°C
TIME DATE
Ma Orsolya nap van.

2018-05-24 15:56:14 / Szerző: HajduPress

Debreceni programok a gyereknapi hétvégén

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Családi gyereknapi programokkal várják a hétvégén a kicsiket és nagyokat Debrecen kulturális és művészeti intézményei, amelyek már hagyományosan együttműködnek a szervezésben - közölték az intézmények vezetői csütörtökön, a rendezvényeket beharangozó sajtótájékoztatón.

    
Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: a városi intézmények együttműködése a kikapcsolódás mellett olyan programokat is kínál, amelyeken játékos körülmények között szerezhetnek új ismereteket a gyerekek.
    
A városi és városrészi programok több tucat helyszínére több ezer gyereket és felnőttet várnak a szervezők május 26-án és 27-én Debrecenben - jelezte Komolay Szabolcs.
    
Nagy Gergely Sándor, az első vidéki, idén 60 éves debreceni állatkert igazgatója elmondta: a gyereknapon bemutatják az újszülött állatokat, 10 faj példányait pedig közvetlen közelről is megismerhetik, megsimogathatják a fiatalok, köztük azt a zöld szárnyú, nagyméretű papagájt is, amely a sajtótájékoztatóra meghívott óvodások nagy kedvence lett.
    
Koroknai Edit, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója azt emelte ki, hogy intézményükbe sem csak a gyerekeket várják: amíg például a gyerekeket Csőke Kitti művészetpedagógus vonja be az alkotás és a befogadás játékába és örömeibe, addig a felnőtteket Szalai Kata, A fekete lyuk című kiállítás kurátora hívja kötetlen beszélgetésre Madácsy István grafikus tárlatára.
    
Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező igazgatója felhívta a figyelmet Halász Judit évtizede visszatérő gyereknapi koncertjére, amelyet a Kölcsey központban rendeznek, de Esélynap címmel érzékenyítő programok is lesznek fogyatékossággal élő csoportokat képviselő civil szervezetek munkatársainak közreműködésével, illetve kézműves foglalkozásokat is tartanak a Kölcseyben.
    
Angi János, a Déri múzeum igazgatója hozzátette: a kicsiket a Medgyessy Ferenc emlékmúzeum felújított udvarára várják színes programokkal, a 16 éven felüliek pedig a Felnőtt is lehet gyerek program keretében ismerkedhetnek meg az egykori polgári kaszinóval, a nagy múltú Debreceni Casino Egyesület világával.
    
Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ (DMK) igazgatója kiemelte: intézményük már 13. alkalommal, 22 helyszínen szervezi meg együttműködő partnereivel a gyereknaphoz kapcsolódó városrészi családi programokat. A kicsiknek szóló játékos programok mellett szinte valamennyi helyszínen a felnőtteknek főzőversenyt is rendeznek - fűzte hozzá.2018. május 26-27. szombat és vasárnap 9.00-18.00
Gyereknapi hétvége a 60 éves Állatkertben és Vidámparkban
 
Május utolsó hétvégéjén a Debreceni Állatkertben és Vidámparkban a gyerekeké a főszerep. Az Állat- és Növénykert májusban ünnepli megnyitásának 60. évfordulóját, így a szokásosnál is gazdagabb kínálattal, látványos programokkal és meglepetésekkel várják a gyerekeket és családokat, a szórakozni, és kikapcsolódni vágyó Nagyközönséget!
 
Programok:
 
Ludas Matyi zenés színházi interaktív drámajáték a Debreceni Színjátszó Stúdió előadásában
Vitéz László és az elátkozott malom című vásári bábjáték a Vojtina Bábszínház előadásában
 • Sportos gyermeknap a Decathlonnal (sportversenyek, pingpong, tollaslabda, kosárlabda, roller, trambulin).
 • Játszóház és gyermekkuckó a Debreceni Cicavilág Egyesülettel (kézműves foglalkozások, arcfestés, csillámtetoválás)
 • Íjászbemutató, íjászverseny a Fehérlófia Hagyományőrző Íjász Egyesülettel.
 • Közlekedésbiztonsági bemutató a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársaival.
 • Mentési bemutató a DEKOM Különleges Mentőcsoportjával.
 • Látványetetések és állatbemutatók: újszülött állatok bemutatása, pingvinséta, kattasétány, csacsi- és pónifogat, állatsimogató, bátorságpróba és állatkerti fejtörő nyereményekkel.
 • Továbbá a nap folyamán a vidámparki játékgépek garantálják az önfeledt szórakozást a vendégeknek.
A programokon való részvétel a normál belépőjegy megváltását követően díjtalan.
 
2018. május 27. vasárnap
Kölcsey Központ
Gyereknap Halász Judittal – Igen!
 
Nem kell bizonygatni, hogy Halász Judit szereti, fontosnak tartja, amit csinál. Azoknak énekel, akiknek már a szülei is az ő dalain nőttek fel. Fújja már pár generáció ezeket a nótákat, amikor pedig felcsendül a Dal ugyanaz marad… – az édesanyáknak fényesedik a szemük. Nagy ajándékot kap Debrecen azzal, hogy évről évre dupla Halász Judit-koncerttel ünnepelhet gyereknapot.
 
A Kölcsey Központban május 27-én 11 és 15 órától kezdődő koncert köré kísérő programokat is kínálnak a szervezők: az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is a Baltazár térre hirdette meg a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedőt (10.00-16.00), melynek országos főnyereménye egy Škoda Rapid Family személygépkocsi. A versenyre nevezhet minden olyan magyarországi lakóhellyel rendelkező család, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6–17 év közötti gyereke(ke)t nevelnek. Idei újdonság, hogy a legtöbb résztvevővel rendelkező iskola akár 500 000 Ft értékű iskolaszert is nyerhet.
 
A Ringató országos kisgyermekkori zenei nevelési program, Debrecenben 2010 óta élteti Horváth Zsuzsi Ringató-foglalkozásvezető. Immár hagyomány, hogy gyereknapon az egész család részese lehet az ingyenesen kínált Családi Ringatónak a Kölcsey Központ Báltermében. Május 27-én 10 órától meghívott vendégként Dsupin Pállal várja az apukákat, anyukákat és a kisgyermekeket (hároméves korig).
„Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel... még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.”
Kodály Zoltán, 1948.
 
Érzékenyítő programok – Esélynap a Gyermeknapon
A korábbi években kialakult hagyomány szerint a gyermeknap programjai között érzékenyítő, szemléletformáló tartalmak is helyet kapnak. A fogyatékossággal élő csoportokat képviselő civil szerveztetek munkatársainak, tapasztalati szakértőinek közreműködésével a Kölcsey Központ folyosóján többek között segítő és terápiás kutyák bemutatójával, jelnyelvi játékokkal, a látássérültek által használt segédeszközök bemutatójával találkozhatnak az érdeklődők, emellett pedig lehetőségük nyílik kötetlen beszélgetésre is az alábbi kitelepülő szervezetek képviselőivel:
 
 • Aura Segítő Kutya Alapítvány
 • Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház
 • Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete
 • Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Egyesület
 • Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete.
 
Az érzékenyítő programok sorában a fentiek mellett az Autizmus a Családban Egyesülettel elkezdett együttműködést is tovább visszük. Az áprilisban megrendezett Kék séta után az Egyesület ezúttal autizmusban érintett gyermekek, fiatalok csodálatos képeit hozza el a Kölcseybe, melyekkel az adományokat felajánló látogatókat meg is ajándékozzák majd. Az esélynap jegyében Böjte Csaba ferences szerzetes gyergyószárhegyi pártfogoltjainak debreceni táborozására is gyűjtünk, akiket a Galiba Gyermekfesztivál felvonulásán is viszontláthatunk.
 
A további kézműves gyerekfoglalkozások házigazdája a Maminvent, a KreDenc, a Gyermekváros Egyesület és a Csemeteliget Baba-mama és Gyermekközpont. 9.30-tól a körfolyosón Kangatréning-bemutató, 12.30-tól Réti Tibor Gitáros Mókaórája a Csemeteliget jóvoltából.
 
A Bálterem lesz a helyszíne a Tálti és a Világfa című ökomese előadásának 17 órától.
A Zöld Város program keretében 2017 tavaszán elindult a Művésztér Egyesület ökoszínházi projektje, melynek keretében a környezeti nevelés egy sajátos formáját választották: a színház eszközeivel hívták fel a figyelmet a környezetvédelemre, környezettudatosságra. Ökoszínház, mert egyfelől maga a mesedarab is szemléletformáló, másfelől pedig a díszletek és jelmezek elkészítésekor is szempont volt az újrahasznosítás. Áfra János meséjét az Ibolya Utcai Általános Iskola színjátszószakköre vitte színpadra, melynek vezetője Sebestyén Mária, aki egyben az előadás rendezője is. Az előadásra való felkészülést a Csokonai Színház színésze, Vranyecz Artúr segítette, a díszletekről és jelmezekről Tóth Ilona Csilla, a Déri Múzeum textilrestaurátora gondoskodott. A mesedarab zenéjét Stefán János szerezte, a színpadra alkalmazását pedig Papp László, a Vojtina Bábszínház fény- és hangtechnikusa végezte. Mindketten a debreceni Ghost Toast zenekar tagjai. Az előadás megvalósulását a Méliusz Libakerti Fiókkönyvtára segítette.
 
Az előadás hossza 50 perc, a belépés díjtalan.

 
2018. május 27. vasárnap 10.00-16.00
MODEM-nap gyerekeknek
 
Gesztusfestészet, mesefilmvetítés, művészeti foglalkozás, zsonglőrködés, workshop és koncert – május 27-én elsősorban, de nem kizárólag a gyerekeket várjuk a MODEM-be. A rendhagyó gyereknapon 10-től 16 óráig folyamatos művészeti programok fogadják a kisebbeket és nagyobbakat, és a szülőkről sem feledkezünk meg. Míg a gyerekeket Csőke Kitti művészetpedagógus vonja be az alkotás és a befogadás játékába és örömeibe, a felnőtteket Szalai Kata, A fekete lyuk című, előző nap nyíló kiállítás kurátora hívja kötetlen beszélgetésre Madácsy István grafikus tárlatán.
 
A programok részletesen:
 
10:00 - 11:00:   Látogatóban. Művészetpedagógiai foglalkozás a Fátyolsáv fények, csurranó színek című
                        kiállításon (5 éves kortól), Csőke Kitti művészetpedagógussal
10:00 - 11:00:  (felnőtteknek): Kötetlen beszélgetés Szalai Kata kurátorral a Fekete lyuk című tárlaton
11:30 - 12:30:  Gesztusfestészet. Művészetpedagógiai foglalkozás (5 éves kortól) a 3. emeleten,
Csőke Kittivel
12:00 - 13:00:  Ingyenes mesefilmvetítés a művészetpedagógiai teremben a 3. emeleten
12:30 - 13:00:  Zsonglőr játszóház kicsiknek és nagyoknak a Rozé Társulattal a belső kertben
13:30 - 15:00   Jöjjünk le a falvédőről! Szabó Eszter Ágnes képzőművész workshopja a belső kertben
Szoboszlai Lillával, nem csak gyerekeknek
15:00 - 16:00:  Az ArcoNobile vonósnégyes koncertje a fogadótérben
 
A programok ingyenesen látogathatók, átjárás a Zöld Kilincs kávézón keresztül.
 
 
2018. május 27. vasárnap 10.00-16.00
Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum
Manók az udvaron
 
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy udvar. Ha földjére eső hullt, pompás szobrok nőttek ki belőle. Ám gazdájának valami mégis hiányzott, így magához hívott minden manót….Így kezdődik a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum gyereknapi meséje. A történetben sok valós elem is akad, hiszen valóban megújult, megszépült az épület belső udvara, és persze csodálatos szobrok is várják itt a látogatókat. A gyereknapi móka, amelyre minden kis és nagyobb manót várnak a szervezők, május 27-én 10 órától 16 óráig tart majd.
 
 
2018. május 27. vasárnap 21.00-23.00
Déri Múzeum
Éjszaka a múzeumban
 
Felnőtt is lehet gyerek –ez a Déri Múzeum gyereknapi programjának címe, amely a tizenhaton túliaknak szól. Május 27-én, este 21 órától 23 óráig a nagy múltú Debreceni Casino Egyesület világát ismerhetik meg a látogatók. A kiállítótérben, a Díszteremben és a kávézóban is lesznek programok. A Déri Múzeumban erre az estére megelevenedik a reformkor úri és polgári szalonjainak hangulata. Az éjszakai tárlatvezetés mellett nemcsak rejtélyekkel találják szemben magukat a kései vendégek, de tánc, s persze a kaszinóban szokásos játékok is várják a látogatókat.

 
Debreceni Művelődési Központ
 
A Debreceni Művelődési Központ 2018-ban már 13. alkalommal, 22 helyszínen szervezi meg – az együttműködő partnerekkel közösen – a gyermeknaphoz kapcsolódó Városrészi családi programokat. Már a tervezés időszakában kiderült, hogy az előző évekhez hasonlóan az idén is várják a családok a rendezvényeket, amelyeket 2018. május 12.–június 14. között valósítanak meg, többnyire hétvégén, amikor a szülők és a gyermekek is több szabadidővel rendelkeznek. Minden évben törekszenek arra, hogy színes, színvonalas programokkal várják a vendégeket. Idén sem maradhatnak el a színpadi produkciók, kézműves foglalkozások – a kézműves mesterek és népi iparművészek közreműködésével–, főzőversenyek, ügyességi játékok és a kisebbek nagy örömére az ingyenes ugrálóvárak.
Idén a szabadidő helyes eltöltése és a közösségi élmények nyújtása mellett fontos célkitűzés a családok és közösségek összetartozásának erősítése. Kiemelt cél, hogy minél többen megismerjék Debrecen amatőr csoportjainak tevékenységét, fedezzünk fel új tehetségeket. A gyermeknapi családi programsorozat fő támogatója ebben az évben is DMJV Önkormányzata. Az egyes városrészekben a helyi közintézmények és gazdasági társaságok mellett magánszemélyek és önkéntesek is segítik a rendezvényeket. A rendezvényeken összesen 194 színpadi programelem (előadóművészek, táncosok, zenés produkciók, bábosok, sport-, harcművészeti bemutatók, bűvészek, stb.), 31 féle kézműves tevékenység és 21 féle egyéb játszóházi tevékenység szerepel. 1900 közreműködő vesz majd részt a rendezvénysorozatban. Az érdeklődők száma egyébként évről évre nő, tavaly több mint 18.000 fő látogatott el a programokra.
 
Helyszínek május 25–26. között:
május 25., 10.00–13.00
WESSELÉNYI LAKÓTELEPI GYERMEKNAP
A rendezvény védnöke: Pankotai László, a városrész önkormányzati képviselője
Helyszín: DMK Tímárház – Kézművesek Háza
 
május 26., 10.00–13.00
VÉNKERTI GYERMEKNAP
A rendezvény védnöke: Dr. Barcsa Lajos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője
Helyszín: Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 
május 26., 10.00–12.00
IFJÚSÁG UTCAI GYERMEKNAPI CSALÁDI DÉLELŐTT
A rendezvény védnöke: Dr. Papp Csaba, a városrész önkormányzati képviselője
Helyszín: Ifjúság Utcai Óvoda
 
május 26., 14.00
HOMOKKERTI GYERMEKNAP
A rendezvény védnöke: Türk László, a városrész önkormányzati képviselője
Helyszín: DMK Homokkerti Közösségi Ház
 
május 26., 10.00–18.00
GYERMEKNAP A LIGET TÉREN
A rendezvény védnöke: Jámbor Ferenc, a városrész önkormányzati képviselője
Sportversenyek, slambucfőző verseny, aszfaltrajzverseny, kézműves foglalkozások, színpadi programok, kisállat-simogató, ugrálóvár, BÜFÉ.
Helyszín: Liget tér
 
 
 
május 26., 14.00–19.00
ÚJKERTI GYERMEKNAPI CSALÁDI DÉLUTÁN ÉS KÖZÖSSÉGI ÜNNEP
A rendezvény védnöke: Korbeák György, a városrész önkormányzati képviselője
Helyszín: Újkerti Szánkódomb
 
 
Debreceni Közlekedési Vállalat
Nosztalgiázz velünk gyereknapon!
 
Gyermeknapon, 2018. május 27-én, vasárnap díjmentesen nosztalgiázhatsz szüleiddel a DKV villamoson. A gyermeknapi nosztalgiavillamosok a Nagyállomásról a következő időpontokban indulnak:
1-es vonalon: 14.00 és 16.00-kor
2-es vonalon 15.00-kor
 
A villamosok a teljes 1-es és 2-es vonalon végig közlekednek és minden megállóhelyen megállnak.
Szeretettel várunk minden kicsit és nagyot!
 
 
 
A műsorváltozás jogát fenntartják!
 
 
További információk:
 
http://fonixinfo.hu
http://www.zoodebrecen.hu
http://www.modemart.hu
http://www.derimuzeum.hu
http://www.debrecenimuvkozpont.hu
http://www.dkv.hu
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Háztető és melléképület égett Debrecenben
Kifogásolt a levegő minősége Debrecenben
Családbarát város lett Debrecen
Megújul a járda a Csap és a Tanító utcán
Balhé volt a Petőfi téren, őket keresi a rendőrség

Hozzászólások