°C
TIME DATE
Ma Valér nap van.

2018-03-01 15:07:46 / Szerző: HajduPress

Debreceni kardiológiai napok: csökkent az infarktusok száma

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon - hangzott el a debreceni kardiológiai napok keretében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön a cívisvárosban.

    
Édes István kardiológus professzor kiemelte: míg az 1990-es években évente 15 ezren haltak meg szívinfarktusban, jelenleg 5-6 ezren halnak meg évente ebben a betegségben.
    
Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem (DE) kardiológiai és szívsebészeti klinikájának igazgatója szerint a szív-katéteres laboratóriumok országos hálózatának kialakítása nagyban hozzájárult az eredményekhez, de további javulást jelentene, ha a betegek gyorsabban hívnának mentőt és fordulnának szakemberhez.
    
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar emberek az infarktus tüneteit tapasztalva nem hívnak azonnal mentőt, sokat várnak, hogy "majd történik valami", pedig a szívizom gyógyítása szempontjából az idő fontos tényező - magyarázta a professzor.
    
A debreceni kardiológiai klinikán egyébként évi 600-700 akut infarktus-ellátás történik, az ambulanciájukon közel 40 ezer beteg fordul meg évente - fűzte hozzá Csanádi Zoltán.
    
A most 23. alkalommal megrendezett debreceni kardiológiai napokon mintegy 800 szakorvos - kardiológus, belgyógyász, háziorvos - vesz részt. Egyebek mellett áttekintik az iszkémiás szívbetegségek új prevenciós és terápiás lehetőségeit, illetve az előző év nagy európai és amerikai kardiológus kongresszusain ismertetett legfontosabb új eredményeket - jelezte Csanádi Zoltán professzor.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Szigorodnak a homeopátiás készítményekre vonatkozó szabályok
Összefüggést mutattak ki a légszennyezettség és a vetélés kockázata között
Újra várja a vendégeket a Termálfürdő kültéri medencéje
Tüdőgyógyász: a náthának is lehetnek szövődményei
Ingyenes elsősegélynyújtó program Hajdú-Bihar megyében

Hozzászólások