TIME DATE
Ma Géza nap van.

2019-08-26 13:44:09 / Szerző: HajduPress

Csíkszeredai tudósítók nyerték az V. Kulturális Filmek Fesztiválja filmversenyét

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A Küzdelem a hősökért című film alkotói, Csúcs Mária és Csúcs Péter csíkszeredai tudósítók nyerték meg az V. Kulturális Filmek Fesztiváljának filmversenyét. Az augusztus 22. és 25. között tartott szatmárcsekei rendezvényen az Alföld Televízió is képviseltette magát.

A rendezvény egyik alapítója Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, aki 4 évig, egészen tavalyi haláláig volt a filmverseny zsűrielnöke. Lelkesedése, nemzeti hitvallása, a magyar kultúráért tett munkája ma is erőt ad a szervezőknek és az alkotóknak egyaránt.
A fesztiválon azok a rövid internetes videók versenyeztek, amelyek pozitív példákkal mutatták be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.
A világban szétszórattatásban élő honfitársainkat a magyar kultúra, a nemzeti identitásunk köti össze, aminek egyik felülete a filmversenynek otthont adó Tudósítók.hu.

A legjobb filmek készítői idén több, mint 2 millió forint értékű díjat kaptak. A Tudósítók.hu oldalon augusztus 3-ig tartó közönségszavazás alapján a szatmárcsekei döntőbe 25 film jutott be. Ezeket a filmeket pontozta a zsűri, majd - a végleges döntés előtt - az augusztus 24-én délelőtt Szatmárcsekén megjelent alkotók számára személyesen is értékelte.
Az Alföld Televízió Radics Lászlóról, a híres debreceni mézeskalács-készítő mesterről forgatott kisfilmjével nevezett a versenyre. Az alkotás bekerült a fesztivál 25 legjobb alkotása közé.

A filmek értékelése után az alkotók és a zsűri tagjai együtt átmentek a csónakfejfás temetőbe, ahol megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét. Tiba Zsolt, a település lelkipásztora a református templombeli istentiszteleten a résztvevőkkel együtt emlékezett meg Kerényi Imréről.
A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes Művész volt, tagjai pedig Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós online média szakértő.

A 300 ezer Ft-os közönségdíjat a Parázson született című filmjükért a Pannon RTV munkatársai, Buzás Zsuzsanna és Huszár Krisztián vitték haza Szabadkára.
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által felajánlott 800 ezer Ft-os fődíjat a közmédia csíkszeredai tudósítói, a Küzdelem a hősökért című film alkotói, Csúcs Mária és Csúcs Péter kapták.
A 2. helyért járó 400 ezer Ft-ot az Erdély és Románia ,,nagy egyesülése” 100 című film alkotói, Margittai Gábor és Major Anita vehette át.
A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott, a 3. helyezettnek járó 250 ezer Ft értékű díjat a Miasszonyaink – A topolyai zárda nővérei című film készítője Gazsó Orsolya vihette haza a Vajdaságba.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 100 ezer Ft-os különdíját Egyedi Zsolt és Egyedi Bernadette a Csepp a tengerben: szamosardói szórványkollégium című filmjéért vehette át.
A Tiszántúli Takarék 100 ezer Ft-os különdíját a Múlt, jelen, jövő című film alkotói, Herczeg Zsolt és Miskolci Renátó Szabadkára vihette haza.
Szatmárcseke különdíját Pál Melinda, a közmédia székelyudvarhelyi tudósítója kapta a Lélektánc című filmjéért.


A rovat legfrissebb cikkjei

Ez várható márciusban a Vojtina Bábszínházban
Meghalt Csukás István író
Ma tartják a mohácsi busójárás fő programjait
Döntéshelyzeteink a kortárs tánc nyelvén
El se hinnénk, hogy igaz - A Közel a horizonthoz című filmről

Hozzászólások