TIME DATE
Ma Ipoly nap van.

2020-07-29 19:44:11 / Szerző: HajduPress

Elkezdődött a nyári meteorszezon

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

 

Július végén kezdetét veszi a nyári meteorszezon. Várhatóan fényes meteorokat, tűzgömböket figyelhetünk meg az égen, augusztusban pedig jönnek a Perseidák, az év egyik leglátványosabb csillaghullásával - olvasható a Turista Magazin honlapján.

A rendszeres meteormegfigyelők tudhatják, hogy a legtöbb raj esetében a legjobb meteoros időszak a hajnal előtti órákban van. Hajnalban emelkedik a horizont fölé azoknak a rajoknak a radiánsa, vagyis a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja, amelyek a nyár közepén csodálatos éjszakai látványt nyújtanak - idézi a National Geographic Magyarország cikkét a magazin.

 
Július 28. és 29. éjszakáin tetőzik az Alfa Capricornidák és a Déli Delta Aquaridák raja, amivel kezdetét veszi a nyári meteorszezon. Bár mennyiségben egyik sem túl intenzív, főként a Capricornidák esetében a lassúság mellett várhatóan a fényes meteorok, tűzgömbök aránya lesz az, ami örömet jelenthet az észlelőknek. A hónap második felében pedig már megjelennek az első Perseidák is, amelynek meteorzápor csúcsa idén várhatóan augusztus 10–15. közé esik.
Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb élményben legyen részed, érdemes városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt választanod az égbolt megfigyeléséhez. A legjobb, ha lehetőséged van olyan helyen letelepedni, ahol körpanoráma tárul a szemed elé.

Forrás: turistamagazin.hu
Fotó: pixabay.com

A rovat legfrissebb cikkjei

Rászoruló iskolásoknak gyűjt pénzt az Ökumenikus Segélyszervezet
Rendőrség: nyáron van a legtöbb közúti baleset
Halálos baleset történt az 54-es úton Bócsánál
Új látogató- és oktatóközpontot adtak át Mátrafüreden
Több mint 15 millió forint bírságot szabott ki a Nébih a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésekor

Hozzászólások