TIME DATE
Ma Albert és Lipót nap van.

2019-10-25 10:00:50 / Szerző: HajduPress

Benedek csillagközi utazásai

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Még a csillagokat is lehozzák az égről a rajongóik számára a Szabó Benedek és a Galaxisok. Előzenekarukkal, a Mulató Aztékokkal Pécs, Szeged és Győr után Debrecenben adják elő a kortárs magyar színtér zseniális dalszövegeit október 25-én a Nagyerdei Víztoronyban. 

A Galaxisok egy 2013-as alapítású magyar könnyűzenei együttes, amelyet a bajai születésű, akkor huszonhat éves Szabó Benedek alapított. Többek között turnéélményekről, a zenei világ szélesebb körű felfedezéséről és legújabb lemezükről beszélt a zenész az őszi koncertjeik utolsó állomása előtt.

Milyen élményt nyújtott neked eddig az őszi turné?

Ez egy deklaráltan nyúlfarknyi miniturné volt, négy olyan városban, ami közönség és hangulat szempontjából régóta a legjobbak közé tartozik nálunk. Kicsit olyan ez nekünk, mint egy Best Of, egy válogatás a kedvenc helyeinkből. Időközben felvettük az új lemezt, elkezdtük élőben kipróbálni az új számokat, meg egyébként is sokkal jobb volt a kedvem, mint tavasszal, szóval feldobott az élmény. 

Milyennek bizonyult a közös munka a Mulató Aztékokkal?

Szuper. Mindig arra törekedtünk, hogy ne egyértelmű választásokkal, hozzánk hasonló gitárzenekarokkal turnézzunk, mert az általában nagyon unalmas és minket sem szórakoztat. A Mulató Aztékok egyrészt nagyon jó arcokból áll, akikkel tényleg haverok vagyunk, másrészt olyan energiákat tesznek egy fellépésbe, ami simán beindítja azokat is, akik egyébként nem hallgatnak hiphopot. Arról nem is beszélve, hogy minden városban van saját közönségük, ettől kevésbé lesz homogén a társaság, ami mindig jó. Nem akarok spoilerezni, de biztosan nem most koncertezünk utoljára együtt.

A koncertek, turnék alatt rátok vagy a közönségre van hatással az, hogy ki az előzenekar és, hogy az milyen hangulatot teremt?

Részünkről ennek van egy kultúrmissziós jellege is, mert nem szeretném, ha a közönségünk csak ezt a magyar alternak nevezett valamit hallgatná. Mi sem ezt hallgatjuk. Néha úgy érzem, hogy sokan egy kicsit szemellenzős módon állnak ezekhez a dolgokhoz, nem jönnek el az előzenekarra, nem érdekli őket másféle zene, ezen pedig változtatni szeretnék, mert tök jó, hogy szeretik az emberek a zenénket, de hosszú távon akkor igazán értékes, amit csinálunk, ha rá tudjuk venni a közönségünket, hogy fedezzen fel másokat is. Ezért csináljuk a Film/Könyv/Zene sorozatunkat, ezért frissítjük a Spotify-playlistet a kedvenc számainkkal - egyébként egy ideje ez szól a koncertjeink előtt -, és ezért indítottuk el a Galaxisok Interdiszciplináris Rajongói Klubot, ami nagyobb teret ad a kulturális diskurzusnak.

Az egyik interjúdban azt nyilatkoztad, hogy következetlen vagy és nehezen osztod meg másokkal a negatív véleményed. A zenéitek ezzel ellentétben viszont nyíltak, őszinte véleményeket foglalnak magukba. Ez a különbség miből fakad?

Szerintem a következetlenségem tökéletesen tükröződik a számaimban is, egyszer ezt mondom, máskor azt, egyszerűen azért, mert néha így gondolom, néha meg úgy. Az interjúimra sem szabad figyelni, általában összevissza beszélek! Az őszinteségről pedig eszembe jut, amit Waszlavik Gazember László nyilatkozott egyszer: ha az ember személyiségének van legalább egy plusz rétege a dalaiban megjelenő személyen túl, akkor nincs mitől félnie. Ha nincs, akkor mehet a zárt osztályra. Azt hiszem, egy ideig még szabadlábon maradok. 

Be szokott ütni nálad valamilyenféle alkotói válság? Ezt mi okozza, és hogyan birkózol meg vele?

Elsőre nem tűnik annyira aktuálisnak a kérdés, mert a Galaxisokkal éppen arra készülök, hogy hét év alatt az ötödik lemezemet jelentessem meg, közben a Zombie Girlfrienddel és a Forezla Pitokkal is kijött egy-egy anyag, szóval úgy tűnhet, hogy minden oké, de valójában csak az elmúlt egy-két évben pörögtem fel, előtte gyakran volt válságom. Ilyenkor nincs mit tenni, ki kell várni, hogy újra visszatérjen az érzés. Annak is megvan az oka, ha éppen semmit nem tudsz írni, az erőltetésnek nem vagyok híve. 

Mennyire szólnak rólad a dalok? Általuk ki lehet ismerni téged?

Valamennyit meg lehet tudni rólam, például azt, hogy szeretek panaszkodni, de ahogy fent említettem, azért nincs feltárva az igazság minden szelete. Egy bizonyos lelkiállapotban írom a számaimat, ez a lelkiállapot általában melankolikus, viszont szerencsére nem vagyok mindig ilyen. Emlékszem, az első lemez megjelenése után ültünk egy helyen a haverjaimmal, ha jól emlékszem, éppen a fociról, a drogokról és a marhapörköltről volt szó, elég hangosak és vulgárisak voltunk, a végén pedig odajött egy lány a szomszéd asztaltól, és valami olyasmit mondott, hogy nagyot csalódott bennem, mert azt hitte, komolyabb vagyok. Innen üzenem, hogy sajnálom, ha csalódást okoztam.   

Mikorra várható az új lemez? Milyen érzéseket, témákat dolgoz fel, akár az előző lemezeitekkel is összehasonlítva?

Január tizenötödikén jelenik meg, és az lesz a címe, hogy Cím nélküli ötödik lemez, utalva arra, amikor egy hanyatlásnak induló zenekar úgy próbálja visszaszerezni a rajongóit, hogy kihoz egy "vissza az alapokhoz" jellegű nagylemezt, aminek a zenekar neve a címe. És persze általában tök rosszak ezek a lemezek. Az a különbség, hogy a miénk jó lesz. Zeneileg tulajdonképpen az előző négy album világának elemeit szintetizáljuk, kihasználva, hogy időközben mindannyian sokkal jobb zenészek lettünk, kivéve Ákost, aki már eleve jó volt. Szerintem most érezhetőek a legjobban a zenei hatásaim, most hallatszik leginkább egy Galaxisok-albumon, hogy egyébként miket szoktam hallgatni. Elég színes is emiatt, ami nagyon izgalmas. Idén tavasszal semmihez sem volt kedvem, úgy éreztem, elment mellettem a világ, mindenki jobb nálam, nem akarok zenélni, satöbbi, satöbbi. Mondtam a zenekarnak, hogy hagyjuk egymást, ne próbáljunk, a koncerteken kívül nincs kedvem a közös munkához. Aztán egy nap feljöttem a Lehel téren az aluljáróból, eszembe jutott egy dallam és két sor, ebből lett egy szám, aztán két hónap alatt egy egész lemez. Hirtelen elkezdtek jönni az ötletek, kiömlött belőlem az egész, mintha nem is én írtam volna a számokat. Van ilyen, csak nagyon ritka; utoljára a Kapuzárási Piknik idején éreztem ezt. Nem véletlen, hogy mióta rendes zenekar van, ez a leginkább szólólemez-szerűbb Galaxisok-anyag; otthon maradtam, nem jártam sehova, bevettem magam a kis zenesarkomba, feljátszottam az összes hangszert, felénekeltem mindent, szóval a többieknek már kész számokat tudtam küldeni. És a legjobb, hogy miközben írtam, egyre jobb lett a kedvem. Ezért van, hogy az album második fele sokkal pozitívabb az elsőnél.  

- Hamarosan várható videoklip is a Szép volt című új számotokhoz. Milyen szempontok szerint készül el egy videoklip nálatok?

Ez egy olyan lemez, aminek minden számához szeretnék előbb-utóbb videót csinálni. Kettőt már le is forgattunk, decemberben készül a harmadik, de már azt is tudom, jövőre mihez szeretnék klipet forgatni. Nagyon erősnek érzem a számokat, nekem pedig nagyon határozott elképzelésem van arról, hogy mit szeretnék. A Szép volt klipjében például sokat kellett mozogni, meg is fájdult a hátam, de ez a korral jár. Szeretem a klipeket, de csak akkor, ha tényleg van kedvem leforgatni. Muszájból nem szabad. A muszájban nem hiszek.

Vigh Anna Judit


A rovat legfrissebb cikkjei

Artisjus-díjat kapott a Vincze Béla, a Rocksuli alapítója
Benedek csillagközi utazásai
Halloween Party a Debreceni Vidámparkban
System of A Down-koncert lesz Magyarországon
Ilyen volt a Will Smith-buli a Bazilikánál: fotók

Hozzászólások