TIME DATE
Ma Ilona nap van.

2015-06-24 09:11:35 / Szerző: HajduPress

Debrecen Európa-bajnokot ünnepelhet

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A debreceni súlyemelő, Kecskés Zoltán az M40-es korcsoport 69 kg-os súlycsoportjában, hat tökéletesen kivitelezett gyakorlattal, szakításban, lökésben és összetettben is, új országos csúcsokat emelve állhatott Európa tetejére az EB-n. Szakításban 105, lökésben 131 kg-ot ért el, 236 kg-os összetett eredménye újabb magyar rekord.

Nagy-Britanniában. a walesi Bangor városában június 13-tól 20-ig rendezték meg a 2015. évi Masters Súlyemelő Európa-bajnokságot. A kontinens országaiból 410 veterán súlyemelő, köztük 13 magyar versenyző adott találkozót egymásnak ebben az ősi walesi egyetemi városban, hogy eldöntsék kik a legerősebbek, legügyesebbek. A 13 ezer lakosú város egyeteme, a Bangor University 10 ezer egyetemi hallgatónak ad otthont, akik a szemeszter befejezése után a több száz veterán súlyemelőnek és a Bill Barton elnök által vezetett verseny-rendező bizottságnak adták át az egyetemet, elsősorban annak a korszerű sportlétesítményeit, kollégiumi férőhelyeit.
Az EB-re benevezett 15 magyar versenyző közül végül is 13 jelent meg a verseny helyszínén. Rajtuk kívül a magyar súlyemelő bírói karból Fábik Béla és Réz Attila is vállalták, hogy a versenyzőkhöz hasonlóan saját költségen utazzanak a helyszínre és bíráskodjanak. A versenyre sok szurkoló családtag is érkezett, harsány bíztatásuk jól esett, segítette a dobogóra lépőket.
A verseny rendezése zömmel megfelelt az IWF Szabálykönyvében előírtaknak, sajnos a tornacsarnok padozata nem biztosította a magasított dobogót, illetve a hivatalos mérleg és az öltözőben elhelyezett önellenőrzést szolgáló mérleg nem volt egységessé kalibrálva, ami számos versenyzőnek, köztük a magyaroknak is meglepetést okozott. Szerény volt a regisztrációkor megkapott csomagocska, csupán az azonosító kártyát és a versenybeosztást tartalmazta.

Ezeken túlmenően a versenycsarnok, a lelátók, a 8 állásos bemelegítőhely, az edzőhelyiség mindenhol új Eleikó súlyzókkal, a terem díszítés, az öltözők, toalettek, fürdők ideálisak voltak, büfé is rendelkezésre állt. A WADA Magyarországról kiküldött doppingellenőrei végig jelen voltak és vizsgálták a kisorsolt versenyzőket.
 Megérkezve a 30-33 fokos magyar nyárból a 14-18 fokos, szeles és csak időnként napos, a hazaiak szerint nyárias Walesba, még kabátot, dzsekit is magunkra vettek a magyarok, de végül is az időjárás inkább kellemesnek volt mondható. A magyarok leginkább Manchesterig repülővel utaztak, utána pedig a legtöbben a vasutat vették igénybe, annak pontosságával, kényelmével, ám sokszoros átszállási kényszerével együtt, de voltak akik költségmegosztó összefogással taxival tették meg a repülőtértől Bangorig a 160 km-es utat.

A város és környéke mindenkinek elnyerte tetszését, sokat sétálgattak a hagyományos brit pirostéglás házsorok között, a tengerparton, a szép parkokban, az egyetem udvarán.Élményt nyújtott az 1532-ben épült Katedrális, és a külön-külön is építészeti remekeknek számító templomok, erődítmények megtekintése. Amire viszont azonnal figyelni kellett, az a szigetország baloldali közúti közlekedése volt, de ehhez is sikerült alkalmazkodni.
A magyar csapat összesített eredménye nagyon tiszteletreméltó az Európa Bajnokságon, hisz mindösszesen 6 első, 1 második, 3 harmadik, 1 ötödik és 1 hatodik helyezést értek el a különböző kor- és súlycsoportokban, míg 1 versenyző visszalépett, tehát szinte majdnem minden kiutazott versenyző érem és pontszerző lett.

Az elért eredmények:
Kasza Adrienn W40, 48 kg: I. hely
Bódis Szabó Katinka W35 75 kg: I. hely
Szepessy László M70 94 kg: I. hely, 110 kg-os lökés világcsúccsal,
Pátrovics Géza M60, 62 kg: I. hely
Kecskés Zoltán M40, 69 kg: I. hely
Marton Endre M40, 85 kg: I. hely
Dr. Muhoray Árpád M60, 105 kg: II. hely
Juhász Gábor M55, 62 kg: III. hely
Pócza Károly M50, 105 kg: III. hely
Magát János M45, +105 kg: III. hely
Kovács Csaba M40, 94 kg: V. hely
Antal Ottó M55, 62 kg: VI. hely
 
Az EB közben az Európai Masters Súlyemelő Szövetség megtartotta éves közgyűlését, melyen elfogadták, hogy a következő évi Masters Európa Bajnokság Azerbajdzsánban legyen. Az ez évi VB szeptemberben következik Finnországban. Reméljük, az idei VB-n és az egy év múlva megrendezendő kontinensviadalon hasonló szép eredményekkel tudnak bemutatkozni a masters magyar súlyemelők.
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Ontja a gólokat a Loki
Újabb hazai sikerrel roboghat tovább a Loki
Bódi ahhoz megy, akihez C. Ronaldo ment
Gyász: váratlanul meghalt a fiatal magyar focista
4-et rúgott, 5-ösre vizsgázott a Loki nyitányon

Hozzászólások