionális Kiállítása június 17-én (szerdán) 13 órakor nyílik a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.). Köszöntőt mond Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Szőnyi Sándorné, a Debreceni Művelődési Központ igazgatóhelyettese. Megnyitja Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője, közreműködik Molnár Miklós és tanítványa citerán. A kiállítást rendezte Mátrai-Nagy Andrea etnográfus. A zsűri tagjai Csupor István muzeológus; F. Tóth Mária szakértő; Széll János etnográfus; Torma László, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora; Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus. A megnyitón részt vesz Halász János országgyűlési képviselő is.

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és a Debreceni Művelődési Központ közösen hirdette meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdettek a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:
történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács és gyermekjáték.

Külön pályázati kategóriaként hirdették meg egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekcióját, amely emblematikusan kifejezi és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát. A kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott új formában és funkcióban jelenjen meg ajándék- és használati tárgyakon.
Olyan alkotásokat vártak, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de mai környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy-kultúránkba beilleszthetők. Különös tekintettel várták azokat a pályázatokat, melyek funkcionálisan összetartozó tárgyegyüttesek (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek stb.). Nagyméretű alkotások (épületdíszek, településbútorok, játszóterek stb.) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációit tudják kiállítani.
Pályázni lehetett új művekkel, a 2010 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, és népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is, hiszen a cél az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotásainak reprezentatív bemutatása volt. Három megyéből (Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár Bereg, Hajdú-Bihar) több mint 160-an pályáztak. A jelenlegi kiállításon a szakmai zsűri által a legértékesebbnek tartott alkotások láthatók majd.

A szerdán nyíló régiós tárlatra 105 egyén és 19 közösség pályázott. A pályázatra több mint 800 alkotás érkezett ebből 780 látható. Legreprezentatívabb a hímzés, a szőttes, a viselet kategória.
A kiállítás zárása után a régiós szakmai előzsűri által kiválasztott, 70 alkotó 204 munkája az országos zsűri elé kerül.
Az így kiválasztott alkotásokat állítják ki 2015 őszén a Néprajzi Múzeumban.
A kiállítás 2016. március végéig tart nyitva.
A XVI. Élő Népművészet Országos Pályázat Regionális Kiállítása Debrecenben augusztus 28-ig tekinthető meg hétköznapokon 10-18 óráig, augusztus 20-án 10-20 óráig.

A rovat legfrissebb cikkjei

Ingyenesen nézhető A Padlás musical
Elhunyt Kovács Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház színművésze
Színházi Világnap a négy fal között
A legjobb világzenei albumok közt
Erkély-koncertek a Hagyományok Házában

Hozzászólások