TIME DATE
Ma Gál nap van.

2019-04-24 15:27:01 / Szerző: HajduPress

Cukorbombákat helyeznek el a Fórumban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Különleges rendezvénysorozattal hívja fel a figyelmet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a diabéteszre, amelynek első állomása Debrecen lesz. Április 27-én egy Cukorbombát helyeznek ki a Fórum Debrecenben, amely egy interaktív, cukorka formájú installáció, célja pedig, hogy az érdeklődők játékos keretek között tesztelhessék a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteiket.A ketyegő Cukorbomba üzenete, hogy mindenkinek még ma kell tennie azért, hogy megakadályozza annak felrobbanását – azaz megfelelő ismeretekkel rendelkezzen annak érdekében, hogy a túlzott cukorfogyasztás ne okozhasson maradandó egészségkárosodást vagy akár 2-es típusú diabéteszt. A játék lényege, hogy meghatározott idő alatt kell válaszolni a megadott kérdésekre. Ha a résztvevők helyesen és időben válaszolnak a kérdésekre, akkor megelőzhetik a virtuális Cukorbomba felrobbanását. A helyszínen, ahol április 27-én 9:00 és 20:00 között várják a látogatókat, ingyenes vércukorszint-mérésre is lehetőség lesz.

„Fontosnak tartjuk, hogy a cukorbetegségre játékos formában hívjuk fel a figyelmet, hiszen a diabétesszel, annak megelőzésével és tüneteivel kapcsolatos ismeretek így sokkal jobban rögzülnek, mint ha csak egy előadást hallgatnának végig a résztvevők” – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének az elnöke.

Ha pedig a cukorbomba kérdéseire helyesen válaszolnak, azzal nemcsak annak felrobbanását előzhetik meg, de hasznos, gyakorlati tudást is szerezhetnek erről az egyre elterjedtebb betegségről.  2019-ben még számos helyszínen találkozhatnak az érdeklődők a Cukorbombával. A roadshow célja az is, hogy szélesebb körben megismertessük aktívan működő tagszervezeteinket. Aki már érintett, vagy megelőzés céljából szeretne többet tudni a diabéteszről, az nem marad egyedül, van hová fordulnia a kérdéseivel, hiszen a betegszervezetek ebben is tudnak segíteni.”

Ma már sokan tisztában vannak azzal, hogy a diabétesz egyre elterjedtebb betegség, kevesen tudják azonban, hogy ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Kiemelten fontos tehát, hogy időben diagnosztizáljuk a diabéteszt, és megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről.


 

A rovat legfrissebb cikkjei

Izgalmas interjú: életmentés a babavilágban
Elindult az influenza-figyelőszolgálat
Tüdőrákot okozott az e-cigaretta
Gondolatvezérelt megoldással újra járt egy lebénult férfi
Kétségbe vonja a vörös hús veszélyességét egy új tanulmány

Hozzászólások