TIME DATE
Ma Kármen és Anita nap van.

2019-05-25 20:31:15 / Szerző: HajduPress

Debreceni patkány(ok)

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Hibázni ugyebár emberi dolog. Legalábbis nekem ezt tanították. Meg azt is, hogy katonásan vállalni kell érte a felelősséget. Mert az úgy korrekt, az úgy emberi. De ne innen induljunk, mert ez sokaknak magas. 


Induljunk onnan, hogy van egy féltve őrzött, gyönyörű autód, ami épp eladó. Lemosva, megtakarítva eladásra kínálod Debrecennek egy olyan szegletében, ahol biztonságban van, mégis sokan láthatják: hátha beleszeret valaki.
 
Reggel még gyönyörködsz benne, ahogy megcsillan a verda a napsütésben, kicsit eljátszol a gondolattal, hogy „milyen jól jár, aki megveszi”, „lehet, el sem kéne adnom”, „jaj… milyen szép helyekre elvitt bennünket az évek alatt”.
 
Délután meglátod a viharfelhőket, szaladsz érte, meg ne ázzon, jobb neki a garázsban.
 
Jön a döbbenet: valaki bizony csúnyán, reccsenősen, aljasul lezúzta a te féltve őrzött egyik kincsedet. Földbe gyökerezik a lábad, iszonyatos tanácstalanság, elkeseredettség, düh, megalázottság.
 
Betyárbecsületben bízva keresel egy cetlit, egy telefonszámot, bármit. Abban bízol, hogy mindenki olyan, mint te. Hogy más is katonásan vállalja a felelősséget: DE NEM.
 
Nincs cetli, nincs rendszám, csak a sérült autód. Tanú nem sok, a kiérkező rendőr sem nagyon biztat, a költség a tiéd. A büdös, mocskos, patkány polgártársad meg éli világát, lehet, le is sz.rja magasból a történteket. Vagy ami még rosszabb: fel se tűnt neki.
Az egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldást választotta: sunyiban meglépett.
 
Több szempontból is felháborít ez az eset. Egyrészt azért, mert elszomorító képet fest az emberek egymáshoz való viszonyulásáról. Elszomorító közlekedésbiztonsági szempontból is. A legdurvább viszont az, hogy manapság bárki összetörheti bárkinek az autóját, bármilyen következmény nélkül. Csak ügyesen kell csinálni, úgy, hogy ne lássa senki, úgy, hogy ne tűnjön fel.

Rettegnek az emberek a következményektől, a megemelkedő kötelezőtől, a rendőrségi eljárástól, úgyhogy inkább menekülő patkányként gyorsan elhagyják a süllyedő hajót. Így lesz az emberből alávaló patkány, aki odujából figyel, nehogy lecsapjanak reá.
 
Megj.: a debreceni Bihari utcán szombaton történt (aljas) közlekedési baleset helyszínén természetesen rendőri intézkedés történt, ismeretlen tettes ellen megindult az eljárás.
 
SKB
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Igazán stílusosra sikerült Erzsébet királynő karantén utáni első fotója
Digitális oktatás, 2020, koronavírus idején
Az érték unalmas?
Life is back!
Mi vagyunk a magányos, bántalmazottak országa...

Hozzászólások