TIME DATE
Ma Judit nap van.

2019-11-27 08:47:44 / Szerző: HajduPress

Elhunyt Dan Reisinger, ismert magyar ajkú izraeli grafikus

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Elhunyt Dan Reisinger, ismert magyar ajkú izraeli grafikus kedden - jelentette a Háárec című újság honlapja szerdán.

    A művészt 85 éves korában a Tel-Aviv melletti Givatajimban lévő otthonában érte a halál. A Jugoszláviában, magyar családban született grafikus nyerte el 1998-ban, Izrael történetében grafikusként először az ország legrangosabb elismerését, az Izrael-díjat.
    Izraelben lépten-nyomon találkozni lehet munkáival, jelentős szerepet játszott az ország modern vizuális arculatának megteremtésében. Ő tervezte Izrael számos meghatározó intézményének logóját, köztük az El Al légitársaságét, a Teva gyógyszergyárét és a Habima színházét.

    Reisinger a vajdasági Magyarkanizsán született 1934-ben. A holokauszt során elvesztette családja nagy részét. 1949-ben édesanyjával és nevelőapjával Izraelbe költözött.
    Már 16 évesen felvették a rangos jeruzsálemi Bezalel művészeti akadémiára, később Európában tanulta tovább a korszerű grafikai látásmódot.
    1956-ban plakátot tervezett, amelyben a magyar forradalom menekültjeinek megsegítésére hívta fel a nyugati világot. Egy másik ismert plakátján arra szólította fel az egykori Szovjetuniót, hogy engedje külföldre vándorolni az ott élő zsidókat.
    Budapesten tervei alapján készült el a Teleki téren 2016-ban a munkaszolgálatra elhurcolt áldozatok és túlélők emlékét őrző szoborkompozíció.

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

Lövöldözés egy kórházban, többen meghaltak - ÖSSZEFOGLALÓ
Az USA az elmúlt 25 év legnagyobb hadgyakorlatára készül Európában
Hat személyt vettek őrizetbe az eperjesi robbanással kapcsolatban
Sokakról továbbra sincs hír az eperjesi gázrobbanás után
Legalább öt ember életét vesztette egy gázrobbanásban Eperjesen

Hozzászólások