TIME DATE
Ma Jenõ nap van.

2020-06-30 13:07:50 / Szerző: HajduPress

Elhelyezték az alapkövét a svájci SENSIRION AG új elektronikai üzemének

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Elhelyezték a svájci Sensirion első, anyaországon kívüli európai gyártóüzemének alapkövét kedden Debrecenben.

Papp László, Debrecen polgármestere hatalmas elismerésnek nevezte, hogy az elektronikai ipar egyik vezető svájci vállalata a cívisvárost választotta befektetés helyszínéül.
    A polgármester utalt a Debrecen 2030 város- és gazdaságfejlesztési stratégiára, amelynek kiemelt területe az oktatásfejlesztés, hogy megfelelő színvonalú, magasan képzett szakemberekkel láthassák el a városba települő cégeket.
    Jelezte: a Debreceni Egyetemmel külön stratégiát alakítottak ki a műszaki képzésre, s az onnan kikerülő mérnökökre számíthat a magas hozzáadott értékű termékeket előállító Sensirion. A svájci cég megjelenése Debrecenben jót tesz a munkaerőpiacnak is, erősíti a versenyt a mérnöki munka területén - fűzte hozzá a polgármester.
   
 Patrick Good, a Sensirion karbantartási és infrastrukturális igazgatója ismertette, hogy a vállalat különféle érzékelőket, szenzorokat, mikroszenzorokat gyárt, amelyek megtalálhatóak nem csak a világ autóinak egyharmadában, hanem különféle orvosi műszerekben, lélegeztető gépekben és számos már mérőműszerben.
    Az igazgató azt mondta, hosszú távra terveznek Debrecenben, a beruházás első fázisában 50 embernek adnak munkát, de öt év alatt 250-re szándékoznak emelni a foglalkoztatottak számát. Kis méretben indulnak, de esély van rá, hogy nagyon naggyá nőjenek Debrecenben - hangoztatta.
    Patrick Good elmondta azt is: számos potenciális helyszín közül választották Debrecent, a város mellett a szakképzett munkaerő, a gazdasági ökoszisztéma, a Debreceni Egyetem jelenléte és a magas színvonalú szakképző intézmények megléte döntött.
 
   Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szemléletes példával igazolta milyen hozzáadott értéket képviselő termékek készülnek majd az üzemben: egy körülbelül egy tonnát nyomó prémium személygépkocsi ára 30-80 ezer dollár között van, míg egy tonna szensor értéke 1,5 millió dollár.
    Hozzátette: a fejlődés záloga, hogy a Sensirion árbevételének 24 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja.

A SZINORG és a XANGA cégcsoportok mintegy 10 millió euró volumenű közös befektetésével egy újabb kulcsrakész termelőüzem megvalósítása kezdődött el a XANGA csoport által üzemeltetett Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban. A létesítmény alapkövét Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere Dr. Johannes Bleuel-lel, a létesítményt hosszútávú bérleti konstrukció keretében hasznosító Sensirion AG elnök-helyettesével közösen helyezte el 2020. június 30-án. Az első ütemben megépülő 5000 m2 alapterületű magas műszaki színvonalú üzemben a svájci tulajdonú elektronikai cég magyar leányvállalata 2021. májusában 50 fővel kezdi majd meg működését. A tervek szerint a következő években a két és fél hektáros ingatlanon az üzem több ütemben újabb egységekkel bővül, és 2025-re a munkavállalók száma eléri majd a 200 főt.

A Sensirion AG, amelynek székhelye a svájci Stäfa városában működik, a digitális mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártója, környezetvédelmi és áramlásérzékelő megoldások szakértője. Termékválasztéka tartalmaz gáz- és folyadékáram-érzékelőket, nyomáskülönbség-érzékelőket, környezeti érzékelőket a páratartalom és hőmérséklet, valamint illékony szerves vegyületek, szén-dioxid és részecskék mérésére. Az Egyesült Államokban, Európában, Kínában, Tajvanon, Japánban és Koreában értékesítési irodákkal rendelkező nemzetközi hálózat biztosítja a nemzetközi ügyfelek számára szabványos és egyedi érzékelőrendszer-megoldásokat az alkalmazások széles skálájához. A szenzoros érzékelők általában megtalálhatók az orvosi, ipari és analitikai eszközökben, az autóiparban, valamint a közszükségleti cikkekben és HVAC (klíma) termékekben.

A debreceni üzemet a befektetők a bérlő elvárásainak megfelelően a környezettudatos szemlélet jegyében építik meg, többek között az épület fűtését korszerű hőszivattyús rendszerrel biztosítják majd.

A XANGA csoport üzleti modellje húsz éve változatlan: kulcsrakész gyártó és logisztikai infrastruktúrát fejleszt, melyekben a bérlőként beköltöző termelő vállalatok saját technológiájuk telepítését követően kezdhetik meg működésüket. A jövőbeni befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő biztosítása érdekében 2019. év második felében a XANGA csoport az MFB csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt-vel közösen életre hívta a Debreceni Iparfejlesztési Alapot, melyet a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. menedzsel.

A XANGA mostani fejlesztéshez hasonlóan a jövőben további közös befektetéseket tervez megvalósítani a szintén debreceni székhelyű SZINORG csoporttal is; a két tőkeerős vállalatcsoport összefogása stabil pénzügyi és szakmai hátteret teremt a cívisvárosba települő vállalatok működéséhez szükséges infrastruktúra háttér megteremtéséhez.

A befektetők számára a Sensirion üzem alapkőletétele rendkívüli jelentőségű. A svájci bérlővel pontosan egy éve kezdték el a tárgyalásokat és a megállapodások zárása éppen a COVID-19 vírus okozta vészhelyzet tetőfokán volt. A járványhelyzet ellenére az üzem első ütemének átadására az eredeti terveknek megfelelően 2021. májusában kerül sor.

(MTI, HP)


A rovat legfrissebb cikkjei

Állami kézbe kerül az Alföldi Nyomda
Vízilabda sztárparádé Debrecenben!
Új templom épül
Sok munkája volt a debreceni tűzoltóknak
Mesés adományokat kapott a Gyermekklinika

Hozzászólások