TIME DATE
Ma Hortenzia és Gergõ nap van.

2019-10-25 17:38:33 / Szerző: HajduPress

Climathon Debrecenben: ez fontos dolog

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Debrecen idén is csatlakozott a Climathon nemzetközi rendezvényéhez, melynek keretében a 2019. október 25-én 10.00 órakor kezdődött, 24 óráig tartó eseményen résztvevők az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákat járják körül. A csoportok megoldási javaslatokat dolgoznak ki a város levegőszennyezésének mérséklésére a hulladékgazdálkodás szemszögéből, melyek közül a legjobbat a debreceni önkormányzat és a szervezők segítségével kézzelfogható, hatékony projektté alakítják.

 
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., az Országos Meteorológiai Szolgálat és tíz további települési önkormányzat közreműködésével részt vesz a LIFE IP HungAIRy, projektben. A program keretében a város átfogó szemléletfomálási tevékenység megvalósításába kezdett, melynek egyik állomása a Climathon Debrecen 2019.

Az önkormányzat a HungAIRy projekt keretében „Találjunk együtt megoldást a hulladékokból származó levegőszennyezésre!” elnevezésű kihívással csatlakozik a kezdeményezéshez, közös ötletelésre hívva a helyi lakosokat. 2019. október 25-én hat csoport huszonnégy tagja életszerű, kézzelfogható és megvalósítható megoldási javaslatokat dolgoz ki annak érdekében, hogy a város főleg a hulladékokból származó levegőszennyezést mérsékelje, ezáltal javítsa a debreceniek közérzetét.
Balázs Ákos, Debrecen városüzemeltetési, valamint környezetvédelmi feladataival foglalkozó alpolgármester a rendezvényen hangsúlyozta: az önkormányzat több területen is határozott lépéseket tesz azért, hogy a levegőminőséget javítsa a városban. A város fenntartható és környezettudatos fejlesztése érdekében egy párbeszéd-sorozatot indít a debreceni fiatalokkal.

Az önkormányzat véderdőket szeretne kialakítani a város körül, melyek mérsékelnék a szálló por koncentrációját, ezzel párhuzamosan fokozottan figyelnek a „Debrecen tüdejeként” is ismert Nagyerdő megóvására.
A kormány támogatásával a város ezt igénylő polgárainak összesen 7500 komposztáló edényt osztott ki a debreceni önkormányzat, melyhez egy helyi, környezettudatos civil szervezet ismeretterjesztő használati utasítást készített. A komposztáló edényekre elsősorban nem papíralapú, hanem online regisztrációval lehetett pályázni.

A városban már évek óta működik a sárga zsákos, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Az ilyen típusú hulladék hatékony és szakszerű feldolgozásának érdekében az A.K.S.D. Kft. korszerű válogatóüzemet alakított ki.
Az illegálisan elhelyezett szemét eltakarítása nagy energiát emészt fel a városban és országszerte egyaránt. Ezt a környezettudatos debreceniek felismertek, és aktívan részt vesznek a 2019. március óta folyamatosan működő TeSzedd! De inkább ne dobd el! elnevezésű akcióban.
Balázs Ákos alpolgármester a rendezvény megnyitóján bejelentette, hogy a környezetvédő munkában a nyertes csapat közreműködésére is számít az önkormányzat, és megoldási javaslatuk részletes kidolgozásához minden segítséget megadnak, hogy az ötlet ne csak vízióként, hanem létező, kézzel fogható projektként működjön tovább Debrecenben.

A rendezvény a "LIFE IP HungAIRy Nyolc magyarországi régió levegőminőségének javítása a levegőminőség javítására szolgáló terv végrehajtásán keresztül" elnevezésű (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg.
A 24 órás debreceni rendezvény Facebook-eseménye az alábbi linken elérhető:  https://www.facebook.com/events/2504936359589070/

Fotók: Miskolczi János


 

A rovat legfrissebb cikkjei

Ki kellett üríteni egy debreceni fitnesztermet
Debrecen oktatási intézményeiben is kiemelt szerepet kap a környezetvédelem
A kínai nagykövettel találkozott Debrecen polgármestere
Ami összeköt bennünket
A debreceni kaszinóból rabolni mentek

Hozzászólások