TIME DATE
Ma György nap van.

2018-09-10 11:04:56 / Szerző: HajduPress

Elhunyt egy legendás magyar labdarúgó

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Hetvenötödik életévében elhunyt a Ferencváros labdarúgócsapatának egykori klasszis kapusa, az olimpiai ezüstérmes, VVK-győztes és KEK-döntős Géczi István, aki teljes pályafutása alatt a Fradi játékosa volt.

A fradi.hu megemlékezése: Géczi István 1944-ben született Sajóörösön. 1962-ben, 18 évesen került a Ferencvárosba. 1964. március 15-től 1967. október 31-ig, 44 hónapon át 102 bajnoki mérkőzésen megszakítás nélkül sorozatban védte a Ferencváros kapuját. Az 1968-as idényben meccsenként átlagban mindössze 0.59 gólt kapott, ami máig a legjobb mérleg a magyar bajnokságban!

1975-ös visszavonulása után az FTC kapusiskoláját vezette, és volt az NB I-es csapat kapusedzője is. A Fradi mellett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen dolgozott, doktori címet szerzett, és országgyűlési képviselő is volt. Géczi István javaslatára jött létre a magyar parlament Ifjúsági és Sportbizottsága. Pályafutása elismeréseként 1974-ben az FTC örökös bajnoka lett, 1991-ben FTC Aranydiplomát, míg 1999-ben Centenáriumi Aranydiplomát vehetett át.

    A zöld-fehérekkel ötszörös magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes lett, és a nemzetközi porondon is maradandót alkotott. Géczi István az egyetlen magyar kapus, aki három európai kupadöntőben is szerepelt: a 1965-ös győztes és az 1968-as vesztes Vásárvárosok Kupája-döntő mellett 1975-ben a Kupagyőztesek Európa Kupája-fináléban is pályára lépett. Mindemellett 1972-ben UEFA Kupa-elődöntőig is eljutott a Ferencvárossal.
    A magyar válogatottban mindössze 23 találkozón védett, a fradi.hu beszámolója szerint részben amiatt, mert az akkori rendszer döntése értelmében öt évre száműzték a nemzeti együttestől. Így is szerepelt világ- és Európa-bajnokságon, valamint olimpián is, utóbbin ezüstérmet ért el a válogatottal 1972-ben, Münchenben.


A rovat legfrissebb cikkjei

Ami a győzelemnél is fontosabb: Gara emléke
Otthon tartotta a három pontot a Loki
Videó! Herczeg András fontos felhívása a Loki szurkolóihoz
Tisztelgés Garamvölgyi Lajos előtt
Debreceni súlyemelő sikerek Budapesten

Hozzászólások