TIME DATE
Ma Zsuzsanna nap van.

2020-02-12 13:05:08 / Szerző: HajduPress

Debrecen, a mi otthonunk – Tartsuk együtt rendben!

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Debrecen az ország egyik legzöldebb városa. Debrecenben a közösségi zöldterületek nagysága 5 millió négyzetméter és  itt található az ország legnagyobb belterületi erdősége, a Nagyerdő.  Ezen zöldterületek gondozására és tisztán tartására idén a tavalyi keretnél 560 millió forinttal többet biztosít Debrecen város költségvetése; a városüzemeltetési és zöldterületi feladatokra együttesen 5,2 milliárd forintot fordítanak.  - A városi közösségi és zöldfelület fenntartási feladatokat új koncepció mentén végezzük, mert azt szeretnénk elérni, hogy Debrecen tiszta és szép legyen – hangsúlyozta Balázs Ákos alpolgármester sajtótájékoztatóján. Íme az önkormányzat közleménye, szó szerint.

Az új koncepció lényege az „egy terület – egy gazda” elv. Ez azt jelenti, hogy adott területen ugyanazon vállalkozás végzi a városi közösségi és zöldterületek köztisztasági, fenntartási feladatait, valamint a parkolók takarítását. Így könnyebb feladatok szervezése, nyomon követése,  és ellenőrzése. Mindezen feladatok ellátását modern informatikai megoldásokkal fogjuk támogatni. 

Fontos szempont volt az új koncepció kialakítása során, hogy a városüzemeltetési feladatoknál a környezetbarát, elektromos meghajtású eszközöket helyezzük előtérbe.  Ezért a jövőben egyre több elektromos eszközöket, gépeket fogunk alkalmazni. A jövőben tervezzük elektromos hulladékgyűjtő járművek beszerzését is.

2020-ban hadat üzenünk a parlagfűnek! A DEHUSZ Nonprofit Kft. keretein belül létrehozunk egy azonnal bevethető parlagfű kommandót. A fertőzött területek felderítését a parlagfű azonosítására alkalmas szoftverrel rendelkező drónok segítik majd. Az intézkedéstől azt várjuk, hogy csökkenjen a parlagfű pollen mennyisége.

Kiemelt feladat a levegőminőség javítása, a szállópor koncentrációjának csökkentése. Folytatjuk a „Debrecen, a mi kertünk” programot, amelynek keretein belül 10 ezer fát ültetünk el öt év alatt. Az uralkodó széliránynak megfelelően véderdősítést is végzünk, amely  csökkenti a városba jutó por mennyiségét.

Ezzel párhuzamosan elkezdjük a városi fenntartású közutak mentén rendbe tenni az útpadkát, és a mellette található zöldterületet. Így esős idő esetén nem folyik a sáros lé az úttestre, majd megszáradva, nem  növeli tovább a porterhelést.

Folytatjuk a „Te Szedd! De inkább ne dobd el!” akciót is, amelyhez idén is csatlakozhatnak helyi közösségek. A Nagyerdő területén olyan hulladékgyűjtőket telepítünk, amelyek lehetőséget adnak a szemét szelektív elhelyezésére

A Zöld város programban a Libakertben, a Dobozikertben és a Sestakertben már befejeződtek a munkák; a Belvárosban és a Vénkertben jelenleg is folyik a kivitelezés. A program folytatódik: a Dósa nádor téren, az Újkertben, a Tócóskertben, a Tócóvölgyben, a Bem-téren, a Sóház városrészben, valamint a Petőfi téren is elindulhat a kivitelezés.

Ezen területek fenntartása az új városüzemeltetési koncepció részeként szintén kiemelt figyelmet kap.

A kisgyermekes családok számára idén a játszóterek építésére és fenntartására több, mint 100 millió forint fordítunk, melynek részeként a régi, nem szabványos játszóterek közül hetet átépítünk, felújítunk.

A járdák állapotán is javítani szeretnénk, ezért újak építésére és a már meglévők korszerűsítésére idén a tavalyi költségvetési tervezet összeg kétszeresét, több mint 120 millió forintot fordítunk.

Együtt tarthatjuk tisztán Debrecent, ezért az év folyamán városrészi nagytakarításokat hirdetünk, amelyben várjuk a debreceniek részvételét is.

Szeretnénk, ha nemcsak tiszta, de virágos is lenne Debrecen, ezért terveink között szerepel egy városi virágkertészet létrehozása is.    


A rovat legfrissebb cikkjei

Új játszótér épül Bánkon - FOTÓK
Tömegbaleset Debrecenben: bűnösnek mondták ki a villamosvezetőt
Mobiltolvajt keresnek Debrecenben
Újabb nemzetközi elismerést kapott Debrecen - FOTÓK
Íme a segítség a szülőknek a Dósa nádor tér és a Csapó utca lezárása miatt

Hozzászólások